1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä (4 arvostelua, keskiarvo: 4,75 / 5)
Ladataan...


#kinkkutemppu, kinkunpaistinrasva polttoaineeksi

Mitä me jokainen voimme tehdä tämän yhteisen planeettamme hyväksi? Pienet teot saavat isoina massoina toteuttaessa suuria asioita aikaiseksi.
Joulu saapuu ja useimmissa kodeissa paistetaan joulukinkku tai parikin. Tiesitkö että Suomessa syödään joka joulu noin 7 miljoonaa kiloa kinkkua?
Tämä artikkeli on toteutettu yhteistyössä Nesteen kanssa.

Kemianteollisuus päätti kerätä yhteistyökumppanit kasaan testatakseen, kuinka jätteitä voidaan uusiokäyttää ja valmistaa niistä uusia tuotteita.
Tiesithän, ettei kinkun paistorasvaa pidä koskaan laittaa viemäriin, kuten ei muitakaan rasvoja. Ne jähmettyvät putkistoissa ja aiheuttavat tukoksia.
Ajattele, että kuuden kilon kinkusta irtoavalla paistorasvalla voi ajaa autolla noin kolme kilometriä ja rasvajätteestä tuotetun polttoaineen hiilijalanjälki on jopa 90 prosenttia pienempi tavalliseen dieseliin verrattuna.

Osallistu hauskaan ja mielenkiintoiseen kampanjaan ja vie kinkunpaistorasva puhtaassa maitotölkissä kierrätyspisteeseen, joita löytyy useita kymmeniä ympäri Suomea. Kierrätyspisteitä löytyy K-ruokakauppojen yhteydestä ja Neste huoltamoilta. Yhdistä tähän ulkoilu perheen kanssa ja tee mainio joulun jälkeinen kinkunsulatuslenkki.

Kaikki paistinrasvoista valmistettu polttoaine tullaan luovuttamaan hyväntekeväisyyteen, jonka kohde varmistuu myöhemmin. Tavoitteena on kerätä niin paljon rasvaa, että siitä valmistetulla dieselillä voisi ajaa kolme kertaa maapallon ympäri.
Kinkkutemppu-keräyksen tuottaman uusiutuvan dieselin myynnistä saadut tuotot jaetaan lyhentämättöminä kotimaiseen hyväntekeväisyystoimintaan. Kampanjan lahjoituskohteina ovat nuorten syrjäytymistä ehkäisevä joukkueurheiluhanke Icehearts ja vähävaraisia perheitä vapaaehtoisvoimin tukeva Hope.

Melkoinen tavoite. Oletko mukana?

Rasvan palautus tulee hoitaa seuraavasti:

1. Avaa ja huuhtele tyhjä maitopurkki.
2. Laita purkki tiskialtaan pohjalle.
3. Kaada rasva varovasti tölkkiin.
4. Sulje tölkki esimerkiksi teipillä.
5. Anna rasvan hyytyä viileässä ja vie se lähimpään keräyspisteeseen.

Kemianteollisuuden lisäksi Kinkkutempussa ovat mukana Neste, K-ryhmä, Lassila & Tikanoja, Suomen Pakkauskierrätys RINKI, Vesilaitosyhdistys, Honkajoki sekä Maa- ja kotitalousnaiset.

Lue lisää täältä

Kinkkutemppu ei onnistu ilman kinkkua. Tässä vielä kertaus kinkun paistamiseen:

Joulukinkun valmistus

Jäisen kinkun sulattaminen kestää jääkaapissa 2-5 päivää riippuen kinkun koosta.
Nosta kinkku huoneenlämpöön muutama tunti ennen kypsennystä.
Sopiva sisälämpötila ennen paistamista on 4-10 astetta.

Kuivaa kinkku talouspaperilla.
Laita kinkku kamara puoli ylöspäin kinkkupussiin ja sulje pussin suu pakkauksessa mukana tulleella sulkijalla.
Leikkaa paistopussin ylänurkkaan ilma-aukko.
Paina mittari kinkun paksuimpaan kohtaan paistopussin läpi.
Varmista ettei mittari ole lähellä luuta.
Nosta kinkku uunipellille ja kypsennä 125 asteisessa uunissa ja varaa aikaa 40-60 minuuttia per lihakilo.

Kinkku on valmis, kun sisälämpötila on 75-80 astetta.
Huomioi, että kinkku kypsyy vielä uunista oton jälkeen.

Anna kinkun levätä hetki ja ota varoen pois paistopussista. Poista osa kamarasta ja sivele kinkun pinta sinapilla tai munankeltuais-sinappiseoksella. Ripottele pinnalle korppujauhoja.
Paista kinkkua 225 asteisessa uunissa vielä noin 10 minuuttia, kunnes pinta saa kauniin värin.

Laita tiskialtaan pohjalle leivontakulho ja valuta kuuma öljy varovasti paistopussista kulhoon.
Kaada jo hieman jäähtynyt rasva puhtaaseen maitotölkkiin ja toimi yllämainitulla tavalla jatkokäsittelyä varten.

#kinkkutemppu

Yhteistyössä:
Yhteistyössä: Blogirinki

Lisää suosikiksi
Kirjaudu sisään tai rekisteröidy palveluun lisätäksesi suosikki reseptejäsi.