
- Annoksia: 4
- Valmistusaika: 60 minuuttia
- Aktiivinen valmistusaika: 15 minuuttia
- Annos: neljälle
Kanarialaiset ryppyperunat ja Mojo picon rojo
Ainekset
- varhaisperuna - 1 kg
- merisuola - 1- 1 ½ kg
- Mojo picon rojo:
- punainen paprika - 2
- valkosipulinkynsi - 2
- punainen chilipaprika - pala
- oliiviöljy - ½-¾ dl
- viinietikka - 2 rkl
- hunaja - 1 tl
- suola - ripaus
- juustokumina - ripaus
Allergeenit
- paprika
Kanarialaiset ryppyperunat ovat monille tuttuja kanarian matkoilta. Ne ovat ihastuttavia ja niiden kanssa tarjoillaan yleensä helppotekoista, mutta erittäin herkullista paprikadippiä.
Kanarialaiset ryppyperunat ja Mojo picon rojo
4 annosta
1 kg varhaisperunoita
1- 1 ½ kg karkeaa merisuolaa
Mojo picon rojo
2 punaista paprikaa
2 valkosipulinkynttä
pala punaista chilipaprikaa
½-¾ dl oliiviöljyä
2 rkl viinietikkaa
1 tl hunajaa
ripaus suolaa
ripaus juustokuminaa
Pese perunat ja laita ne uunivuokaan.
Kumoa päälle karkeaa merisuolaa niin että perunat ovat kokonaan suolan alla piilossa.
Kypsennä 175 asteisessa uunissa 40-50 minuuttia, tai kunnes perunat tuntuvat kypsiltä.
Anna jäähtyä hetki ja kaiva perunat esiin suolan alta.
Valmista kastike.
Puolita paprikat ja poista siemenet.
Laita ne tehosekoittimeen kuorittujen valkosipulinkynsien kanssa.
Laita joukkoon pala punaista chilipaprikaa, oliiviöljy, viinietikka, hunajaa, ripaus suolaa ja juustokuminaa. Pyöräytä tasaiseksi kastikkeeksi ja tarjoa ryppyperunoiden kanssa.

- Annoksia: 4
- Valmistusaika: 60 minuuttia
- Aktiivinen valmistusaika: 15 minuuttia
- Annos: neljälle
Kanarialaiset ryppyperunat ja Mojo picon rojo
Ainekset
- varhaisperuna - 1 kg
- merisuola - 1- 1 ½ kg
- Mojo picon rojo:
- punainen paprika - 2
- valkosipulinkynsi - 2
- punainen chilipaprika - pala
- oliiviöljy - ½-¾ dl
- viinietikka - 2 rkl
- hunaja - 1 tl
- suola - ripaus
- juustokumina - ripaus
Allergeenit
- paprika
Moi!
Miksi teet nämä uunissa, kun alkuperäinen valmistustapa on keittämällä? Oikea resepti sanoo että keitetään vähässä vedessä, 250 gr merisuolaa per 1 kg perunaa. Ja kun perunat on kypsiä, vesi pois ja vielä paahdetan kattilassa.
Kiitokset reseptistäsi. Jotenkin näin minäkin varmaan olisin ajatellut että näitä tehdään.
Kaveri toi tuliasiksi Kanarialta muutaman purkin erilaisia mojo-kastikkeita ja ajattelin tehdä ryppyperunoita sen kunniaksi.
Siitä tulikin hauska seikkailu kun kokeilin eri tavoilla. Olen ostanut joskus vuosia sitten Kanarialta kirjan The Best of Canary Island Cookery (Felis Vera, Remedios Sosa, Ana Leal, Yurena Díaz; Centro de la Cultura Popular Canaria 1992) Sen ja englanniksi tehtyjen nettihakujen perusteella päädyin siihen että perunat (Papas arrugadas, Wrinkled potatoes) tehdään niin, että ne yksinkertaisesti keitetään suolaisessa vedessä paistinpannussa niin että perunat peittyy suolaiseen veteen keittämisen alussa puoliksi ja yläosastaan peitetään kaalinlehdellä liian kuivumisen estämiseksi. Kun perunat on kypsiä, onkin vesi haihtunut pannulta ja jättänyt jälkeeensä pelkän suolan. (Jos ei ole niin vesi kaadetaan pois ja perunoiden annetaan kuivua kuumalla pannulla.) Sitten perunoista pyyhitään vielä liika suola pois. Ohjeessa käytettiin suolaa 3–4 rkl per 2 kg perunaa ja siitä määrästä mikä perunoiden pintaan tällöin jää pitää kyllä suurin osa pyyhkiä pois, ettei ruuasta tue liian suolaista. Ihan yhtä ryppyisiä niistä ei tule mutta uusi peruna pääsee paremmin oikeuksiinsa. Tämä on sikäli järkeenkäyvämpikin tapa, että vaikka suola ei nyt enää keskiajalla mitenkään älyttömän kallista ollut niin tuskin sitä sentään niin tuhlattiin että siihen olisi perunoita upotettu. Ryppyperunoita on kai alun perin yksinkertaisesti keitetty merivedessä.
Ilmeisesti peruna tunnettiin Kanarialla jo muutama vuosi ennen Eurooppaa ja ensimmäinen kirjallinen maininta perunoista on kuitti, jossa sanotaan perunoita kuljetetun Las Palmasista Antwerpeniin vuonna 1567.