1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä (Ei vielä arvioita)

Kuten huomaatte, olen innostunut speltistä.

Sillä saa loistavan makuisia leipiä, pannukakkua ja räiskäleitä. Varmasti paljon muutakin, jota en ole vielä kokeillut.

Tässä ote Mooseksen Viljan sivuilta:

Spelttiä voi käyttää lähes vehnän tapaan. Speltissä on vehnää parempi
sitko, mutta sitko on lyhyt. Se tarkoittaa,että vaivatuista taikinoista
leivotut leivät ja pullat kannattaa paistaa heti, kun ne ovat nousseet.
Taikinoita ei kannata nostattaa pitkään, muuten ne lässähtävät. Leipien
ja pullien, yleensä hiivalla kohotettavien leivonnaisten valmistuksessa
speltin käyttö vaatii hieman opettelua. Jos haluat onnistua heti
ensimmäisellä kerralla, laita taikinaan puolet vehnää.
Parhaimmillaan speltti on leipomuksissa, jotka kohotetaan uunissa ja
leivinjauhoilla kohotettavissa leivonnaisissa kuten piirakoiden
pohjissa, pikkuleivissä, murokakuissa, sokerikakuissa ja pizzapohjissa.
Ohuisiin rieskoihinkin, joita ei nostateta, speltti sopii erinomaisesti
ja myös räiskäleisiin.
Speltillä leivottujen leipien pinta on kovempi kuin vehnäleivän. Jos
haluaa leivän, jossa on pehmeä kuori, on parasta käyttää puolet vehnää.

Spelttiräiskäleet 10-12 pannun kokoista räiskälettä

1 l maitoa
2 munaa
1 tl suolaa
1/2 dl sokeria
6 dl hiivaleipäspelttijauhoa tai puolikarkeaa ydinspelttijauhoa

Sekoita maidon joukkoon munat, suola ja sokeri, sekä jauhot, anna seistä 10-20 minuuttia ja paista voissa tai öljyssä ohuita räiskäleitä.

Lisäksi:

Kuningatarhilloa +

2,5 dl Flora vispiä vaahdotettuna
1- 1/2 dl Ekströmsin vanhan ajan kuningatarhilloa

Agavesiirappia

Voitele räiskäleet kuningatarhillolla, kääri rulliksi. Puolita rullat ja tarjoa lisäksi vaahdotettua Flora vispiä, jonka joukkoon olet sekoittanut kuningatarhilloa.

Lorauta räiskäleiden pinnalle vielä ihanan makeaa Agavesiirappia.