1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä (6 arvostelua. Keskiarvo: 3,50/5)

Vaikka syksyn sato onkin jo korjattu, on kauppojen hedelmä- ja vihannesosastot kukkuroillaan ihania tuoreita juureksia ja muita vihanneksia, joista saat aikaan värikkään ja maistuvan juhlatarjoilun.
Nyt on aika kaivaa kaappien kätköistä värikkäät kattaustarvikkeet. Eripariset kulhot ja tarjoiluastiat tuovat hauskaa väriä tarjoilupöytään. Koristeeksi on myös hauska laittaa esille tuoreita, värikkäitä kasviksia kokonaisina.
Mitä useampaa tarjottavaa pöytään katat, sen suuremmalle joukolle tarjoilut riittävät. Jokaista laatua ei tarvitse varata jokaista ruokailijaa kohden, sillä runsaassa pöydässä riittää syötävää niin paljon, että vain harva jaksaa maistaa jokaista laatua.
Tämä tarjoilu riittää noin 40:lle ruokailijalle.

sadonkorjuu menu

Sadonkorjuuajan Menu


-Samettinen kasvissosekeitto
-Mehevät kesäkurpitsaleivät ja persilja- ja valkosipulilevite
-Värikkäät kasvikset ja kermaviili-dippikastikkeet
-Raikas marjahyytelö
-Omena-kaurapaistos ja vaniljavaahtoa
-Mehevä porkkanakakku
-Valkosuklainen puolukka-karnikkakakku
-Kuningatarmuffinit

Kasvissosekeitto

Lempeän pehmeä kasvissosekeitto maistuu ihanalta. Voit vaihdella aineksia toisiin. Kokeile myös kukkakaalia, parsakaalia, purjosipulia ja juuripersiljaa. Tämän ohjeen määrä on suuntaa-antava. Jos tarjoilet keiton ruoka-aikaan, jolloin vieraat ovat nälkäisiä, varaa keittoa enemmän.
Pienempiä määriä varten löydät ohjeet muualta Hellapoliisi-sivustolta.

Kasvissosekeitto

2 kg jauhoisia perunoita
2 kg porkkanoita
500 g bataattia
500 g sipulia
1 palsternakka

2 kasvisliemikuutiota
vettä
(suolaa)

lipstikkaa tai persiljaa maun mukaan
400 g sulatejuustoa


Kuori perunat, porkkanat, bataatit ja sipulit ja lohko ne pienemmiksi.
Keitä ainekset kasvisliemikuutioiden kanssa vedessä. Laita vettä sen verran, että kasvikset peittyvät.
Säästä keitinliemi.

Soseuta seos sauvasekoittimella hienoksi. Lisää keitinlientä vähän kerrallaan sen verran, että saat sopivan sakean keiton. Lisää joukkoon vielä sulatejuusto ja kuumenna keitto.
Tarkista maku. Lisää tarvittaessa suolaa. Ripottele joukkoon persilja- tai lipstikkasilppua.

Kesäkurpitsaleipä

Tämän mehevämpää leipää saat hakea. Nämä katoavat leipäkorista nopeasti!
Varaa jokaista ruokailijaa kohden kaksi palaa leipää.

Mehevä kesäkurpitsaleipä
uunipellillinen, noin 20-25 palaa

1/2 l maitoa
50 g hiivaa
1 1/2 tl suolaa
1/2 dl leipäsiirappia
6 dl vehnäjauhoja
1 pieni kesäkurpitsa raasteena
2 dl vehnänalkioita
50 g sulatettua margariinia tai 1/2 dl ruokaöljyä

Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää suola, leipäsiirappi, vehnäjauhot, kesäkurpitsa, vehnänalkiot ja sulatettu margariini tai öljy.
Sekoita tasaiseksi esimerkiksi puuhaarukalla.
Kaada taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ja levitä tasaiseksi.
Anna kohota.
Paista 225 asteessa noin 15 minuuttia.

Levitteet valmistat kätevästi itse.

Persilja- ja valkosipulilevite

250 g maitorahkaa
250 g voita
persiljaa silppuna maun mukaan
1-2 valkosipulinkynttä murskattuna

Vatkaa maitorahka ja hieman lämmennyt voi tasaiseksi tahnaksi. Jaa se halutessasi kahteen osaan ja mausta toinen silputulla persiljalla, toinen hienonnetulla valkosipulilla.

Levite ja juurekset

Leikkaa tarjolle värikkäitä kauden kasviksia.

Tässä tarjolla:
porkkanaa, valkoista ja violettia kukkakaalia, romanescoa, lanttua, kyssäkaalia, paprikaa ja kurkkua

Irroita kukkakaalista, parsasta ja Romanescosta kukinnot ja nosta ne kauniisti vadille. Leikkaa porkkanat, lanttu, kyssäkaali, paprika ja kurkku suurehkoiksi suikaleiksi.
Tarjoa seurana erilaisilla valmiilla mausteseoksilla maustettuja kermaviili- tai jogurttidippejä.
Dippiaineksia löydät kaupan sipsihyllyiltä. Valmista dipit etukäteen jääkaappiin maustumaan.

Marjahyytelo

Kun vatsa on täynnä lämmintä keittoa ja pehmoista leipää, on aika siirtyä syksyisten jälkiruokien pariin.
Valmista makea marjahyytelö suoraan isoon annoskulhoon, tai jos käytössäsi on pieniä kulhoja, voit hyydyttää hyytelön valmiiksi pieniin annoskulhoihin.

Marjahyytelö

1 kg vadelmia, mansikoita tai marjasekoitusta
1 1/2 l vettä tai laimeaa marjamehua
4 1/2 dl hyytelösokeria

Kaada marjat kulhoon.
Laita vesi tai mehu kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi.
Lisää hyytelösokeri vähän kerrallaan koko ajan vatkaten.

Anna kiehua, kunnes liemi kirkastuu.
Jäähdytä muutama minuutti ja kaada liemi marjojen päälle.

Nosta hetkeksi kylmään jähmettymään.

kaurapaistos

Kotimaisista omenoista valmistettu omena-kaurapaistos kuuluu syksyn suurimpiin jälkiruokaherkkuihin. Tämä jälkiruoka maistuu lämpimänä tai hieman haaleana. Voit tehdä sen valmiiksi ja laittaa uuniin lämpenemään vieraiden saapuessa.

Omena-kaurapaistos

3 kg kotimaisia omenoita 3-4 tl kanelia 2-3 dl siirappia tai fariinisokeria

Kaurakuorrute:

400 g margariinia tai voita
4 dl sokeria
1,2 l kaurahiutaleita
3 tl vaniljasokeria

Laita pestyt ja paloitellut omenat uunivuokaan. Ripottele pinnalle kaneli ja siirappi tai fariinisokeri. Sekoita rasva, sokeri, kaurahiutaleet ja vaniljasokeri tasaiseksi seokseksi ja levitä omenapalojen päälle. Paista 225 asteessa uunin keskiritilätasolla, kunnes omenat alla ovat pehmenneet ja  pinta saanut hieman väriä.

Tarjoa lisäksi vaahdotettua vaniljakastiketta.

Porkkanakakku

Jälkiruoan päälle maistetaan vielä pala mehevää porkkanakakkua, joka on valmistettu leppäkerttuvuokaan ja koristeltu värikkääksi, sympaattisen näköiseksi ötökäksi. Koristele kakku edellisenä päivänä. Värit syvenevät seistessään.

Porkkanakakku
4 munaa
2 dl öljyä
300-350 g raastettua porkkanaa
4 dl sokeria
hieman reilu 4 dl vehnäjauhoja
1 tl ruokasoodaa
1 tl leivinjauhetta
3/4 tl suolaa
1 tl kanelia

Vuokaan
voita tai margariinia
korppujauhoja

Kuorrutukseen
200 g suolatonta voita
500 g tomusokeria
2 rkl maitoa
2 tl vaniljasokeria

keltaista, vihreää, mustaa ja punaista elintarvikeväriä
kaakaojauhetta

Sekoita munat, öljy ja porkkanaraaste. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet. Kaada voideltuun ja jauhotettuun vuokaan. Paista noin 50 minuuttia 175 asteisessa uunissa. Kumoa kakku ja jäähdytä se.

Vatkaa voi ja tomusokeri tasaiseksi tahnaksi. Lisää joukkoon maito ja vaniljasokeri.
Jaa seos niin moneen osaan kuin arvioit erivärisiä seoksia tarvitsevasi.
Sekoita jokaiseen seokseen vähän kerrallaan elintarvikeväriä ja sekoita tasaiseksi. Kasvoihin tulevan seoksen voit värjätä kaakaojauheella.
Pursota seokset pienellä tähtipäisellä tyllalla kakun pinnalle kakkuvuoan antamien ääriviivojen mukaan.

Brownies

Syntisen suklaiset maut maistuvat erityisesti syksyllä ja talvella. Nyt suklaa on tarjolla mehevänä Brownies-palana.
Tämä ohje kannattaa isolle joukolle tehdä kaksin- tai kolminkertaisena.

Brownies

200 g Marabou Tummaa suklaata
150 g voita
2 1/2 dl sokeria (voit korvata osan sokerista tummalla sokerilla, kuten Muscovadolla)
3 munaa
1 1/2 dl vehnäjauhoja
1/2 dl sokeroimatonta kaakaojauhetta
1 rkl vaniljasokeria
6 kpl LU Classic Digestive-keksiä rouheena

Paloittele suklaa kattilaan. Lisää voi.
Sulata miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen, kunnes suklaa ja voi on sulanut.
Sekoita joukkoon sokeri, munat, vehnäjauhot, kaakaojauhe, vaniljasokeri ja karkeaksi rouhitut Digestive-keksit.
Kääntele taikina tasaiseksi ja levitä leivinpaperilla vuorattuun uunivuokaan, jonka koko on noin 15×30 cm.
Paista 175 asteessa noin puoli tuntia, tai kunnes pinta on jähmettynyt ja saanut hieman väriä.
Anna jäähtyä hetken aikaa ja leikkaa terävällä veitsellä pieniksi paloiksi.

Puolukka-kaarnikkakakku

Tarjoilun kruunaa syksyinen puolukkakakku, joka saa lempeän vivahteensa valkosuklaasta.
Pohja on valmistettu upean violetista murosta, jossa on variksenmarjaa, eli kaarnikkaa. Näitä muroja löytyy hyvin varusteltujen markettien murohyllyiltä. Pohjan voi toki valmistaa myös muista muroista, kaurakekseistä, savoiardikekseistä tai sokerikakkupohjasta.
Tämä kakku on valmistettu ihastuttavaan reunavuokaan.

Valkosuklainen puolukka-kaarnikkakakku

Pohja:
300 g kaarnikkamuroja tai kaurakeksinmuruja
100 g voita tai margariinia sulatettuna
100 g valkosuklaata rouheena

TAI
n. 15 kpl savoiardikeksejä
3 dl maitoa
2 tl vaniljasokeria

Täyte:
10 liivatelehteä
5 dl vispikermaa
400 g vaniljarahkaa
200 g puolukoita
100 g valkosuklaata sulatettuna
2 tl vaniljasokeria
(sokeria tarvittaessa)
1/2 dl vettä

Pinnalle:
4-5 dl puolukoita
3 dl vettä
1 1/2 dl hyytelösokeria

Sekoita kaarnikkamurojen joukkoon sulatettu voi ja rouhittu valkosuklaa. 
Vuoraa halkaisijaltaan 26 cm irtopohjainen vuoka leivinpaperilla. Painele seos vuoan pohjalle.

Mikäli valmistat pohjan savoiardikekseistä, asettele ne vieretysten vuoan pohjalle ja kostuta vaniljasokerilla maustetulla maidolla.
Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen.
Vaahdota vispikerma. Vatkaa joukkoon vaniljarahka ja puolukat. Sulata paloiteltu valkosuklaa puolen minuutin erissä mikroaaltouunissa, kunnes suklaa on sulanut. Sekoita valkosuklaa seoksen joukkoon.
Kuumenna vesi kiehuvaksi ja liuota joukkoon vedestä puristetut liivatteet.
Lisää hieman jäähtynyt liivateneste täytteeseen ohuena nauhana koko ajan sekoittaen.
Kaada täyte vuokaan ja nosta hyytymään jääkaappiin mielellään yön yli.

Irroita kakku vuoasta ja nosta tarjoiluvadille.

Ripottele pinnalle puolukat.
Kiehauta vesi. Lisää hyytelösokeri koko ajan sekoittaen.
Sekoita, kunnes liemi kirkastuu. Jäähdytä muutama minuutti. Valuta neste vähän kerrallaan puolukoiden päälle.

Nosta hetkeksi kylmään ennen tarjoilua.

kuningatarmuffinit

Mikäli vielä on vatsassa pieni kolo, voi pöydästä napata lautaselle raikkaat Kuningatar-muffinit, joissa maistuu upeat vadelmat ja ihanat mustikat.

Kuningatar-muffinit
noin 15 muffinia

2 munaa
2 dl sokeria
150 g sulatettua voita tai margariinia
5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
1 1/2 dl maitoa
2 dl mustikoita
2 dl vadelmia

Pinnalle: tomusokeria

Sekoita kaikki ainekset tasaiseksi taikinaksi puuhaarukalla.
Jaa muffinivuokiin ja paista 200 asteessa 15-20 minuuttia.

Siivilöi jäähtyneiden muffinien pinnalle tomusokeria.

Mukavia sadonkorjuujuhlia!

Sadonkorjuu pöytä

sadonkorjuupoyta