1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä (6 arvostelua, keskiarvo: 4,50 / 5)
Ladataan...

Mitä tekemistä on hiilidioksidimittarilla ja ruoanlaitolla keskenään?

Äkkiseltään ajateltuna ei mitään, mutta käytännössä kyllä. Paljonkin.
Sisäilmasairastuneena innostuin kuullessani Suomen Lämpömittari Oy:n uudesta hiilidioksidimittarista, sillä tiedän miten paljon huono sisäilma vaikuttaa yleiseen vireystasoon ja jaksamiseen. Teimme tämän artikkelin yhteistyössä ja kokemukseni ovat omiani ja jo vuosien varrella havaittuja.

Mikäli kärsit työpaikalla, koulussa tai kotona päänsärystä, voimattomuudesta ja sekavasta olotilasta, voi hiilidioksiditasot olla liian korkeita.

Laite on suuren karamelliaskin kokoinen ja sen voi kiinnittää seinään kaksipuolisella teipillä tai kahdella ruuvilla. Laite kytketään verkkovirtaan micro USB-portin kautta tietokoneesta tai muuntajasta. Micro USB-kaapeli sisältyy pakkaukseen. Laite on erittäin helppokäyttöinen ja se näyttää reaaliajassa ilman hiilidioksidipitoisuuden, ilmankosteuden ja lämpötilan. Mittarin käyttö ei vaadi käyttäjältä aiempaa tietoa sopivista raja-arvoista. Hiilidioksidipitoisuuden noustessa yli suosituksen näytön taustaväri muuttuu liikennevalojen tapaan vihreästä keltaisen kautta punaiseksi.

Mikä sitten vaikuttaa hiilidioksidipitoisuuteen? Kynttilät, biotakka ja jopa ruoanlaitto käristäen pannulla nostavat hiilidioksidiarvoa sisäilmassa, joka puolestaan tekee huonoa oloa ja väsymystä. Hiilidioksidiarvo nousee erityisesti silloin kun samassa tilassa on paljon ihmisiä.

Usein tuuletus auttaa laskemaan tällaisista syistä johtuvaa arvoa, mutta mikäli arvo nousee pysyvästi yli tuhannen, on asunnon ilmanvaihdossa puutteita. Mikäli arvo on jatkuvasti 1500 tai yli, on rakennus asuinkelvoton.

Tein testin laitteen toimivuudesta ja kokeilin miten se reagoi tuulettamattomaan tilaan, jossa samaan aikaan paistettiin pannulla jauhelihapyöryköitä. Arvo nousi nopeasti hyvästä tyydyttävälle tasolle. Sähkötakan lyhytaikainen käyttö huononsi arvoa entisestään ja nosti huoneen lämpötilaa liian korkealle.

Mikäli kiinnostuit laitteesta, voit hankkia sitä Hellapoliisin omasta verkkokaupasta: Hiilidioksidimittari

Valmistin ruoaksi meheviä jauhelihapyöryköitä ja herkullisen kermaista kantarellikastiketta. Ruoka maistui herkulliselta tuuletuksen jälkeen.

Jauhelihapyörykät ja kantarellikastike
4 annosta

1 dl korppujauhoja
2 dl vettä
500 g naudan jauhelihaa
nokare voita
1 iso sipuli
½ tl suolaa
mustapippuria myllystä
½ tl chilijauhetta
2 tl rakuunaa
voita paistamiseen

Kantarellikastike:
50 g voita
1 l kantarelleja
¾ dl vehnäjauhoja
7-8 dl kermaa/maitoa
suolaa maun mukaan

Laita korppujauhot kulhoon.
Lisää joukkoon vesi ja anna korppujauhojen turvota hetki.
Lisää naudan jauheliha sekoittaen.
Kuumenna voi pannulla ja hienonna sipuli.
Lisää joukkoon hienonnettu sipuli ja kääntele, kunnes sipuli pehmenee ja on kauniin väristä. Lisää kuullotettu sipuli jauhelihan joukkoon. Lisää suola, mustapippuria myllystä maun mukaan, chilijauhe ja rakuuna. Sekoita massa ja pyöritä tasakokoisiksi pyöryköiksi.
Paista kuumalla pannulla voissa pyöryköitä välillä käännellen.
Valmista seuraksi kantarellikastike.
Sulata voi kattilassa tai pannulla, älä kuitenkaan ruskista.
Laita kantarellit joukkoon ja kääntele, kunnes sienet pehmenevät. Ripottele pinnalle vehnäjauhot ja kääntele sekaisin.
Lisää kerma ja/tai maito ja anna kiehua hiljalleen noin viisi minuuttia.
Mausta suolalla.
Tarjoa halutessasi seuraksi myös höyrytettyjä porkkanoita ja keitettyjä perunoita.

Reseptin laatinut:

Reseptin tarjoaa:

Lisää suosikiksi
Kirjaudu sisään tai rekisteröidy palveluun lisätäksesi suosikki reseptejäsi.