1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä (9 arvostelua. Keskiarvo: 3,67/5)

Vappu on toukokuussa vietettävä työläisten juhla, jolloin iloinen karnevaalihenki normaalisti täyttää kadut ja kaupungit. Nyt poikkeustilan aikana vappu vietetään kotona. Ilmojen salliessa on hyvä syy kaivaa grilli esille ja ottaa esimakua lähestyvästä grillikaudesta. Pihan perältä saattaa jo pilkahdella narsissejakin. Vaikka luonto on vasta heräilemässä talven jäljiltä, on ihana pysähtyä hetkeksi nauttimaan perheen ja ystävien kesken pikkupurtavaa terassille tai keittiön pöydän äärelle. Menu ja kuvat on julkaistu kirjassa Hellapoliisi: Kodin Suuri Juhlakirja (Readme.fi 2014).

MENU

Perunasalaatti
Juustosalaatti
Savulohi-ruisnapit
Parmankinkkua ja melonia
Katkarapu-kolmioleivät
Coleslaw
Lihapyöryköitä ja grillattuja pikkunakkeja
Grillattua porsaan ulkofileetä ja varhaisperunoita
Ratatouille

Munkit
Berliininpullat
Tuulihattudonitsit
Mansikoita ja kinuskidippi
Simaa

Perunasalaatti kuuluu kaikkiin niihin hetkiin, kun herkutellaan pikkusuolaisella. Se on herkullinen sellaisenaan tai muun ruoan lisänä.

Perunasalaatti
10 annosta

n.1½ kg perunoita, vettä + 1 tl suolaa
1 hopea- tai keltasipuli
2 omenaa
2 maustekurkkua
2 prk kermaviiliä
2 tl sinappia
1-2rkl sitruunamehua
ripaus suolaa
½-1 ruukku persiljaa hienonnettuna

Keitä perunat suolalla maustetussa vedessä ja kuori jäähtyneenä.
Kuutioi perunat tasakokoisiksi kuutioiksi.
Silppua sipuli.
Kuori omenat, poista siemenkota ja leikkaa omena pieniksi kuutioiksi.
Kuutioi myös maustekurkut.
Sekoita kermaviilin joukkoon sinappi, sitruunamehu, suolaa ja persiljasilppua.
Sekoita kastike muiden ainesten joukkoon ja tarkista maku.

Muun pikkusuolaisen kanssa tarjottava raikas salaatti syntyy muutamasta herkullisesta raaka-aineesta.
Suurenna tarpeen mukaan.

Juustosalaatti
4 annosta

1 ruukku jää- tai friseesalaattia
200 g kermajuustoa
125 g mozzarellaa
100-200 g miniluumutomaatteja
1 punasipuli

Revi ruukku- tai friseesalaatti vadille.
Paloittele kermajuusto ja mozzarella.
Puolita miniluumutomaatit.
Leikkaa kuorittu punasipuli ohuiksi renkaiksi.
Laita ainekset vadille ja tarjoa sellaisenaan tai salaattikastikkeen kanssa.

Ruisnapit täytettynä ovat juhliin sopivaa pikkupurtavaa.
Täytteeseen voit laittaa omia suosikkiaineksia aina kinkusta, savuporosta tai katkaravuista kasviksiin.

Savulohi-ruisnapit
noin 20 kappaletta

20 kpl ruisnappeja
200 g ruohosipulituorejuustoa
400 g lämminsavustettua lohta
1 ruukku ruohosipulia silputtuna
200 g ranskankermaa
sitruunapippuria

Lado ruisnapit työlaudalle tai tarjoiluvadille.
Sekoita ruohosipulituorejuusto, paloiteltu lämminsavulohi, silputtu ruohosipuli, ranskankerma ja sitruunapippuri keskenään. Tarkista maku.
Pursota tai lusikoi ruisnappien päälle.

Coleslaw on herkullinen grilliruokien ja muiden pikkusuolaisten kanssa tarjottava lisäke. Sitä voit kätkeä myös itse tehtyjen hampurilaisten väliin.
Säilytä viileässä tarjoiluhetkeen saakka.

Coleslaw
noin 10 annosta

500 g varhaiskaalia
2 porkkanaa
2 dl majoneesia
1 tl sinappia
1 rkl vaaleaa viinietikkaa
mustapippuria myllystä
ripaus suolaa
(persiljaa)

Raasta kaali ja kuoritut porkkanat karkealla raastinterällä.
Sekoita majoneesi, sinappi, viinietikka, mustapippuri ja suola keskenään.
Sekoita kastike raasteen joukkoon.
Ripottele joukkoon tuoretta persiljaa.

Tyylikäs pikkusuolainen valmistuu muutamassa minuutissa. Halutessasi voit valmistaa näitä myös pieniin cocktailtikkuihin ja pujottaa seuraksi vaikkapa mozzarellajuustoa ja tuoretta basilikaa.

Parmankinkkua ja melonia
10-20 annospalaa

½ pienehkö cantaloupe-meloni
70 g Parmankinkkua

Kuori ja paloittele meloni pitkulaisiksi suikaleiksi tai viipaleiksi.
Kiepauta ympärille Parmankinkkua.
Laita tarjoiluvadille.

Vinkki!
Valuta päälle halutessasi balsamico-kastiketta ja rouhi pinnalle mustapippuria!
Koristele rucolalla.

Folioon käärityt kolmioleivät sopivat erityisesti vapputarjoiluihin, jotka nautitaan retkievästen muodossa ulkona.

Katkarapu kolmioleivät
10 annosta

10 isoa paahtoleipä viipaletta
200 g tuorejuustoa
1 dl sitruunamajoneesia
sitruunapippuria
10 miniluumutomaattia
150 g katkarapuja
rucolaa

Leikkaa leivistä kuoret ja puolita leipäviipaleet vinoviipaleiksi.
Sekoita tuorejuusto ja sitruunamajoneesi keskenään. Mausta sitruunapippurilla.
Voitele leipäviipaleet seoksella.
Laita päälle halkaistut miniluumutomaatit, katkarapuja ja rucolaa.
Laita leipäpalat päällekkäin.
Kääri folioon ja nauti!

Itse valmistetut lihapyörykät maistuvat milloin tahansa. Ne maistuvat hyviltä kylminä tai lämpöisinä tilanteen mukaan.

Lihapyörykät
50 kappaletta

1½ dl korppujauhoja
3 dl vettä tai kermaa
700 g jauhelihaa
2 kananmunaa
2 tl paprikajauhetta
¾ tl suolaa
ripaus cayennepippuria
1 tl rakuunaa
3 kevätsipulinvartta hienonnettuna
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna

Mittaa kulhoon korppujauhot ja neste.
Anna turvota hetki.
Lisää jauheliha, munat, mausteet ja hienonnetut kevätsipulinvarret sekä valkosipulit.
Kääntele taikina tasaiseksi ja muotoile tasakokoisiksi pyöryköiksi.
Laita vieretysten leivinpaperilla vuoratulle uunipellille tai paista kuumassa pannussa rasvassa.

Vinkki!
Pujota lihapyörykät pikkunakkien ja juustopalojen kanssa cocktailtikkuihin!

Kevään ensimmäiset grilliherkut valmistuvat helposti. Porsaanliha on nopeasti kypsyvää ja mureaa. Muiden tarjottavien seurana fileepihvien ei tarvitse olla suuria. Mikäli tarjoat vain muutamaa laatua, voit kasvattaa lihan määrää 20-50 grammaa ruokailijaa kohden.

Grillattua porsaan ulkofileetä
10 annosta

1 kg porsaan ulkofileetä

Marinadi:
½ dl öljyä
1 rkl sinappia
1 tl suolaa
2 rkl tomaattipyreetä
mustapippuria myllystä
1 rkl soijakastiketta
1 valkosipulinkynsi hienonnettuna

Poista lihasta mahdolliset kalvot ja leikkaa poikkisyin tasakokoisiksi pihveiksi.
Nuiji kelmun välissä.

Sekoita marinadin ainekset ja laita liha maustumaan marinadin kanssa pussiin tai kulhoon.
Kääntele aineksia maustumisen aikana.
Anna maustua muutama tunti tai mielellään yön yli.
Ota liha huoneenlämpöön noin tunti ennen grillausta.

Grillaa fileepihvit molemmin puolin välillä kääntäen kuumassa öljytyssä grillissä.

Vinkki!
Laita loppuvaiheessa grilliparilalle miniluumutomaatteja terttuina ja anna kuumentua.

Ratatouille on ranskalainen kasvislisäke, joka maistuu upealta grillatun liharuoan seurana. Kasvisruokailija nauttii siitä sellaisenaankin.

Ratatouille
4-10 annosta riippuen muun tarjoilun määrästä

½ dl öljyä
4 isoa sipulia
1 iso munakoiso
1 iso kesäkurpitsa
1-2 paprikaa
7 tomaattia
kiehuvaa vettä
2-3 dl vettä
5 valkosipulinkynttä
suolaa maun mukaan
mustapippuria myllystä
n. 1 tl kuivattua timjamia

Lohko sipulit, kuutioi munakoiso, kesäkurpitsa ja paprika.
Vedä tomaatteihin ristikkäisviilto ja kasta ne kiehuvaan veteen, kunnes kuoret irtoavat. Poista kuoret ja pilko tomaatit paloiksi ja hienonna valkosipulinkynnet.

Kuumenna öljy pannulla. Paista sipulia, munakoisoa, kesäkurpitsaa ja paprikaa viitisen minuuttia koko ajan käännellen. Lisää tomaatit, vesi, valkosipulit, suola ja mustapippuri, sekä timjami. Jatka kypsennystä vielä noin viisi minuuttia.

Tarjoa sellaisenaan tai muuan ruoan lisänä.

Kun leivotaan, leivotaan kerralla iso taikina!
Valmista osasta meheviä kuorrutettuja Berliininpullia ja osasta ihania munkkeja!

Munkit
40 kappaletta

1 litra maitoa
100 g hiivaa
2 tl suolaa
2 dl sokeria
2 kananmunaa
4 tl kardemummaa
n. 24 dl vehnäjauhoja
200 g voita sulatettuna

uppopaistamiseen:
n. 2 litraa öljyä

sokerointiin:
Siro erikoishienoa sokeria

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi.
Liuota joukkoon hiiva.
Lisää suola, sokeri, kardemumma ja vehnäjauhot alustaen.
Vaivaa lopuksi joukkoon sulatettu voi.
Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi lämpimässä paikassa liinan alla.

Leivo pyöreiksi pulliksi ja kohota hetki.

Laita öljy paksupohjaiseen kattilaan ja kuumenna.
Laita kuumaan öljyyn yksi pulla reikäkauhaa apuna käyttäen.
Mikäli pulla painuu pohjaan, öljy ei ole tarpeeksi kuumaa.

Laske kolmesta neljään pullaa kerrallaan öljyyn ja anna kypsyä.
Käännä ympäri reikäkauhalla. Nosta munkit talouspaperin päälle tarjottimelle ja kääntele Siro erikoishienossa sokerissa.

Vinkki! Jos haluat hillomunkkeja, laita pursotinpussiin tasaista hilloa tai marmeladia ja pursota ohutteräisellä pursotinterällä munkin pohjan läpi hilloa munkin sisään.

HUOM! Varaa munkkeja paistaessasi lähelle kansi, jolla voit tukahduttaa mahdollisesti syttyvän tulen.
Pidä vesi kaukana munkkikattilasta!

Huom!
Jos haluat valmistaa lisäksi Berliininpullia, säästä puolet taikinasta pullia varten!

Berliininpullat
20 pullaa

Puolet munkkitaikinasta

Lisäksi:
1 kananmuna
n. 300 g mansikanmakuista tomusokeria + tilkka vettä

Ota puolet munkkitaikinasta sivuun ja valmista kuten munkit, mutta kohota pyöritettyjä pikkupullia liinan alla 15-20 minuuttia.

Voitele kananmunalla ja paista 225 asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.

Sekoita mansikanmakuisen tomusokerin joukkoon vettä sen verran, että seoksesta tulee paksu, mutta levittyvä.
Valuta kuorrute munkkien päälle.

Vinkki!
Voit halutessasi laittaa pullat muffini- tai muihin leivosvuokiin.

Tuulihatut ovat ihania, ilmavia suupaloja, joita voit täytteitä vaihdellen tarjota suolaisina tai makeina herkkuina.

Tuulihattudonitsit
16-18 kappaletta

3 dl vettä
150 g voita
2½ dl vehnäjauhoja
4 kananmunaa

Täyte
2 dl vispikermaa
2 rkl sokeria
1 tl vaniljasokeria

Pinnalle
2 dl kaakaotomusokeria tai mansikanmakuista tomusokeria
n. 2 rkl vettä

Mittaa kattilaan vesi ja voi. Kuumenna, kunnes voi on sulanut.
Lisää vehnäjauhot yhdellä kertaa ja sekoita voimakkaasti, kunnes seoksesta muodostuu kiinteä pallo.
Anna jäähtyä hetki ja lisää munat yksitellen vatkaten.
Pursota taikinasta tasakokoisia rinkuloita tai pieniä palleroita leivinpaperilla vuoratulle uunipellille.
Paista 200 asteisessa uunissa 10-12 minuuttia, kunnes taikina on kohonnut ja saanut kauniin värin.

Halkaise ja täytä jäähtyneet tuulihattudonitsit.
Leikkaa puolikkaiksi ja pursota alimmalle sokerilla ja vaniljasokerilla maustettua, vaahdotettua kermaa.

Sekoita kaakaotomusokerista tai mansikanmakuisesta tomusokerista ja vesitilkasta paksu, mutta levittyvä tahna. Valuta se täytettyjen tuulihattudonitsien päälle.

Säilytä jääkaapissa tarjoiluhetkeen saakka.

Vinkki!
Voit pakastaa paistetut tuulihatut ilman täytteitä ja kuorrutusta. Ota huoneenlämpöön hetki ennen tarjoilua.

Vappuna nautitaan mansikoita herkulliseen kinuskiseen kastikkeeseen dippaillen!

Mansikoita ja kinuskinen dippikastike
noin 10 annosta

2 l tuoreita mansikoita

Dippikastike:
200 g ranskankermaa
½-¾ dl fariinisokeria

Sekoita fariinisokeri ranskankerman joukkoon ja anna sokerin liueta.
Tarjoa seuraksi tuoreita mansikoita.

Vapun ehdoton juhlajuoma on tietysti itse valmistettu sima!
Valmista kerralla reilu määrä ja ilahduta naapuria, työkaveria tai ystävää omalla pullolla.

Sima
8 l valmista simaa

8 l vettä
500 g fariinisokeria
500 g taloussokeria
2-3 sitruunan mehu puristettuna
1/4 tl tuoretta hiivaa TAI ¾ tl kuivahiivaa
rusinoita

Kiehauta osa vedestä ja kaada sokerien päälle. Mikäli haluat tummempaa simaa, käytä pelkästään fariinisokeria. Lisää loput vedestä, sekä sitruunoista puristettu mehu. Liuota hiiva pieneen nestetilkkaan ja lisää se haaleaan (noin 40 astetta) sokeriveteen. Pullota sima seuraavana päivänä. Lisää jokaiseen pulloon teelusikallinen sokeria ja muutama rusina.

Paine pullossa kasvaa käymisen jatkuessa, joten älä käytä liian tiukkaa korkkia. Sima valmistuu viileässä noin viikossa, huoneenlämmössä noin kolmessa päivässä. Säilytä sima viileässä ja käytä noin viikon kuluessa. Kun rusinat nousevat pullossa pintaan, se on yleensä merkki siitä, että sima on valmista.

Vapun menu on julkaistu kirjassa Hellapoliisi: Kodin suuri juhlakirja (Readme.fi 2014)

Menun laatinut:

Lisää suosikiksi
Kirjaudu sisään tai rekisteröidy palveluun lisätäksesi suosikki reseptejäsi.