Suolaista ja makeaa juhlahetkeen

  • 6 h Työaika
  • 6 h Valmistusaika
  • Keskitaso Vaikeustaso
Suolaista ja makeaa juhlahetkeen
  • Ei hyvä, 1 / 5
  • Parannettavaa, 2 / 5
  • Ihan ok, 3 / 5
  • Loistava, 4 / 5
  • Erinomainen, 5 / 5

223 arvostelua. Keskiarvo: 3.7/5

Ei arvosteluja

Hellapoliisi logo

Valmis juhlamenu noin 50-70 vieraalle

Varsinkin keväällä etsitään kuumeisesti vinkkejä kevään valmistujais-, ja muihin juhliin.
Olen panttaillut tätä tarjoilupöytää tätä ajankohtaa varten, sillä vaikka tässä juhlittiinkin veljeni pojan kastepäivää, käy nämä tarjoilut haikarakakkua lukuunottamatta mainiosti mihin tahansa juhlaan pienistä häistä hautajaisiin ja kaikkeen siltä väliltä.

Vieraita kutsuttiin aluksi 70, mutta juhlapäivän lähestyessä määrä putosi kahdellakymmenellä.
Kun lähetät kutsun juhlaan, pyydä kutsussa vieraita ilmoittamaan osallistumisestaaan ja mahdollisista ruoka-aineallergioista tiettyyn päivämäärään mennessä. Mikäli itse saat kutsun, on kohteliasta ja hyvin tärkeää oikeasti myös vaivautua vastaamaan tuohon pyyntöön. Kenelle tahansa on turhauttavaa valmistaa tarjottavia, kun ei tiedä kuinka paljon vieraita lopulta tulee. On hyvä ilmoittaa silloinkin, kun ei ole ihan varma osallistumisestaan.

Jos juhlakansaa on tulossa paikalle paljon, kannattaa miettiä olisiko helpointa kuitenkin tarjota ruokaa ja lisäksi kakkua ja muutamaa makeaa jälkiruoaksi. Usein tällainen vaihtoehto on huomattavasti edullisempi ja valmistajan kannalta kiitollisempi vaihtoehto.

Jos kuitenkin päädyt valmistamaan useita laatuja suolaista ja makeaa, mieti voisitko delegoida osan töistä vaikkapa sukulaisille, ystäville tai muille tuttaville. Hanki koristeet, servetit ja muut pilaantumattomat tarvikkeet hyvissä ajoin, jotta voit juhlapäivän lähestyessä keskittyä vain tarjoilujen valmistamiseen. Ota ennakkoon selvää myös säilytystiloista. Jos juhlat ovat kotona, kysy voisiko naapurin jääkaappiin viedä osan herkuista säilytettäväksi.

Näihin juhliin valitsimme melko perinteistä tarjottavaa, lihaisaa ja kasvispitoista, makeaksi valittiin iloisen värikkäitä herkkuja. Ja kyllä, minun mielestäni suolaista ja makeaa saa olla samassa pöydässä tarjolla yhtä aikaa. Laita tarjottavat esille siten, että suolaiset ovat pöydän toisella puolella ja makeat toisella.

Suluissa, ohjeen perässä kerrotaan kuinka paljon kyseistä tuotetta on valmistettu. Näiden tarjoilujen raaka-ainekulut olivat noin 200 euroa.

Advertising information

Välimeren piiras

Välimerenpiiras on trendikkäistä aineksista valmistettu suolainen piiras, johon monet ihastuvat. Hyvä valinta "perinteiselle" kasvissyöjälle, joka ei vältä ruokavaliossaan kananmunaa tai maitovalmisteita. Tästä valmistuu pellillinen piirakkaa. Jos haluat tehdä pyöreään piirasvuokaan, käytä vain puolet aineksista.

Ainekset

50-60 annosta
Välimeren piiras (25-30 palaa, uunipellillinen (näitä valmistettiin kaksi pellillistä)
  • 300 g margariinia TAI
  • 300 g voita (vaihtoehto)
  • 1 tl suolaa
  • 6 dl vehnäjauhoja
  • 1 dl vettä
  • 200 g salaattijuustoa kuutioina TAI
  • 3 pkt mozzarellajuustoa (vaihtoehto)
  • maun mukaan vihreitä oliiveja
  • 200 g kirsikkatomaatteja TAI
  • 2 dl aurinkokuivattuja tomaatteja silppuna (vaihtoehto)
  • 1 1 paahdettu, kuoreton paprika paloiteltuna TAI
  • 1 paprika (vaihtoehto)
  • 1 ruukku basilikaa silppuna
  • 4 kananmunaa
  • 4 dl ruokakermaa
  • 4 dl juustoraastetta

Valmistusohje

  • Nypi rasva, suola ja vehnäjauhot ryynimäiseksi, lisää vesi nopeasti sekoittaen. Sekoita taikina tasaiseksi.
  • Painele taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipellille.
  • Paloittele pinnalle salaattijuusto tai mozzarella, ripottele oliivit (joita voit halutessasi paloitella).
  • Lisää kokonaiset tai puolitetut kirsikkatomaatit tai aurinkokuivatut tomaatit hienonnettuna, samoin paloiteltu paprika ja tuore basilika.
  • Sekoita keskenään munat, kerma ja juustoraaste, kaada piirastäytteiden päälle.
  • Kypsennä 200 asteisessa uunissa 30-40 minuuttia.

Tonnikalapiiras

Tonnikalapiiras on yksi kaikkien aikojen suosituimmista piiraista. Tämä piiras maistuu kaiken ikäisille. Tämä ohje riittää uunipellilliseen. Jos haluat tehdä pienemmän piiraan pyöreään piirasvuokaan, puolita ohje.

Ainekset

50-60 annosta
Tonnikalapiiras (Näitä valmistettiin kaksi pellillistä) 25-30 palaa
  • 300 g margariinia TAI
  • 300 g voita
  • 1 tl suolaa
  • 6 dl vehnäjauhoja
  • 1 dl vettä TAI
  • 1 dl kermaa (vaihtoehto)
  • 3 prk tonnikalaa valutettuna
  • tilliä silppuna
  • 1 paprika paloiteltuna
  • 4 kananmunia
  • 4 dl juustoraastetta
  • 4 dl ruokakermaa

Valmistusohje

  • Nypi rasva, suola ja jauhot ryynimäiseksi, lisää nopeasti sekoittaen vesi, sekoita tasaiseksi.
  • Painele taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipellille.
  • Ripottele pinnalle valutettu tonnikala, silputtu tilli ja paloiteltu paprika.
  • Sekoita keskenään munat, juustoraaste ja kerma.
  • Kaada täyteainesten päälle.
  • Kypsennä 200 asteisessa uunissa 30-40 minuuttia.
  • Jos pinta tummuu liikaa, tiputa lämpötilaa 175 asteeseen.

Kinkkupiirakka

Kinkkupiirakka on perinteinen piirakka, joka on hyvä pitää tarjoiluvalikoimassa nirsoilijoita varten. Mikäli kala ei maistu ja kasvikset tuntuvat oudolta, yleensä kinkku on se, joka maistuu. Jos haluat valmistaa yhden pyöreän piirasvuoan, puolita ohje.

Ainekset

50-60 annosta
Kinkkupiirakka pohja:
  • 300 g margariinia
  • 6 dl vehnäjauhoja
  • 1 tl suolaa
  • 1 dl vettä
Täyte:
  • 500 g (savu)kinkkua
  • n. 1 dl purjoa
  • 2 prk smetanaa
  • 2 dl kevyt kermaa
  • 6 kananmunaa
  • 2 dl juustoraastetta

Valmistusohje

  • Nypi rasva ja jauhot sekaisin, lisää suola ja vesi, sekoita nopeasti tasaiseksi.
  • Painele taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Sekoita täyteaineet keskenään.
  • Paista pohjaa 225 asteisessa uunissa ensin noin 15 minuuttia.
  • Lisää täyte ja jatka paistamista 15-20 minuuttia,  kunnes pinta on kauniin värinen.

Helpot juustosarvet

Juhlapöytään sopivat hyvin maistuvat ja riittoisat juustosarvet.

Ainekset

50-60 annosta
Helpot juustosarvet (64 kpl)
  • 1,6 l vehnäjauhoja
  • 1,6 l emmental-raastetta
  • 2 ½ rkl leivinjauhetta
  • 4 tl suolaa
  • 600 g margariinia
  • 6 dl maitoa

Valmistusohje

  • Nypi pehmeä rasva ja kuivat aineet keskenään, kunnes seos on tasaista. Sekoita joukkoon maito, mutta älä vaivaa enempää kuin on välttämätöntä.
  • Jaa taikina kahdeksaan tasakokoiseen osaan, pyörittele ne palloiksi ja kaulitse suurehkoiksi, pyöreiksi levyiksi.
  • Leikkaa levyt terävällä veitsellä kahdeksaan sektoriin, kääri sarviksi siten, että aloitat käärimisen leveämmästä päästä.
  • Laita sarvet leivinpaperin päälle, voitele munalla ja ripottele pinnalle halutessasi seesamin- tai unikonsiemeniä.
  • Paista 200 asteisessa uunissa 10-15 minuuttia. Peitä lämpimät sarvet liinalla.

Minikokoiset lihapullat

Pikkuriikkiset lihapullat ovat suloisia ja ne voi valmistaa muutamaa päivää aikaisemmin valmiiksi.

Ainekset

50-60 annosta
  • 6 dl korppujauhoja
  • 1,2 l vettä (osan voi korvata kermalla)
  • 3 kg jauhelihaa
  • 6 kananmunaa
  • maun mukaan suolaa
  • mustapippuria
  • paprikajauhetta
  • 3-4 sipulia silppuna
  • öljyä TAI
  • rasvaa (vaihtoehto)

Valmistusohje

  • Mittaa korppujauhot ja neste kulhoon, anna turvota viitisen minuuttia.
  • Lisää joukkoon jauheliha, munat ja mausteet. Jos et ole varma mausteiden määrästä, maista taikinaa tai paista pieni koekakkara pannulla.
  • Silppua sipuli hyvin hienoksi ja kuullota sitä pannulla rasvassa.
  • Jäähdytä ja lisää murekemassaan.
  • Pyörittele massasta hyvin pieniä, tasakokoisia pyöryköitä ja paista pannulla tai uunipellillä leivinpaperin päällä 200 asteessa.

Marinoituja mozzarellahelmiä ja lisäkkeitä

Minimozzarellapallot ovat ihastuttavia ja tekevät hyvin kauppansa. Lisämakua saat mozzarellaan marinoimalla niitä pestokastikkeessa.

Lihapullien ja mozzarellahelmien kaveriksi sopii raikkaat, kauniin punaiset miniluumutomaatit. Tarjolla oli noin 1 kg miniluumutomaatteja, mutta niitä olisi voinut olla enemmänkin.

Ainekset

50-60 annosta
  • 1 kg mozzarellahelmiä
  • 2 prk (n. 300 g) vihreää pestoa

Valmistusohje

  • Sekoita pestokastike mozzarellahelmien joukkoon ja anna maustua muutama tunti kylmässä.

Couscoussalaatti

Salaatit maistuvat aina! Couscous on trendikäs ja helppo raaka-aine salaatin pohjaksi. Se pysyy siistinä pitkäänkin, eikä turpoa tai kuivu kuten pasta.
Käytä mielikuvitustasi ja lisää joukkoon mitä haluat!

Ainekset

50-60 annosta
  • 2 rkl öljyä
  • 2 isoa punasipulia silppuna
  • 10 dl vettä
  • 800 g (n. 10 dl) couscousia
  • 4 rkl limettimehua
  • 2 kurkkua kuutioina
  • 2 punaista paprikaa kuutioina
  • n. 1,5kg/700 g salaattijuustoa kuutioina öljyssä
  • n. 140 g aurinkokuivattuja tomaatteja paloina
  • n. 200 g vihreitä oliiveja
  • 2-3 ruukkua tuoretta basilikaa
  • koristeeksi limeä

Valmistusohje

  • Kuumenna tilkka öljyä kattilassa ja kuullota punasipulisilppua hetki.
  • Lisää vesi, kiehauta. Nosta kattila pois levyltä.
  • Laita joukkoon couscous ja anna seistä muutama minuutti. Painele couscousjyvät irtonaisiksi lusikalla tai paistinlastalla. Anna jäähtyä hetki.
  • Purista joukkoon limettimehua. Lisää kuutioidut kurkut, paprikat, valutetut salaattijuustot, aurinkokuivatut tomaatit, vihreät oliivit ja silputtua basilikaa.
  • Sekoita tasaiseksi ja laita tarjolle laakealle vadille.
  • Koristele limettilohkoilla tai -viipaleilla ja tuoreella basilikalla.

Hedelmä-valkosuklaakakku

Säilykkeenä myytävät mandariinilohkot ovat iloisen värisiä ja niillä saa kuorrutettua helposti kauniin kakun. Tämä kakku on täyteläisen makuinen kakku monenlaisiin juhliin. Seljankukka-appelsiinihillo antaa kakulle erityisen ihastuttavan maun!

Ainekset

50-60 annosta
Pohja:
  • 8 isoa kananmunaa
  • tilavuusosina saman verran sokeria
  • tilavuusosina saman verran vehnäjauhoja (osan jauhoista voi korvata perunajauhoilla tai vaikka sokeroimattomalla kaakaojauheella)
  • 3 tl leivinjauhetta
Kostutus:
  • 4-6 dl maitoa
  • 2 tl vaniljasokeria
Mangotäyte:
  • 9 liivatelehteä
  • 2 ½ dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
  • 400 g vaniljajogurttia
  • 2 prk mangoviipaleita
  • 2 tl vaniljasokeria
  • ½ dl mehua TAI
  • ½ dl vettä
Valkosuklaatäyte:
  • 6 liivatelehteä
  • 2 kananmunaa
  • ½ dl sokeria
  • 2 ½ dl vispikermaa
  • 2 tl vaniljasokeria
  • 200 g valkosuklaata
  • ½ dl vettä
Pinnalle:
  • 200-300 g seljankukka-appelsiinihilloa TAI
  • 200-300 g appelsiinimarmeladia (vaihtoehto)
  • 2 prk säilykemandariineja
  • 3 dl vettä
  • 1 ½ dl hyytelösokeria
  • kumkvatteja
Reunoille:
  • 5-7 dl vispikermaa
  • sokeria
  • vaniljasokeria

Valmistusohje

  • Vaahdota munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi, lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet.
  • Kaada taikina voideltuun ja jauhotettuun, noin 4 litran vetoiseen kakkuvuokaan (28-30 cm halkaisija).
  • Paista 150-175 asteessa noin 1 ½ tuntia tai kunnes kakku irtoaa vuoan reunoista.
  • Valmista mangotäyte. Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen.
  • Vaahdota vaniljakastike. Lisää joukkoon vaniljajugurtti ja soseutetut, valutetut mangoviipaleet. Mausta vaniljasokerilla ja tarvittaessa sokerilla.
  • Kuumenna mehu tai vesi kiehuvaksi, lisää joukkoon vedestä puristetut liivatelehdet, sekoita tasaiseksi.
  • Lisää liivateneste täytteeseen ohuena nauhana koko ajan sekoittaen.
  • Leikkaa jäähtynyt kakku kolmeen osaan.
  • Vuoraa paistovuoka kelmulla.
  • Laita kakun kansiosa ylösalaisin vuokaan, kostuta vanilja-maidolla.
  • Kaada mangotäyte päälle, laita päälle kakun keskiosa ja kostuta.
  • Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Vaahdota munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Vaahdota vispikerma. Yhdistä vaahdot ja mausta vaniljasokerilla.
  • Sulata paloiteltu valkosuklaa mikrossa puolen minuutin jaksoissa välillä sekoitellen.
  • Lisää sula suklaa vaahdon joukkoon.
  • Kuumenna vesi kiehuvaksi ja lisää joukkoon vedestä puristetut liivatteet.
  • Lisää liivateneste ohuena nauhana täytteeseen koko ajan sekoittaen.
  • Kaada valkosuklaatäyte vuokaan ja nosta päälle kakun pohjaosa ylösalaisin.
  • Anna hyytyä kylmässä seuraavaan päivään.
  • Kumoa kakku tarjoiluvadille.
  • Levitä kakun pinnalle ensin seljankukka-appelsiinihilloa ja levitä pinnalle sen jälkeen mandariinilohkot.
  • Kiehauta vesi ja lisää hyytelösokeri, hämmennä, kunnes liemi kirkastuu.
  • Levitä hyytelösokeriliemi mandariinien päälle. Nosta hetkeksi jääkaappiin, jotta liemi hyytyy.
  • Vaahdota kerma, mausta sokerilla ja vaniljasokerilla. Pursottele kerma kakun reunoille ja koristele kumkvateilla.
  • Vinkki! Voit korvata valkosuklaatäytteen muna-sokerivaahdon 200 grammalla tuorejuustoa tai rahkaa. Tarkista lopullisen seoksen maku ja lisää tarvittaessa sokeria.

Raikas marjakakku

Marjaisat kakut ovat aina suosittuja ja raikkaita. Hyödynnä pakastealtaasta löytyviä marjasoseita, näin pääset ohittamaan yhden työvaiheen, sillä aika on rahaa! Marjapureet ovat todella herkullisia ja ne myydään viilipurkin kokoisessa purkissa.
Tämä kakku on valmistettu 'vesililja-reunavuokaan', josta riittää tarjottavaa isommallekin joukolle.
Jos haluat helpottaa työtäsi, tee pohja savoiardikekseistä. Asettele keksit vuoan pohjalle ja kostuta vaniljasokerilla maustetulla maidolla.

Ainekset

50-60 annosta
Pohja:
  • 4 kananmunaa
  • 1 ½ dl sokeria
  • 1 ½ dl perunajauhoja
  • 2 tl leivinjauhetta
Kostutus:
  • maitoa
  • vaniljasokeria
Täyte:
  • 10 liivatelehteä
  • 2 ½ dl vispikermaa
  • 2 ½ dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
  • 1 dl sokeria
  • 3 tl vaniljasokeria
  • 400 g Vanilja tuorejuuston tyyppistä kasvirasvavalmistetta
  • 200 g marjapuree mansikka
  • 200 g marjapuree mustaherukka
  • 3 rkl marjamehua
Pinnalle:
  • 400 g mustikoita
  • 100 g vadelmia
  • 4 dl vettä
  • 2 dl hyytelösokeria
  • 2 dl vispikermaa
Reunoille:
  • 1-2 dl vispikermaa
  • sokeria
  • vaniljasokeria

Valmistusohje

  • Vaahdota munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi, lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet.
  • Paista taikina leivinpaperilla vuoratulla uunipellillä 225 asteessa noin 7 minuuttia.
  • Kumoa torttulevy ja paina vuokaa apuna käyttäen levystä vuoan kokoinen pohjapala.
  • Mikäli käytät reunavuokaa, nosta vuoan reunat ja pohjaosa suoraan tarjoiluvadille.
  • Kostuta vaniljasokerilla maustetulla maidolla tai vaalealla mehulla.
  • Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen.
  • Vaahdota vispikerma. Vaahdota vaniljakastike. Huomioi, että näitä ei voi sekoittaa ja vatkata samaan aikaan!
  • Sekoita valmiit vaahdot keskenään ja lisää joukkoon sokeri, vaniljasokeri, vanilja tuorejuuston tyyppinen kasvirasvavalmiste, mansikka-, ja mustaherukkamarjasoseet.
  • Kiehauta mehu ja liuota vedestä puristetut liivatteet joukkoon, sekoita tasaiseksi.
  • Lisää liivateneste ohuena nauhana täytteeseen koko ajan sekoittaen.
  • Kaada täyte kostutetun pohjalevyn päälle ja anna hyytyä mielellään yön yli.
  • Ripottele pinnalle tuoreet tai pakastemarjat.
  • Kiehauta vesi ja lisää joukkoon hyytelösokeri. Hämmennä, kunnes liemi kirkastuu.
  • Valuta liemi marjojen päälle lusikalla. Nosta hetkeksi kylmään jähmettymään.
  • Irroita veistä apuna käyttäen vuoka kakun ympäriltä.
  • Vaahdota kerma ja mausta sokerilla ja vaniljasokerilla, pursota kerma kakun pinnalle ruusukkeiksi.

Porkkanainen haikarakakku

Perinteiset kahvikakut näyttävät usein tylsiltä. Niistä saa kuitenkin kuorrutteilla hauskan kahvipöydän koristeen. Juhlaan kuin juhlaan sopiva vuoka on ruusuvuoka, jota löytyy leivontatarvikekaupoista.
Tämä kakku on kuitenkin tehty kastejuhlaan, joten on ollut luonnollista valmistaa kakku haikara-muotovuokaan.

Ainekset

50-60 annosta
  • 4 kananmunaa
  • 2 dl rypsiöljyä
  • 300 g porkkanaraastetta
  • 4 dl vehnäjauhoja
  • 1 tl soodaa
  • 1 tl leivinjauhetta
  • ¾ tl suolaa
  • 1 tl kanelia
Kuorrutus:
  • 250 g suolatonta voita
  • 500 g tomusokeria
  • tilkka maitoa
  • 1 tl vaniljasokeria
  • geelimäisiä elintarvikevärejä
Reunoille:
  • 2 dl vispikermaa
  • sokeria
  • vaniljasokeria

Valmistusohje

  • Sekoita kakun ainekset sekaisin esimerkiksi puuhaarukalla. Paista voidellussa ja jauhotetussa vuoassa 175 asteessa noin tunti, anna jäähtyä hetki.
  • Kumoa kakku. Anna jäähtyä täysin.
  • Vatkaa suolaton voi ja tomusokeri kuohkeaksi. Mausta vaniljasokerilla, ohenna tarvittaessa maitotilkalla.
  • Jaa seos niin moneen eri kulhoon, kuin haluat käyttää kakussa eri värejä.
  • Värjää jokainen seos erikseen geelimäisillä elintarvikeväreillä.
  • Pursota kakkuun ensin suorapäisella tyllalla rajaukset, täytä rajatut alueet väri kerrallaan pienipäisellä tähtityllalla.
  • Tee vauvan pää halutessasi sokerimassasta tai marsipaanista.
  • Vatkaa vispikerma, mausta sokerilla ja vaniljasokerilla.
  • Pursota kakun reunalle tähtipäisella tyllalla.

Pikkuleivät

Pikkuleipien valmistus on kiireen keskellä aikaa vievää, eikä kuulu ainakaan Hellapoliisin lempipuuhiin. Tässäkin on lupa oikoa. Hanki valmiita rasiassa myytäviä kauralastuja ja pursota juhlakalun nimikirjaimet lastuihin pursotettavilla suklaatuubeilla. Suklaa jähmettyy keksin pintaan kauniisti ja voit latoa keksejä huoletta limittäin tai päällekkäin. Suklaatuubit ovat myynnissä kolmen pakkauksen laatikossa, jossa on valkoista suklaata, vaaleaa suklaata ja tummaa suklaata. Tuubit ovat riittoisia ja sellaisenaan käyttövalmiita.

Mars-riisimuromakeiset

Mars-suklaasta ja riisimuroista valmistat helposti todella herkulliset suklaamakeiset. Tässä voit pyytää perheen lapset apuun lusikoimaan täytettä pieniin karamellivuokiin. Säilytä tarjottimella jääkaapissa tarjoiluhetkeen saakka.

Ainekset

50-60 annosta
n. 90 kpl karamellivuokiin tehtynä tai 30-40 muffinivuokiin tehtynä
  • 75 g leivontamargariinia tai voita
  • 6 Mars-suklaapatukkaa
  • 7-9 dl riisimuroja

Valmistusohje

  • Mittaa kattilaan rasva ja suklaapatukat, sulata miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen.
  • Lisää joukkoon riisimurot ja sekoita tasaiseksi.
  • Jaa seos kahta lusikkaa apuna käyttäen karamelli-, tai muffinivuokiin.
  • Nosta hetkeksi kylmään jähmettymään.

Advertising information

Julkaisupäivä:

Reseptin on laatinut:

Yhteistyössä