1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä (4 arvostelua, keskiarvo: 4,75 / 5)
Ladataan...

Sadonkorjuujuhlat – Menu 50:lle

Syksyyn ajoittuvat juhlat voit teemoittaa sadonkorjuujuhliksi. Syksyn upea sato on tarjolla ihastuttavien kasvisten ja omenoiden sekä marjojen muodossa. Näistä metsien ja puutarhojen aarteista valmistat monenlaista upeaa tarjottavaa.
Juhlatarjoilut on suunniteltu iltapäivään, jolloin on syytä odottaa, että vieraat ovat nauttineet lounaan jo ennen juhlia.
Mikäli haluat valmistaa täyttävämpää ruokaa, käytä runsaasti kauden juureksia vaikkapa lihaisan padan joukossa.
Näihin juhliin on valmistettu runsas määrä gluteenitonta tarjottavaa. Voit halutessasi korvata gluteenittomat tuotteet samassa suhteessa tavallisilla aineksilla. Gluteeniton jauhoseos korvataan helposti vehnäjauhoilla. Koska tarjottavaa on reilusti, ei kaikkia lajikkeita ole varattu jokaista ruokailijaa kohden. Yhdessä nämä tarjoilut riittävät mainiosti vähintään viidellekymmenelle ruokailijalle.

MENU 50:lle

Kasvissosekeitto
Kantarelli-metsäsienisalaatti
Sipulipiiras
Punajuuripyörykät ja jogurtti-rakuunakastike
Dippivihannekset + dipit
Porkkana-kaalisäilyke
Hölskytyskurkut
Porkkana- ja sellerileipää
Punajuurisämpylät
Valkosipulilevite
Hyydytetty vadelma-mustaherukkakakku
Omenatäytekakku
Omenapiirakka
Puolukka-murupiiras
Mokkapalat (gluteeniton, laktoositon)
Pannukakku (gluteeniton, laktoositon) ja hillo


Kasvissosekeitto on mainio juhlaruoka muun tarjoilun lisänä.
Sen voit valmistaa valmiiksi jo edellisenä päivänä ja lämmittää kattilassa ennen juhlia.

Kasvissosekeitto

2 kg porkkanoita
250 g palsternakkaa
200 g sipulia
500 g maa-artisokkaa
300 g juuriselleriä
400 g purjosipulia
400 g kesäkurpitsaa
vettä sen verran että kasvikset peittyvät
2-3 kasvisliemikuutiota (gluteeniton)
lipstikkaa maun mukaan
400 g sulatejuustoa
sellerimehua (biotta)
(suolaa)
rucolaa

Kuori porkkanat, palsternakka, sipuli, maa-artisokat ja juuriselleri.
Paloittele ne kattilaan. Paloittele joukkoon myös kesäkurpitsa ja halkaistu ja huuhdeltu purjosipuli.
Laske päälle vettä sen verran, että kasvikset peittyvät.
Lisää kasvisliemikuutiot.
Anna kiehua miedolla lämmöllä kannen alla, kunnes kasvikset pehmenevät.
Lisää loppuvaiheessa lipstikka ja sulatejuusto.
Soseuta sauvasekoittimella ja ohenna tarvittaessa sellerimehulla.
Tarkista maku.
Lisää tarvittaessa suolaa.
Kaada tarjoilukulhoon ja ripottele pinnalle rucolaa.

Sienisalaatti on syksyn herkkua. Säilötyistä sienistä valmistat salaatin nopeasti.
Ryöppää, eli kiehauta tuoreet sienet muutaman minuutin ajan ennen käyttöä.

Kantarelli-metsäsienisalaatti

330/260 g sienikuutioita, valutettuna
360/220 g kantarelleja, valutettuna
1 sipuli silputtuna
reilusti mustapippuria myllystä
1 iso omena
1 maustekurkku
1 ruukku persiljaa
1 ruukku ruohosipulia

Valuta sienet ja laita ne kulhoon.
Silppua sekaan sipuli.
Rouhi joukkoon mustapippuria.
Kuori omena ja kuutio se. Kuutioi maustekurkku.
Silppua persilja ja ruohosipuli.
Lisää ne muiden ainesten joukkoon.
Tarkista maku.
Säilytä jääkaapissa tarjoiluhetkeen saakka.

Vinkki! Mikäli käytät tuoreita sieniä, putsaa ne ja paloittele pienemmiksi.
Paista kuumassa pannussa voissa tai kiehauta vedessä. Valuta.
Jatka ohjeen mukaan ja lisää lopuksi suolaa tarvittava määrä.

Sipulipiiras on helppotekoinen ja mehevä piiras.
Sekoitetusta rahkavoitaikinasta saat mukavan pehmoisen ja mehevän pohjan.

Sipulipiiras (gluteeniton)
uunipellillinen

Pohja:

250 g voita
250 g rahkaa
½ tl suolaa
4 dl gluteenitonta jauhoseosta
1 tl leivinjauhetta

Täyte:
100 g voita
1 kg sipulia renkaina
2 rkl sokeria
1 tl Provencen yrttiseosta
4 munaa
4 dl kermaa
1 tl suolaa
mustapippuria myllystä
200-250 g juustoraastetta

Sekoita voi, rahka, suola ja kuivat aineet keskenään.
Taputtele leivinpaperilla vuoratulle uunipellille gluteenitonta jauhoseosta apuna käyttäen.
Esipaista pohjaa 200 asteisessa uunissa noin kymmenen minuuttia.

Kuumenna voi wokissa ja lisää sipulirenkaat ja sokeri.
Kääntele kovalla lämmöllä hetki ja tiputa sitten lämpöä.
Paista välillä sekoitellen, kunnes sipulit pehmenevät.
Lisää Provencen yrttiseos.
Levitä sipuliseos esipaistetun piiraspohjan päälle.

Sekoita keskenään munat, kerma, suola, mustapippuri ja juustoraaste.
Kaada ainekset sipuleiden päälle.
Paista piirasta 200 asteisessa uunissa30-40 minuuttia, tai kunnes pinta on hyytynyt ja kauniin värinen.
Leikkaa annospaloiksi.

Punajuurilla mehevöitetyt pyörykät ovat ihania raikkaan jogurtti-rakuunakastikkeen kanssa.
Voit valmistaa pyörykät etukäteen jääkaappiin tai pakastimeen ja tarjota lämmitettyinä tai kylminä.

Punajuuripyörykät ja jogurtti-rakuunakastike (gluteeniton)

5 dl gluteenittomia korppujauhoja
1 l vettä tai kermaa
3 kg nauta-sikajauhelihaa
300-600 g sipulia
6 munaa
n. 3 rkl suolaa
mustapippuria myllystä
700 g-1 kg säilykepunajuurta raasteena
4 tl kuivattua rakuunaa

Jogurttikastike:
1 kg kreikkalaista jogurttia
1½ rkl kuivattua rakuunaa
1-2 rkl kapriksia hienonnettuna
1 tl suolaa
150 g sitruunamajoneesia

Mittaa gluteenittomat korppujauhot ja neste kulhoon.
Anna turvota hetki.
Lisää jauheliha, silputtu sipuli, munat, suola ja mustapippuria.
Raasta joukkoon punajuuret ja lisää rakuuna.
Vaivaa tasaiseksi seokseksi.
Pyöritä tasakokoisiksi pyöryköiksi ja paista leivinpaperilla vuoratulla uunipellillä
200 asteisessa uunissa, kunnes pyörykät ovat kauniin värisiä ja kiinteitä.

Sekoita jogurttikastikkeen ainekset sekaisin ja anna maustua jääkaapissa muutama tunti tai yön yli.
Tarjoa kastike pyöryköiden seurana.

Syksyn upeat juurekset kannattaa pilkkoa runsaiksi värikeoiksi tarjolle.
Tutki kauppojen tai torien valikoimaa ja kerää rohkeasti eriväriset herkut pöytään.
Voit asetella ne värien mukaan tai sekoittaa isolle vadille.

Dippivihannekset

3 kyssäkaalia
1 kg porkkanoita
1-2 violettia kukkakaalia
1-2 kukkakaalia
1-2 parsakaalia

Kuori ja paloittele kyssäkaali ja porkkanat.
Irrota kukkakaaleista ja parsasta kukinnot ja laita tarjoiluvadille.

Vinkki! Pilko aineksia sen verran kuin kuvittelet vieraiden niitä nauttivan.
Tarjoa seuraksi kermaviilistä tai maustamattomasta jogurtista valmistettuja dippikastikkeita.
Mausta makusi mukaan esimerkiksi curryjauheella, valkosipulijauheella, paprikajauheella tai tacomausteella. Sekoita joukkoon kuivattuja yrttejä ja lisää ripaus suolaa.
Kiireessä turvaudu valmiisiin dippijauheisiin, joita voit jatkaa omilla mausteilla.


Rapea keräkaali ja upean oranssi porkkana ovat loistava parivaljakko. Tästä etikkaliemellä maustetusta lisäkkeestä nautit muiden pikkusuolaisten seurana.

Kaali-porkkanasäilyke

2 isoa purkkia

1 kg keräkaalia
2 isoa porkkanaa
1 punainen paprika
2 valkosipulinkynttä
1 iso sipuli
1 punainen chilipaprika

Liemi
1 l vettä
1 dl väkiviinaetikkaa
1 dl sokeria
½ rkl suolaa

Raasta kaali ja porkkana karkealla raastinterällä. Suikaloi paprika ohuiksi suikaleiksi. Hienonna tai viipaloi valkosipulinkynnet, leikkaa sipuli ohuiksi lohkoiksi. Poista chilipaprikasta siemenet ja silppua se.

Kiehauta liemi.
Sekoita ainekset tasaiseksi ja anna maustua jääkaapissa suojattuna.
Tarjoa muun ruoan lisänä.

Hölskytyskurkut ovat herkullisia ja helppo valmistaa.
Ne maistuvat kylmien ja lämpimien ruokien lisäkkeenä.
Valmista maustumaan jo vaikkapa edellisenä päivänä.

Hölskytyskurkut

500 g avomaankurkkuja
3 rkl väkiviinaetikkaa
1-2 tl sokeria
½ dl tilliä silputtuna

Viipaloi kurkut ohueksi raastimen viipalointiterällä tai juustohöylällä.
Kaada joukkoon väkiviinaetikka, sokeri ja silputtua tilliä.
Hölskyttele aineksia, jotta ne maustuvat kauttaaltaan.
Nauti!

Juhlassa tarjottava leipä on helppo valmistaa uunipellillä. Siitä leikkaat näppärästi sopivan kokoiset palat tarjolle. Voit valmistaa leivät myös tavallisista vehnäjauhoista.

Porkkanaleipä (maidoton, gluteeniton)
uunipellillinen, noin 25-30 annospalaa

½ l porkkanamehua (Biotta)
25 g hiivaa
1 ½ tl suolaa
6-7 dl gluteenitonta jauhoseosta
½ dl öljyä
200 g porkkanaraastetta
1 tl kuivattua korianteria

Lämmitä porkkanamehu kädenlämpöiseksi.
Liuota joukkoon hiiva ja suola.
Lisää gluteeniton jauhoseos, öljy, porkkanaraaste ja kuivattua korianteria.
Taputtele taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ja kohota lämpimässä paikassa liinan alla.
Paista 200 asteisessa uunissa parikymmentä minuuttia, kunnes pinta on kauniin värinen ja kiinteä.

Vinkki! Valmista tarjolle myös sellerileipää käyttämällä nesteenä sellerimehua. Myös muut vihannesmehut antavat kivaa makua leipätaikinoihin.

Nämä pirteän mehevät punajuurisämpylät herättävät ansaittua ihastusta.
Upean punaiset sämpylät ovat kauniita ja herkullisia.

Punajuurisämpylät (maidoton)
noin 30 pientä sämpylää

½ l punajuurimehua (Biotta)
25 g hiivaa
1 ½ tl suolaa
n. 12 dl vehnäjauhoja
2 dl vehnäleseitä
½ dl öljyä
tl kuivattua rakuunaa

Lämmitä punajuurimehu kädenlämpöiseksi ja liuota joukkoon hiiva ja suola.
Lisää vehnäjauhot ja vehnäleseet alustaen.
Vaivaa taikinaan öljy ja kuivattu rakuuna.
Anna taikinan kohota liinan alla kaksinkertaiseksi lämpimässä paikassa.

Vaivaa taikinasta ilmakuplat ja jaa kahteen osaan. Pyöritä pötköiksi ja jaa tasakokoisiksi paloiksi.
Pyöritä sämpylöiksi ja laita leivinpaperilla vuoratulle uunipellille.
Kohota.
Paista 200-225 asteisessa uunissa 10-15 minuuttia, kunnes pinta on saanut hieman väriä ja sämpylät tuntuvat keveiltä.

Itse valmistettu levite on raikasta ja kaupan valmiita huomattavasti edullisempaa varsinkin suurempina määrinä. Voit maustaa seosta oman makusi mukaan. Tuoreet yrtit antavat myös kaunista väriä ja makua.

Valkosipulilevite

250 g rahkaa
250 g voita
4 hienonnettua valkosipulinkynttä
ripaus suolaa

Vatkaa ainekset sekaisin sähkövatkaimella ja säilytä viileässä suojattuna.
Tarjoa tuoreen leivän kanssa.

Hyydytetyt kakut ovat raikkaita ja maistuvat usein täytekakkua paremmin. Syksyn kakussa kannattaa käyttää kauden marjoja. Voit muuntaa ohjetta omaan makuun sopivaksi vaihtamalla marjoja toisiin marjoihin tai hedelmiin. Hedelmät kannattaa laittaa kakkuun soseena.

Hyydytetty vadelma-mustaherukkakakku (gluteeniton)

Pohja:
4 munaa
1 ½ dl sokeria
1 ½ dl gluteenitonta jauhoseosta tai perunajauhoja
2 tl leivinjauhetta

Kostutus:
1 dl maitoa
1 tl vaniljasokeria

Täyte:
10 liivatelehteä
5 dl vispikermaa
500 g maitorahkaa tai vanilja rahkavalmistetta
2 ½ dl mustaherukoita
2 ½ dl vadelmia
1 – 1 ½ dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
½ dl kiehuvaa vettä, sitruunamehua tai marjamehua

Pinnalle:
n. ½ l mustaherukoita ja vadelmia
3 dl vettä, mustaherukka- tai marjamehua
1 ½ dl hyytelösokeria

Vaahdota munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi.
Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet ja sekoita varovasti taikinaan.
Levitä taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ja paista 225 asteisessa uunissa noin 7 minuuttia.
Kumoa torttulevy toiselle leivinpaperille.
Paina irtoreunavuoalla kuvio torttupohjaan ja siirrä se vuoan reunojen kanssa suoraan tarjoiluvadille.

Kostuta pohja vaniljasokerilla maustetulla maidolla.

Valmista täyte.
Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen.
Vaahdota vispikerma ja vatkaa joukkoon rahka ja marjat.
Mausta sokerilla ja vaniljasokerilla.
Tarkista maku.

Liuota vedestä puristetut liivatelehdet kiehuvaan nesteeseen ja sekoita hyvin.
Valuta neste täytteeseen ohuena nauhana koko ajan sekoittaen.
Kaada täyte vuokaan kostutetun pohjan päälle ja nosta jääkaappiin hyytymään mielellään yön yli.

Ripottele päälle marjat.

Kiehauta neste ja sekoita joukkoon hyytelösokeri.
Hämmennä, kunnes liemi kirkastuu.
Anna jäähtyä hetki.
Valuta neste marjojen päälle ja nosta vielä hetkeksi kylmään, kunnes kiille jähmettyy.

Irrota kakku vuoasta veitsellä pyöräyttäen ja nosta reunavuoka pois.

Vinkki! Pursota kakun reunoille halutessasi kermavaahtoa ja koristele esimerkiksi sitruunamelissan lehdillä.

Yllätä vieraasi ihanalla omenakakulla!
Syksyn upeat maut pääsevät oikeuksiinsa tässä raikkaassa kakussa.
Tämä runsas kakku riittää sitä useammalle, mitä enemmän tarjolla on muita lajikkeita.
Runsaassa kahvipöydässä riittää jopa viidellekymmenelle herkkusuulle.

Omenatäytekakku
30-40 annosta

8 isoa munaa
4 dl Siro erikoishienoa sokeria tai taloussokeria
2 dl gluteenitonta jauhoseosta
2 dl perunajauhoja
3 tl leivinjauhetta

Vuokaan:
voita tai margariinia
gluteenitonta korppujauhoa tai kookoshiutaleita

Kostutus:
4-6 dl maitoa
1-2 rkl vaniljasokeria TAI saman verran omenamehua

Täyte 1:
5 liivatelehteä
2 munaa
½ dl sokeria
2 ½ dl vispikermaa
200 g valkosuklaata
1 tl vaniljasokeria

Täyte 2:
n. 300 g omenahilloketta tai omenamarmeladia
1 dl vispikermaa
1 tl vaniljasokeria
2 rkl sokeria

Pinnalle:
500 g omenoita
2 rkl kanelisokeria
½ dl vettä
½ dl fariinisokeria
3 dl omenamehua tai vettä
1 ½ dl hyytelösokeria

Reunoille:
7 dl vispikermaa
¾ dl sokeria tai maun mukaan
2 tl vaniljasokeria
kanelia

Vaahdota huoneenlämpöiset munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi.
Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet ja sekoita varovasti muna-sokerivaahtoon.
Laita taikina voideltuun ja jauhotettuun kakkuvuokaan, jonka tilavuus on noin 4 ¼ litraa, halkaisija 28-30 cm.

Kokoa kakku paistovuokaansa.
Vuoraa vuoka kahdella suurella kelmun palalla.
Leikkaa jäähtynyt kakku kolmeen osaan.
Laita alimmaksi kakun kansiosa ylösalaisin ja kostuta vaniljasokerilla maustetulla maidolla tai omenamehulla.
Valmista täyte 1.
Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen.
Vaahdota munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi.
Vaahdota vispikerma vaahdoksi.
Sulata paloiteltu valkosuklaa lautasella mikroaaltouunissa puolen minuutin erissä välillä sekoitellen.
Sekoita ensin vaahdot keskenään ja lisää sitten joukkoon sulatettu valkosuklaa ja vaniljasokeri.
Tarkista maku.
Kaada täyte vuokaan ja nosta päälle toinen kakkukerros. Kostuta.

Levitä päälle omenahilloke tai omenamarmeladi.
Vaahdota vispikerma ja mausta vaniljasokerilla ja sokerilla.
Levitä päälle kermavaahto.

Laita päälle kakun pohjaosa ja kostuta.
Laita jääkaappiin muutamaksi tunniksi tai mielellään yön yli.

Kumoa kakku tarjoiluvadille ja poista kelmu.
Kuori ja kuutioi omenat.
Laita ne kattilaan yhdessä kanelisokerin, veden ja fariinisokerin kanssa.
Kuumenna hämmennellen, kunnes omenat hieman pehmenevät.
Laita omenaseos kakun päälle.

Kiehauta omenamehu tai vesi.
Lisää hyytelösokeri ja hämmennä, kunnes liemi kirkastuu.
Anna jäähtyä hetki.
Lusikoi kiille omenoiden päälle ja nosta hetkeksi kylmään hyytymään.

Vaahdota vispikerma ja mausta sokerilla ja vaniljasokerilla.
Pursota kakun reunoille.
Ripottele reunoille hieman kanelia.

Pehmeä omenapiiras on syksyn ehdoton suosikkileivonnainen.
Valmista reunalliselle uunipellille ja leikkaa pieniksi annospaloiksi.

Omenapiirakka (gluteeniton, maidoton)
uunipellillinen, 25-30 annospalaa

4 munaa
3 dl sokeria
4 ½ dl gluteenitonta jauhoseosta
2 tl leivinjauhetta
1 dl öljyä
1½ dl maidoton ruokakerman kaltainen tuote 15 % tai muuta maidotonta valmistetta
2 tl vaniljasokeria

Pinnalle:
kotimaisia omenoita
n. ½ dl sokeria
n. 1-2 kanelia

Vaahdota munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi.
Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet ja käännä muna-sokerivaahdon joukkoon.
Sekoita joukkoon öljy ja maidoton juoma tai kerman kaltainen maidoton valmiste sekä vaniljasokeri.
Levitä taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipellille.
Poista omenoista siemenkodat ja paloittele viipaleiksi.
Lado viipaleet taikinan päälle limittäin. Ripottele päälle sokeria ja kanelia.
Paista 225 asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.

Vinkit!
Tarjoa seuraksi vaniljakastiketta tai kermavaahtoa.

Voit korvata gluteenittoman jauhoseoksen vehnäjauhoilla ja käyttää nesteenä myös maitoa tai kermaa.
Öljyn voit korvata sulatetulla voilla tai margariinilla.

Pirteä puolukkapiiras on upea tarjottava. Käytä tuoreita tai pakastepuolukoita.
Voit halutessasi maustaa taikinaa kardemummalla tai kanelilla.

Puolukka-murupiiras
uunipellillinen

250 g sulatettua voita tai margariinia
3 ½ dl sokeria
6 dl vehnäjauhoja
1 dl vehnäleseitä
3 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
3 munaa
1 dl vettä tai kermaa

Pinnalle:
5-7 dl puolukoita

Nypi sulatettu voi tai margariini kuivien aineiden kanssa.
Ota osa muruista sivuun päälle ripoteltavaksi.
Lisää loppuseokseen munat ja vesi tai kerma.
Painele taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipellille.
Ripottele päälle puolukat ja muruseos.

Paista 200 asteisessa uunissa noin puoli tuntia.
Leikkaa jäähtynyt piiras annospaloiksi.

Vinkki! Tarjoa seuraksi halutessasi vaniljakastiketta, vaniljavaahtoa, kermavaahtoa tai vaniljajäätelöä.

Gluteenittomat mokkapalat ovat kuohkeita ja hieman tavallista murenevampia. Voit korvata gluteenittoman jauhoseoksen vehnäjauhoilla ja laktoosittoman maitojuoman tavallisella maidolla.

Mokkapalat (gluteeniton, laktoositon)
uunipellillinen, 20-25 annospalaa

4 munaa
3 dl sokeria
4 ½ dl gluteenitonta jauhoseosta
½ dl sokeroimatonta kaakaojauhetta
1 ½ dl laktoositonta maitojuomaa tai muuta vastaavaa valmistetta
1 dl öljyä

Kuorrutus:
300-400 g tomusokeria
2-3 rkl sokeroimatonta kaakaojauhetta
1 rkl öljyä
n. 4 rkl vahvaa kahvia
(kookoshiutaleita tai koristerakeita)

Vaahdota munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi.
Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet ja sekoita taikina tasaiseksi.
Sekoita joukkoon vielä laktoositon maitojuoma ja öljy.
Levitä taikina leivinpaperilla vuoratulle, reunalliselle uunipellille.
Paista 225 asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.

Valmista kuorrute.
Sekoita tomusokeri, sokeroimaton kaakaojauhe, öljy ja vahva kahvi keskenään tasaiseksi, levittyväksi tahnaksi.
Levitä vielä lämpimän torttulevyn pintaan.
Ripottele pinnalle halutessasi esimerkiksi kookoshiutaleita tai koristerakeita.
Anna kuorrutteen jähmettyä hetki ja leikkaa annospaloiksi.

Lapset rakastavat pannukakkua!
Valmista helppo pannari ja leikkaa pieniksi paloiksi.

Pannukakku (gluteeniton, laktoositon)
uunipellillinen

1 l laktoositonta maitojuomaa
4 munaa
5 dl gluteenitonta jauhoseosta
½ tl suolaa
¾ dl öljyä

Sekoita laktoositon maitojuoma ja munat keskenään.
Lisää gluteeniton jauhoseos, suola ja öljy.
Sekoita tasaiseksi.
Kaada taikina leivinpaperilla vuoratulle reunalliselle uunipellille ja kypsennä 200 asteisessa uunissa, kunnes pinta on kauniin värinen ja kiinteä.

Tarjoa seuraksi marja- tai omenahilloa.

Menun ja reseptin laatinut:

Lisää suosikiksi
Kirjaudu sisään tai rekisteröidy palveluun lisätäksesi suosikki reseptejäsi.