1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä (3 arvostelua, keskiarvo: 4,33 / 5)
Ladataan...

Juustot sopivat pimeään vuodenaikaan. Kynttilänvalossa hyvässä seurassa nautitut juustot maistuvat ihanilta pähkinäleivän kanssa.

Hieman juustotietoa.

Madrigal
Historia
Juustoa tuotetaan Loiren alueella, ja se on saanut nimensä 1300-luvulta peräisin olevalta, italialaiselta taidemusiikin tyylilajilta.

Kuvaus
Président Madrigal on keltaista juustoa, joka on sukua sekä emmental- että goudajuustoille. Madrigal-juustossa on suuria, hienoja reikiä ja upean keltainen pinta. Maku on mieto ja pähkinäinen.

Käyttövinkkejä
Madrigal on hyvin monipuolinen juusto, jota voidaan käyttää juustopöydässä, ruoanlaitossa sekä viipaleiksi tai kuutioiksi leikattuna. Kokeile tarjota Madrigalia pähkinäleivän kanssa, joka sopii hyvin juuston omaan pähkinäiseen makuun.

Brie
Historia
Brie on saanut nimensä Pariisista itään olevan alueen mukaan, jossa brie juustoa on perinteisesti valmistettu. Brie tunnettiin jo yli tuhat vuotta sitten. Kuningas Filip II Augustus toi juuston Pariisin hoviin ja teki näin juustosta tunnetun. Nykyään brie juustoa valmistetaan monilla alueilla, mutta vain Ranskassa on brien koko ja rasvapitoisuus määritelty lailla.

Kuvaus
Brie juustoa peittää ohut valkohomepinta. Maku on mieto ja hieman hapahko mutta juuston kypsyessä siitä tulee täyteläisempi. Koostumus on kermainen ja pehmeä

St. Maure
Historia
Vuohenjuusto tehtiin jo yli kaksituhatta vuotta sitten Välimeren alueella. Traditio siirtyi pohjoiseen saraseenien avulla, jotka asettuivat Koillis-Ranskaan, Loiren maakuntaan, joka vielä nykyäänkin on tärkein vuohenjuustoalue.

Kuvaus
Sainte Mauressa on kevyt valkohomepinta. Nuoressa juustossa on pieni ydin ja se murenee helposti. Koostumus pehmenee juuston kypsyessä. Maultaan se on mieto, mutta kypsyessään maku muuttuu karakteerisemmaksi, herkulliseksi vuohenjuuston mauksi. Juusto on rullan muotoinen ja siitä on helppo leikata sopivan kokoisia viipaleita.

Käyttövinkkejä
Sopii juustotarjottimelle ja voidaan tarjoilla leivän ja tuoreiden tai kuivattujen hedelmien kera. Kokeile myös murennettuna salaatteihin tai sulata kuuman pihvin päälle.

Roquefort
Historia
Legendan mukaan rakastunut lammaspaimen unohti leipäpalan ja tuoretta lampaanmaitojuustoa Combaloun luolaan. Myöhemmin palattuaan hän näki, että leivän sinihome oli levinnyt juustoon. Näin syntyi Roquefort-juusto. Juusto on ollut tunnettu jo 800-luvulta alkaen.

Kuvaus
Roquefort juustossa on hieno sinihomemarmorointi. Juuston maku on voimakas ja suolainen, mutta maidon makeuden ansiosta silti tasapainoinen. Juuston maku kehittyy edelleen sen kypsyessä. Juusto on koostumukseltaan kermainen ja mureneva.

Käyttövinkkejä
Juusto on taattu menestys juustotarjottimella ja myös salaateissa. Leikkaa juusto lämpimällä veitsellä, niin saat hienomman leikkuupinnan eikä juusto murene.

Juustotarjotin ja pähkinäleipää
Juustotarjottimelle:
President Madrigal
President Brie
Roquefort
viinirypäleitä
hunajamelonia + ilmakuivattua kinkkua
tuoretta papaijaa
ilmakuivattua kinkkua

Lisäksi:

kuivattuja taateleita
Saint Maure vuohenmaitojuustoa

Pähkinäleipä:

1 dl vettä
2 dl Salakis turkkilaista tai kreikkalaista jogurttia
½ tl suolaa
25 g hiivaa
2 dl pähkinärouhetta
6-7 dl vehnäjauhoja
½ dl rypsiöljyä

Kuumenna vesi reilusti lämpimäksi.
Lisää joukkoon luonnonjogurtti ja suola. Murenna hiiva ja liuota joukkoon.
Lisää pähkinärouhe ja vehnäjauhot, sekä rypsiöljy. Vaivaa taikina tasaiseksi ja anna kohota lämpimässä paikassa liinan alla.
Vaivaa taikinasta ilmakuplat ja laita taikina voideltuun leipävuokaan. Kypsennä 200-asteisessa uunissa 25-30 minuuttia, tai kunnes leipä näyttää kypsältä. Kumoa ja jäähdytä. Leikkaa leipä pieniksi paloiksi.
Poista taateleista kivet ja täytä Saint Maure vuohenmaitojuustolla.
Nauti hyvässä seurassa viinilasillisen tai viinirypälemehun kanssa.

Reseptin laatinut:

Reseptin laatinut Hellapoliisi

Reseptin tarjoaa:

Lisää suosikiksi
Kirjaudu sisään tai rekisteröidy palveluun lisätäksesi suosikki reseptejäsi.