1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä (2 arvostelua, keskiarvo: 4,50 / 5)
Ladataan...

Rapujuhlat – menu neljälle

MENU:

Jokirapuja, tillisilppua
paahtoleipää ja voita
Ruisnapit perunasalaatilla ja loimulohella
Kantarellikeitto

Ankanrintaa ja appelsiini-kermakastiketta

Vadelma-granaattiomenahyytelö

Ravustuskausi alkaa heinäkuussa ja jatkuu aina lokakuun loppuun saakka.

Ruotsista Suomeen rantautunut rapujuhla on loppukesään ajoittuva vapaamuotoinen juhla, jolloin voit halutessasi kutsua ystävät saman pöydän ääreen nauttimaan loppukesän kauniista päivistä, joita voi jatkaa tunnelmallisten lyhtyjen loisteessa pitkälle iltaan.
Meno on rentoa ja tarkoitus on pitää hauskaa!

Perinteiseen rapujuhlaan liitetään hyvässä seurassa nautittujen rapujen lisäksi snapsilaulut, teeman mukaan koristellut pöydät, ruokailuvälineet ja etiketti, johon kuuluu muun muassa se, että illan emäntä tai isäntä valitsee joko toisilleen tai vierustoverilleen illan ensimmäisen ravun ja kertoo samalla montako rapua kullekin ruokailijalle on varattuna.
Kattaukseen kuuluu myös reilu määrä lautasliinoja ja sormien huuhteluvesi, johon voi puristaa sitruunamehua poistamaan tuoksuja.

Perinteisesti rapujen kanssa tarjotaan paahtoleipää tai ranskanleipää, voita ja tillisilppua.
Juomaksi tarjoillaan snapseja, olutta, vettä ja kivennäisvettä.
Rapuviineiksi suositellaan Sauvignon blanc- ja Riesling-rypäleistä valmistettuja viinejä.
Ammattilaiset neuvovat mielellään sopivan viinin hankinnassa.
Tarjoa seuraksi myös muita mietoja ja väkeviä alkoholijuomia. Varaa myös vaaleaa olutta oluen ystäville.
Älä kuitenkaan unohda alkoholittomiakaan vaihtoehtoja!

Ravut ovat hintavia ja niissä on vain vähän syötävää.
Varaa siksi tarjolle myös muuta purtavaa.

Helpointa on hankkia ravut marketeista valmiiksi keitettyinä.
Toki voit valita myös eläviä rapuja altaasta tai jopa ravustaa itse, mikäli luvat ovat kunnossa.
Suomessa kasvava jokirapu on ravuilla herkuttelevien suosikki. Amerikasta kotoisin oleva täplärapu on aivan yhtä kelvollista tarjottavaa.
Valmiiksi keitetyt ravut ovat tarjoilukelpoisia sellaisenaan. Koristele lautanen tillikukinnoilla ja sitruunaviipaleilla.

Mikäli valmistat rapusi tuoreina, toimi näin:

Jokirapuja tai täplärapuja

6 l vettä
2 dl merisuolaa
kruunutilliä
3-6 palaa sokeria
24 joki- tai täplärapua

Kiehauta liemen ainekset suuressa kattilassa ja lisää ravut yksitellen elävinä. Keitä muutama minuutti ja jäähdytä omassa liemessään yön yli, jolloin ne ehtivät maustua.
Siivilöi liemi pois ja nosta tarjolle.

Vinkki! Mikäli käytössäsi ei ole suurta kattilaa, valmista tämä muutamassa erässä.
Suurenna ohjetta tarpeen mukaan!

Kantarellikeitto sopii rapukauteen, kun tuoreita kantarelleja on hyvin saatavilla.
Tarjoa keitto väliruokana rapujen jälkeen, mikäli herkuttelu saa jatkua pitkään.
Voit halutessasi jättää keiton väliin, jos tahdot tarjota rapujen jälkeen täyttävämmän pääruoan.

Kantarellikeitto
4 annosta

50 g voita tai margariinia
1 sipuli silputtuna
1/2 l kantarelleja
2 rkl vehnäjauhoja
5 dl vettä
1/2 kasvis- tai kanaliemikuutio
2 dl kuohu- tai ruokakermaa
100 g sulatejuustoa tai tuorejuustoa
(suolaa tarvittaessa)
tuoretta persiljaa

Sulata voi kattilassa. Kuullota sipulisilppua hetki.
Lisää joukkoon paloitellut kantarellit ja kääntele, kunnes sienistä irronnut neste on haihtunut.
Ripottele pinnalle vehnäjauhoja ja kääntele ne sienten joukkoon.
Lisää vesi, liemikuution pala, kerma ja sulatejuusto.
Keitä miedolla lämmöllä viitisentoista minuuttia.
Tarkista maku.
Ripottele halutessasi pinnalle tuoretta persiljaa.

Ruisnapit perunasalaatilla ja loimulohella
8 kpl

3 kypsää keskikokoista perunaa
1 pieni sipuli (voit käyttää myös kevätsipulia)
½ pieni omena
½ maustekurkku
n. 1 dl majoneesia + mustapippuria myllystä
ruohosipulia
n. 100 g loimulohta (tai lämminsavu-, kylmäsavu- tai graavilohta)

Kuori perunat, sipuli ja omena.
Kuutioi peruna pieniksi kuutioiksi, silppua sipuli ja kuutioi omena ja maustekurkku.
Yhdistä ainekset. Sekoita joukkoon myös majoneesi, mustapippuria ja halutessasi hienonnettua ruohosipulia. Jaa perunasalaatti ruisnappien päälle ja nosta päälle pala loimulohta ja ruohosipulia.

Ankanrintaa voit ostaa kaupan pakastealtaasta. Sen valmistaminen on yksinkertaista ja nopeaa.
Lopputulos on juhlava ja murea.

Ankanrintaa ja appelsiini-kermakastiketta
4 annosta

3 ankanrintaa
suolaa
mustapippuria myllystä

Appelsiini-kermakastike

2 dl kuohukermaa
2 rkl ruskistettu salottisipuli-fondi tai kasvisfondia
½ hyvin pestyn appelsiinin kuoriraaste
yhden appelsiinin puristettu mehu
1 rkl tummaa siirappia
mustapippuria myllystä

Säädä uuni 200 asteeseen.
Ota (sulanut) liha huoneenlämpöön puoli tuntia ennen kypsennystä.
Leikkaa nahkapuolelle ristiviillot ruudukon malliseksi.
Hiero lihan pintaan suolaa ja mustapippuria.

Laita liha kylmälle pannulle ja paista 3 minuuttia per puoli.

Kääri liha folioon ja kypsennä 200 asteisessa uunissa 10 minuuttia.
Anna levätä folion sisällä ja valmista kastike.

Mittaa kastikkeen ainekset kasariin ja anna kiehua hiljalleen välillä hämmentäen, kunnes kastike sakenee.
Tarkista maku.

Leikkaa rinta ohuiksi viipaleiksi ja tarjoa seuraksi appelsiini-kermakastiketta.

Vinkki!
Tarjoa seuraksi höyrytettyjä porkkanoita tai papuja.
Mausta valkosipulilla ja suolalla.

Ihastuttava ja kevyt jälkiruoka valmistetaan sesongin marjoista. Käytä vaihdellen vadelmia, mustaherukoita tai punaherukoita.

Vadelma-granaattiomenahyytelö
4–6 annosta

200 g vadelmia
2 granaattiomenaa
5–6 dl vettä tai laimeaa vadelmamehua
1½ dl hyytelösokeria

Jaa vadelmat annoskulhoihin.
Puolita granaattiomenat ja lusikoi siemenet vadelmien joukkoon.

Kiehauta vesi ja lisää hyytelösokeri koko ajan hämmentäen. Anna kiehua, kunnes liemi kirkastuu.
Kaada liemi marjojen päälle ja nosta kulhot jääkaappiin. Anna hyytyä hetki tai seuraavaan päivään.

Menun laatinut: