1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä (10 arvostelua. Keskiarvo: 3,70/5)

Ylioppilasjuhlat tai valmistujaisjuhlat ovat nuorille tärkeä päivä. On suoriuduttu yhdestä elämän suurimmasta etapista, ja sitä onkin syytä juhlia. On täysin makuasia haluaako lakkiaisia tai valmistujaisia juhlistaa pienesti perhepiirissä vai suuremmalla joukolla. Useimmiten ylioppilasjuhlat vietetään kesän kynnyksellä. Kesän alkaminen on kuitenkin kiva ajankohta järjestää isommatkin pirskeet ja kutsua sukulaiset ja ystävät nauttimaan alkukesän tunnelmasta.

Ylioppilaat lakitetaan usein aamulla tai puolen päivän aikaan. Itse lakkiaistilaisuuteen paikalle menee yleensä oppilaan vanhemmat ja isovanhemmat. Juhlat voi mainiosti järjestää kotona.

Jos vieraita on tulossa enemmän kuin tilat antavat myöten, kannattaa harkita juhlapaikan vuokraamista.
Monissa taloyhtiöissä on asukas- tai kerhotiloja, joita voi vuokrata edullisesti tai saada jopa maksutta käyttöön.
Erilaiset seurojentalot, työväentalot ja vapaapalokunnat ovat myös suosittuja juhlapaikkoja.
Ylioppilasjuhlat osuvat kuitenkin suureen sesonkiin, joten ulkopuolisia tiloja varatessa kannattaa olla liikkeellä ajoissa. Isoissa kaupungeissa ei ole liioiteltua olla liikkeellä jopa vuotta aikaisemmin, varsinkin jos tila on erityisen suosittu juhlapaikka.
Juhlapaikan voi toki perua tarvittaessa lähempänä juhla-ajankohtaa jos suunnitelmat ovat matkan varrella muuttuneet.

Ylioppilasjuhlat ovat tarjoilujen suhteen siinä mielessä haasteelliset, että niihin tulee vieraita usein kutsumattakin. Sukulaisille, kummeille ja ystäville voi lähettää kutsun ja pyytää vastausta saapumisesta, mutta tämän lisäksi kannattaa varautua ylimääräisiin vieraisiin, kuten nuoren ystäviin.

Isoja juhlia suunnitellessa kannattaa tarjoiluiksi miettiä hyvin säilyviä, ennakkoon helposti toteutettavia pikkusuolaisia, joita voi kätevästi lisäillä pöytään uusien vieraiden saapuessa.
Mieti omannäköinen ruokalista ja tee työsuunnitelma.
Mikäli hoidat juhlien suunnittelun ja toteutuksen yksin, tarvitset hyvän suunnitelman, jotta paniikki ei iske. Mahdollisuuksien mukaan pyydä apua. Juhlien suurin työvaihe osuu juhlaa edeltävään päivään ja juhlapäivään, joten silloin kaikki apu on tarpeen. On huojentavaa tietää, että joku on kantamassa pöytiä ja laittamassa pöytäliinoja.

Kartoita hyvissä ajoin juhlatilan käytössä olevat pöydät, tuolit, keittiön varustus ja kylmäsäilytystilat.
Mikäli jokin näistä ontuu, ehdit tehdä varasuunnitelman ja lainata niitä vaikkapa naapureilta tai sukulaisilta.
Ota mitat pöydistä, jos haluat hankkia pöytäliinat.
Nykyisin myydään runsaasti erilaisia kertakäyttöliinoja ja kaitaliinarullia, joilla saat tilaan helposti väriä ja ilmettä. Mikäli astioita ei ole tai niitä ei ole riittävästi, voit huoletta hankkia kauniita kertakäyttöastioita.
Kertakäyttöastioiden käyttö helpottaa myös loppusiivousta rankan juhlapäivän jälkeen.

Ennen juhlia:

  • Kutsu vieraat heti kun tiedät että ylioppilaskirjoitukset tai ammattitutkinto on läpäisty hyväksytysti. Pyydä vastausta saapumisesta ja mahdollisista ruoka-aineallergioista noin viikkoa ennen juhlia.
  • Mieti juhlapaikka. Jos mielit vuokrata kotiseutusi suosituimman kartanon, tiedustele juhlapaikkaa jo kuukausia, jopa vuotta aikaisemmin. Nopeat syövät hitaat!
  • Käy kartoittamassa juhlapaikan varusteet ja keittiön astiat.
  • Huomioi seuraavat tarvittavat asiat:
  • kahvinkeitin (tarvitsetko lisäkeittimen, pitääkö tuoda kahvimitta ja suodatinpussit itse?)
  • termoskannut tai kahvipannut tarjoiluun
  • sakset, kahvipakettien ja kukkapakettien avaamiseen
    • maljakoita tai iso vaasi ruusuille
  • jätesäkit ja roskapussit
  • kahvikupit, kakkulautaset, ruokailuvälineet, tarjoiluvälineet, tarjoiluvadit
  • juomalasit tai kertakäyttömukit
  • pöytäliinat, lautasliinat
  • tilaa mahdolliset pöytäkukat, kahvipöydän kukka-asetelma ja samalla ruusu juhlan sankarille
  • kirjoita juhlapöytään menu ja mainitse mahdolliset dieetti-ruoat.

MENU

Rakuunaiset poropyörykät ja viherpippuri-jogurttikastike
Marinoidut vihannekset
Raparperiketsuppi
Parmankinkku-cocktailpiirakat
Välimeren couscoussalaatti
Viher-yrttisalaatti
Broileri-pastasalaatti
Sitruunaiset pesto-mozzarellahelmet
Miniluumutomaatteja
Savustettua lohta
Tonnikalaa
Aprikoosineliöt
Hyydytetty mangokakku
Mansikka-raparperikakku
Vadelma-valkosuklaakakku
Ylioppilaan pikkuleivät
Pienet mokkapannacotat
Kirsikoita ja mansikoita
Kuohuviiniä ja Pommacia kilistelyyn
kivennäisvettä
virvoitusjuomia
mehua
kahvia, teetä

HUOM!
Näiden reseptien yhteydessä olevat annosmäärät ovat väljästi ilmoitettu ja riittävyys on laskettu kun toteutetaan koko menu.

Ylioppilasjuhlatarjoilut löytyy myös Hellapoliisin Kodin Juhlakirjasta (2014)

Ylioppilasjuhlat 60-80 henkilölle

Rakuunaiset poropyörykät

Rakuunaiset poropyörykät
n. 150 kpl

4 dl korppujauhoja
4 dl vettä
4 dl ruoka- tai kuohukermaa
3 isoa sipulia silputtuna
2-3 rkl voita tai öljyä
1,5 kg poronjauhelihaa
1 kg porsaanjauhelihaa
4 munaa
2½ tl suolaa
mustapippuria myllystä
2 tl paprikajauhetta
2 rkl kuivattua rakuunaa

Laita korppujauhot, vesi ja kerma kulhoon.
Anna turvota noin viisi minuuttia.
Silppua sipulit.
Kuumenna voi tai öljy pannulla ja kuullota sipulisilppu.
Lisää hieman jäähtyneet sipulit kulhoon yhdessä jauhelihan kanssa.
Riko joukkoon munat ja mittaa mausteet.
Vaivaa taikina tasaiseksi.

Voit paistaa taikinasta pienen maistiaispyörykän kuumassa pannussa.
Lisää mausteita tarvittaessa.

Pyöritä taikinasta tasakokoisia pieniä lihapyöryköitä ja laita ne vieriviereen leivinpaperilla vuoratulle uunipellille.
Paista 200 asteisessa uunissa parikymmentä minuuttia tai kunnes pyörykät näyttävät kypsiltä.

Jäähdytä ja säilytä jääkaapissa tai pakasta useammassa erässä.

Jogurttikastike on mukavan raikas seuralainen lihapyöryköille.
Valmista jo edellisenä päivänä jääkaappiin maustumaan.

Viherpippuri-jogurttikastike

1 kg maustamatonta jogurttia
4 rkl viherpippureita rouhittuna
5 rkl sinappia
4 rkl sitruunamehua
1 rkl sokeria
1 tl suolaa

Mittaa kastikkeen ainekset kulhoon ja sekoita tasaiseksi.
Viherpippurit voit rouhia sormien välissä hienoksi.
Anna kastikkeen maustua viileässä suojattuna mielellään yön yli.

Savustettu lohi

Raparperi sopii loistavasti kevään ja kesän juhlaherkkujen raaka-aineeksi. Valmista upea raparperiketsuppi, joka maistuu lihapullien ja savustetun kalan seurana.

Raparperiketsuppi

1 litra raparperipaloja
3 keltasipulia
2- 2½ dl valkoviinietikkaa tai muuta vaaleaa viinietikkaa
2½ dl Muscovado-sokeria
2½ dl taloussokeria
500 g paseerattua tomaattia
2 tl suolaa
1 tl kanelia
1 rkl tuoretta inkivääriä

Paloittele raparperi ja hienonna sipulit.
Laita ne kattilaan muiden ainesten kanssa ja keitä miedolla lämmöllä välillä hämmennellen lähes tunti,
kunnes raparperipalat pehmenevät ja seos sakenee.
Jauha seos tasaiseksi sauvasekoittimella.
Säilytä viileässä.

Cocktail-piirakat

Valmiit pakastealtaan pienet riisipiirakat pelastavat isoissa juhlissa.
Anna piiraiden paistourakka jonkun muun tehtäväksi, sillä vaikka se on helppoa, on se myös aikaa vievää, mikäli käytössä ei ole kiertoilmauunia.
Herkullisista aineksista valmistettu tahna tekee piiraista juhlavaa tarjottavaa. Tahnan voit valmistaa edellisenä päivänä valmiiksi ja laittaa pursotinpusseihin, josta se on helppo
pursottaa ennen juhlia piiraiden päälle.

Parmankinkku-cocktailpiirakat
80 kpl

80 valmista pientä riisipiirakkaa
½ l maitoa + 100 g voita tai margariinia
1 kg yrttituorejuustoa
300 g parmankinkkua
mustapippuria myllystä

Paista riisipiirakat leivinpaperilla vuoratulla uunipellillä 250 asteisessa uunissa.
Sulata rasva kattilassa, lisää maito tai vesi. Upota piirakat nesteeseen, nosta leivinliinan alle pehmenemään.

Laita yrttituorejuusto, parmankinkku ja mustapippuria isoon kulhoon ja jauha sauvasekoittimella tasaiseksi tahnaksi. Voit valmistaa tahnan myös useammassa erässä.
Laita tahna kannelliseen astiaan tai valmiiksi pursotinpusseihin. Säilytä viileässä.

MIKÄLI HALUAT LEIPOA PIIRAAT ITSE

Cocktailpiirakat
60 kpl

Riisipuuro:
4 dl vettä + 4 dl puuroriisiä
1 ½ -2 l maitoa
2 tl suolaa

Piirakkataikina:
4 dl kylmää vettä
4 dl vehnäjauhoja
6 dl ruisjauhoja
2 tl suolaa
2 rkl öljyä

50 g voita tai margariinia
4 dl maitoa tai vettä

Käytä mielellään haudekattilaa tai valmista sellainen kahdesta erillisestä kattilasta. Laita alempaan vettä ja nosta toinen kattila päälle. Laita päällimmäiseen vesi ja riisi. Keitä, kunnes vesi on imeytynyt riisiin. Lisää maito ja anna hautua kannen alla kypsäksi välillä sekoitellen.

Mittaa kulhoon kylmä vesi, suola ja jauhot. Sekoita aluksi puuhaarukalla ja vaivaa taikina tasaiseksi käsin. Lisää öljy.

Jaa taikina kahteen osaan, leivo taikinasta kaksi tasapaksua tankoa. Jaa molemmat 20 palaan. Pyörittele palat sileiksi palloiksi ja laita muovin alle suojaan, etteivät ne kovetu. Kaulitse piirakkapulikalla pyöreiksi lettusiksi. Käytä reilusti ruisjauhoja apuna. Laita piirakkapohjat muovikelmun alle suojaan.
Laita kaulittujen taikinapohjien päälle riisipuuroa. Jätä reunat tyhjiksi. Taivuta reunat puuron päälle ja rypytä.

Ripottele pellille hieman vehnäjauhoja ja lado piirakat vieri viereen. Paista uunin keskitasolla 275 asteessa noin 10 minuuttia.

Sulata rasva kattilassa, lisää maito tai vesi. Upota piirakat nesteeseen, nosta leivinliinan alle pehmenemään.

Couscouspohjainen salaatti on suosikkini, sillä couscous on kiitollinen säilytettävä. Se pysyy kauniina ja hyvänmakuisena, vaikka salaatin valmistaisi jo edellisenä päivänä. Couscous on lisäksi nopeasti kypsyvää ja edullista. Voit varioida salaattia lisäämällä omia lempiaineksia.

Välimeren couscoussalaatti
30-60 annosta

1 l vettä
2 kasvisliemikuutiota
1 l couscousia
1 dl oliiviöljyä
2 kurkkua pieninä kuutioina
2 punaista paprikaa pieninä kuutioina
1 ½ kg/ 700 g salaattijuustoa öljyssä
140 g aurinkokuivattua tomaattia hienonnettuna
200 g vihreitä oliiveja
3 ruukkua tuoretta basilikaa
4 limetin puristettu mehu tai maun mukaan

Kiehauta vesi ja kasvisliemikuutiot.
Ota kattila pois liedeltä. Lisää couscous ja anna seistä muutama minuutti.
Lisää oliiviöljy ja painele couscousjyvät irtonaisiksi isolla lusikalla.
Jäähdytä.
Sekoita joukkoon kurkku- ja paprikakuutiot, valutettu salaattijuusto (osan öljystä voit tarvittaessa laittaa joukkoon), aurinkokuivatut tomaatit ja oliivit.
Hienonna joukkoon basilika.
Purista salaatin joukkoon limetin mehua maun mukaan.

Vinkki!
Mikäli valmistat salaatin edellisenä päivänä, lisää aurinkokuivatut tomaatit vasta tarjoilupäivänä. Niiden maku saattaa muuttua pistäväksi muiden salaattiainesten joukossa.

Viheryrttisalaatti

Erilaisista salaateista ja yrteistä saat kauniin ja näyttävän lisän tarjoilupöytään. Käytä maun ja saatavuuden mukaan erilaisia salaatteja ja yrttejä. Varaa aineksia ja lisää niitä tarpeen mukaan salaattivadille.

Viher-yrttisalaatti
iso vadillinen

4 ruukkua rapeaa jääsalaattia
1 kerä jäävuorisalaattia
2 ruukkua tammenlehväsalaattia
1 rasia rucolaa
3 ruukkua tuoretta korianteria
2 ruukkua basilikaa

Revi ainekset reiluiksi suupaloiksi ja laita ilmavasti laakealle tarjoiluvadille.

Broileri-pastasalaatti

Broileri-pastasalaatti
20-40 annosta

500 g pientä simpukkapastaa
vettä + suolaa
900 g maustamattomia broilerinfileesuikaleita
suolaa maun mukaan
2 tl currya jauheena
2 omenaa kuutioina
1 iso prk ananaspaloja
50 g kevätsipulia silppuna
1 vihreä tai punainen paprika kuutioina
250 g kirsikkatomaatteja
425 g prk mangoviipaleita sokeriliemessä valutettuna ja kuutioituna

Kastike:
445 g majoneesia
3 prk kermaviiliä
3 tl currya jauheena
3 tl paprikajauhetta

Keitä pasta suolalla maustetussa, väljässä vedessä. Valuta.
Paista broilerisuikaleet kauttaaltaan ja mausta ripauksella suolaa ja curryjauhetta. Jäähdytä.

Pilko muut salaattiainekset ja sekoita keskenään.
Sekoita kastikkeen ainekset ja lisää se salaatin joukkoon.

Vinkki!
Jos vieraissasi on keliaakikoita, ota osa salaattiaineksista sivuun ja keitä joukkoon tavallisen pastan tilalle gluteenitonta pastaa tai tattaripastaa.

Sitruunalla maustettu vihreä pestokastike on pirteän makuinen.
Marinoi miedot mozzarellahelmet pestolla.

Sitruunaiset pesto-mozzarellahelmet

1 kg mozzarellahelmiä
300 g sitruunapestoa tai vihreää pestokastiketta + sitruunamehua ja raastettua sitruunankuorta

Sekoita mozzarellahelmet ja sitruunapesto keskenään ja anna maustua mielellään yön yli suojattuna viileässä.

Marinoidut vihannekset

Marinoidut vihannekset ovat tyylikästä tarjottavaa.
Ne sopivat salaattien ja lihapyöryköiden kanssa tai muun kylmänä tarjottavan pikkusuolaisen seurana. Valmista edellisenä päivänä jääkaappiin maustumaan.

Marinoidut vihannekset
noin 50 annosta

6 eri väristä paprikaa
10 pientä punasipulia
800 g tuoreita herkkusieniä
3 isoa kesäkurpitsaa

Marinadi:
3 dl oliiviöljyä
1 ½ dl omenaviinietikkaa
10 valkosipulinkynttä hienonnettuna
2 tl suolaa
½ dl sokeria
1 punainen chilipaprika hienonnettuna
mustapippuria myllystä
Chili Explosion mausteseosta tai muuta chilipohjaista karkeaa mausteseosta

Puolita paprikat ja poista siemenet.
Laita paprikat kupera puoli ylöspäin uunipellille ja paahda 250 asteisessa uunissa, kunnes kuoret tummuvat ja kupruilevat.
Poista kuoret ja paloittele paprikat reiluiksi suupaloiksi.

Kuori ja lohko punasipulit.
Lohko herkkusienet neljään osaan.
Leikkaa kesäkurpitsat kuutioiksi.
Sekoita vihannekset keskenään.

Sekoita marinadin ainekset keskenään ja kaada vihannesten joukkoon.
Anna maustua suojattuna kylmässä.
Sekoita muutaman kerran maustumisen aikana.

Laita tarjolle laakealle vadille tai suureen kulhoon.

Aprikoosineliöt

Nämä aprikoosineliöt ovat mainioita. Voit leikata ne siististi pieniksi suupaloiksi. Aprikoosisoseen tilalla voit käyttää myös mango- ja persikkasosetta oman makusi mukaan.

Aprikoosineliöt
uunipellillinen, noin 50 pientä palaa

300 g voita tai margariinia
1½ dl sokeria
3 munaa
9 dl vehnäjauhoja

Täyte:
6 munaa
3 dl sokeria
240 g mantelijauhetta
150 g (= 1 ½ dl) sulatettua voita
2 tl vaniljasokeria

Pinnalle:
7 dl (noin 600 g) aprikoosisosetta
6 dl hyytelösokeri Multia

Vaahdota voi ja sokeri.
Lisää munat yksitellen hyvin vatkaten.
Sekoita joukkoon vehnäjauhot, kunnes saat tasaisen taikinan.
Painele taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipellille.
Esipaista 200 asteisessa uunissa noin kymmenen minuuttia.

Valmista täyte.
Vaahdota munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi.
Sekoita joukkoon mantelijauhe, sulatettu voi ja vaniljasokeri.
Kaada täyte esipaistetun pohjan päälle.
Kypsennä 175 asteisessa uunissa noin 20 minuuttia.

Kuorruta jäähtynyt torttu.
Mittaa aprikoosisose ja hyytelösokeri Multi kattilaan ja kuumenna kiehumispisteeseen.
Anna kiehua hiljalleen noin puoli minuuttia.
Jäähdytä hetki.
Levitä täyte torttulevyn päälle ja nosta jääkaappiin jähmettymään.
Säilytä viileässä tarjoiluhetkeen saakka.
Leikkaa pieniksi annospaloiksi ja nosta tarjolle.

Hyydytetty mangokakku

Hyydytetyt kakut ovat kepeitä ja kauniita. Niistä saa helposti herkän näköisiä ja juhlavia. Mangokakun pirteät värit sopivat kevääseen.

Hyydytetty mangokakku (gluteeniton)
20-30 annosta

Pohja:
4 munaa
1 ½ dl sokeria
1 ½ dl perunajauhoja
2 tl leivinjauhetta

Kostutus:
1 dl maitoa
1 tl vaniljasokeria

Täyte:
10 liivatelehteä
5 dl vispikermaa
400 g vaniljarahkaa tai vaniljarahkavalmistetta
½ dl sitruunamehua tai vettä
1 rkl vaniljasokeria
1-1 ½ dl sokeria

Kiille:
5 dl mangososetta (esim. Bonne tai jauha sauvasekoittimella säilykemangoa)
1 ½ dl hyytelösokeria

Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi.
Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet.
Sekoita varovasti käännellen tasaiseksi.
Levitä taikina leivinpaperilla vuoratulle reunalliselle uunipellille.
Paista 225 asteisessa uunissa noin 7 minuuttia.
Kumoa torttulevy leivinpaperin tai keittiöliinan päälle.
Ota reunavuoalla pohjasta oikean kokoinen ja muotoinen pala.
Laita pohja ja vuoka suoraan tarjoiluvadille. Huomioi, että vati on riittävän suuri, jotta vuoka pysyy tasaisesti vatia vasten.

Kostuta pohja vaniljasokerilla maustetulla maidolla.

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen.
Vaahdota vispikerma ja vatkaa joukkoon vaniljarahka tai vaniljarahkavalmiste.

Kiehauta sitruunamehu tai vesi esimerkiksi juomalasissa mikroaaltouunissa.
Liuota vedestä puristetut liivatteet joukkoon ja sekoita tasaiseksi.
Lisää liivateneste täytteeseen koko ajan sekoittaen vähän kerrallaan.
Mausta seos vaniljasokerilla ja sokerilla.
Tarkista maku ja lisää tarvittaessa makeutta.
Anna kakun hyytyä jääkaapissa mielellään yön yli.

Valmista kiille.
Kiehauta mangosose kasarissa ja lisää joukkoon hyytelösokeri sekoittaen.
Anna kiehua hiljalleen, kunnes liemi on kirkastunut. Jäähdytä hetki.
Valuta mangokiille kakun pinnalle lähellä kakun pintaa.
Anna hyytyä jääkaapissa hetki.

Irrota kakku vuoasta veitsellä irrottaen.
Nosta reunavuoka pois ja koristele halutessasi kermavaahdolla tai muilla koristeilla.

Vaikka suolaiset suupalat tuntuvat nykyisin maistuvan juhlissa makeita herkkuja paremmin, on täytekakku silti juhlapöydän kruunu.
Kevään kakkuun on mukava kätkeä sesongin herkkua, nuorta raparperia. Mansikat ovat tässä vaiheessa vuotta kuitenkin vielä ulkomaisia. Tämän kokoinen kakku riittää runsaassa tarjoilupöydässä mainittua isommalle joukolle, kun annoskoot ovat vaihtoehdoista johtuen pieniä.

Mansikka-raparperikakku
25-30 annosta

Pohja:
8 isoa munaa
4 dl sokeria
3 dl vehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja
2 tl leivinjauhetta

Vuokaan:
voita tai margariinia
korppujauhoa tai mannasuurimoita

Kostutus:
4 dl maitoa
2 tl vaniljasokeria

Täyte 1:
8 liivatelehteä
2 ½ dl vispikermaa
250 g maitorahkaa
200 g mansikoita
1 dl sokeria
1 rkl vaniljasokeria
2-3 rkl sitruunamehua

Täyte 2:
200 g raparperihilloa (hillon resepti alla)
2 ½ dl vispikermaa
2 tl vaniljasokeria
2 rkl sokeria

Pinnalle:
5 dl vispikermaa
mansikanmakuista tomusokeria maun mukaan
1 tl vaniljasokeria
vaaleanpunaista elintarvikeväriä
½-1 l mansikoita
muutama vaaleanpunainen marenki

Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet. Voitele vuoka ja jauhota korppujauhoilla tai mannasuurimoilla. Kaada taikina halkaisijaltaan noin 28 cm vuokaan, jonka vetoisuus on noin 4 ½ litraa. Kypsennä 150–175 asteessa noin 1 ½ tuntia, tai kunnes taikina alkaa irrota vuoan reunoista. Anna kakun levätä noin kymmenen minuuttia. Kumoa. Leikkaa kakku kolmeen osaan.

Valmista ensin raparperihillo (mielellään jo etukäteen).
Valmista sitten täyte 1.

Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen.
Vaahdota vispikerma ja vatkaa joukkoon maitorahka.
Lisää kohmeiset mansikat sellaisenaan tai soseutettuna, vatkaa.
Mausta sokerilla ja vaniljasokerilla.
Kuumenna sitruunamehu kiehuvaksi ja liuota joukkoon liivatelehdet. Sekoita tasaiseksi.
Lisää liivateneste täytteeseen vähän kerrallaan koko ajan sekoittaen.

Kokoa kakku paistovuokaansa.
Vuoraa vuoka reiluilla kelmun paloilla. Laita alimmaiseksi kakun päällimmäinen osa ylösalaisin.
Kostuta.
Levitä päälle mansikka-rahkatäyte.
Laita päälle kakun keskimmäinen osa ja kostuta.
Levitä päälle raparperihilloa ja sokerilla ja vaniljasokerilla maustettua kermavaahtoa.
Laita päälle kakun pohjaosa ja kostuta. Suojaa kelmulla ja anna kakun hyytyä jääkaapissa seuraavaan päivään.

Kumoa kakku tarjoiluvadille.

Vaahdota vispikerma ja mausta makusi mukaan mansikanmakuisella tomusokerilla ja vaniljasokerilla.
Värjää vaaleanpunaisella elintarvikevärillä. Lisää väriä vähän kerrallaan, jotta väristä ei tule liian voimakas.
Levitä kerma huolimattomasti kakun pinnalle ja leikkaa mansikat lohkoiksi ja asettele ne kakun päälle.
Murusta pinnalle muutama vaaleanpunainen marenki.

Mansikka-raparperihillo

500 g raparperia
1 rkl vettä
2½ dl hillosokeria
½ tl kanelia tai 1 kanelitanko

Huuhtele raparperi ja viipaloi se ohuelti.
Laita raparperipalat kattilaan vesitilkan ja kanelin tai kanelitangon kanssa. Älä laita vettä enempää, sillä raparperista irtoaa nestettä kypsennyksen aikana.
Anna raparperien kiehua hiljalleen välillä sekoitellen, kunnes ne ovat hieman pehmenneet.
Lisää hillosokeri koko ajan sekoittaen.
Anna seoksen kiehua miedolla lämmöllä kymmenisen minuuttia. Ota pois kanelitanko.
Jäähdytä ja kuori pinnalle muodostunut vaahto. Säilytä tiiviissä purkissa viileässä.

Vadelma-suklaakakku

Vadelma-valkosuklaakakku
25-30 annosta

Pohja:
8 isoa munaa
4 dl sokeria
3 dl vehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja
2 tl leivinjauhetta

Vuokaan:
voita tai margariinia
korppujauhoa tai mannasuurimoita

Kostutus:
4 dl sitruunalimua

Täyte 1:
8 liivatelehteä
2 ½ dl vispikermaa
200 g vaniljarahkavalmistetta tai tuorejuustoa
200 g vadelmia
100 g valkosuklaata sulatettuna
1 dl sokeria
1 rkl vaniljasokeria
2-3 rkl vettä

Täyte 2:
200 g vadelmahilloa
2 ½ dl vispikermaa
2 tl vaniljasokeria
2 rkl sokeria

Pinnalle:
5 dl vispikermaa
1 tl vaniljasokeria
sokeria maun mukaan
400 g vadelmia
sitruunamelissan lehtiä

Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet. Voitele vuoka ja jauhota korppujauhoilla tai mannasuurimoilla. Kaada taikina halkaisijaltaan noin 28 cm vuokaan, jonka vetoisuus on noin 4 ½ litraa. Kypsennä 150–175 asteessa noin 1 ½ tuntia tai kunnes taikina alkaa irrota vuoan reunoista. Anna kakun levätä noin kymmenen minuuttia. Kumoa. Leikkaa kakku kolmeen osaan.

Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen.
Vaahdota vispikerma ja vatkaa joukkoon vaniljarahkavalmiste.
Lisää kohmeiset vadelmat sellaisenaan tai soseutettuna, vatkaa.
Sulata paloiteltu valkosuklaa lautasella mikroaaltouunissa puolen minuutin erissä välillä sekoitellen.
Lisää valkosuklaa täytteeseen ja sekoita tasaiseksi.
Mausta sokerilla ja vaniljasokerilla. Tarkista maku.
Kuumenna vesi kiehuvaksi ja liuota joukkoon liivatelehdet. Sekoita tasaiseksi.
Lisää liivateneste täytteeseen vähän kerrallaan koko ajan sekoittaen.

Kokoa kakku paistovuokaansa.
Vuoraa vuoka reiluilla kelmun paloilla. Laita alimmaiseksi kakun päällimmäinen osa ylösalaisin.
Kostuta.
Levitä päälle vadelma-valkosuklaatäyte.
Laita päälle kakun keskimmäinen osa ja kostuta.
Levitä päälle vadelmahilloa ja sokerilla ja vaniljasokerilla maustettua kermavaahtoa.
Laita päälle kakun pohjaosa ja kostuta. Suojaa kelmulla ja anna kakun hyytyä jääkaapissa seuraavaan päivään.

Kumoa kakku tarjoiluvadille.
Vaahdota vispikerma ja mausta sokerilla ja vaniljasokerilla.
Levitä kerros pinnalle ja pursota kakun reunoille.
Laita päälle vadelmia ja sitruunamelissan lehtiä.

Ylioppilaan pikkuleivät voit valmistaa juhlaa edeltävällä viikolla.
Säilytä suojattuna.

Ylioppilaan pikkuleivät
noin 120 kpl

150 g voita tai margariinia
2 dl sokeria
1 muna
2 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 dl (50 g) mantelijauhetta
1 tl vaniljasokeria
100 g valkosuklaarouhetta

Koristeluun:
n. 100 g tummaa suklaata
(pehmeitä) kultahelmiä

Vaahdota voi tai margariini ja sokeri.
Lisää muna vatkaten.
Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet ja vatkaa taikinaa vain sen verran, että se on tasainen.

Pursota euron kolikon kokoisia nokareita leivinpaperilla vuoratulle uunipellille.
Pursota viisi nokaretta vieretysten, sillä taikina leviää.
Paista 175 asteisessa uunissa noin 8 minuuttia.

Sulata paloiteltu suklaa mikroaaltouunissa puolen minuutin erissä välillä sekoitellen. Kasta keksin reunat suklaassa ja laita kultahelmi lyyraksi.
Anna suklaan jähmettyä.

Pienet mokkapannacotat

Pieniin kertakäyttöisiin snapsilaseihin valmistetut pannacotat ihastuttavat. Nämä sopivat mainiosti myös muihin juhliin.
Tarjoa seuraksi mitä tahansa marjoja tai hedelmiä.
Huomioi, että käytät valmistuksessa hyytelösokeri Multia, joka soveltuu maitopohjaisten jälkiruokien hyydyttämiseen. Tuote on kasviperäinen.

Pienet mokkapannacotat
noin 100 kpl

2 l kuohukermaa
4 dl hyytelösokeri Multia
1½ rkl vaniljasokeria
1-2 rkl pikakahvijauhetta tai maun mukaan

Pinnalle:
ruokosokerisiirappia
pensasmustikoita tai muita marjoja

Mittaa kerma, hyytelösokeri Multi kattilaan ja pikakahvijauhe kattilaan ja kuumenna kiehumispisteeseen.
Anna kiehua hiljalleen puoli minuuttia.
Jaa seos pieniin snapsilaseihin tai jälkiruokakulhoihin.
Anna hyytyä jääkaapissa muutama tunti tai yön yli.

Tarjoa seuraksi ruokosokerisiirappia ja pensasmustikoita.

Muutama raikas alkoholia sisältävä booliohje.
Varaa aina myös alkoholittomia vaihtoehtoja.
Näistä resepteistä saat alkoholittomat versiot jättämällä alkoholin pois.

Raikas mansikkabooli
noin 3½ l

1 ½ l Schweppes Russian
1 ½ l sitruunalimua
½ l votkaa
2-3 dl mansikkasiirappia tai maun mukaan
3-4 kokonaista limettiä murskattuna
½-1 l pakastemansikoita

Sekoita ainekset boolimaljassa hetki ennen tarjoilua.
Tarkista maku. Lisää tarvittaessa mansikkasiirappia tai sitruunalimua.

Pirteä kesäbooli
noin 3 l

1½ l Ginger ale
1½ l sitruunalimua
½ l votkaa
limeä murskana maun mukaan

Sekoita ainekset boolimaljassa ja tarkista maku.
Jos booli tuntuu liian vahvalta, jatka sitruunalimulla.

Reseptin laatinut:

Hellapoliisi-logo
Lisää suosikiksi
Kirjaudu sisään tai rekisteröidy palveluun lisätäksesi suosikki reseptejäsi.