1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä (2 arvostelua, keskimäärä: 4.50/5.00)
Ladataan...

Terveisiä Joutsasta!

Kävimme tänään Leivonmäellä Mäkiahon juustolassa, jossa tilan emäntä Sinikka Hytönen kertoi mielenkiintoisia tarinoita perinneruoista ja juustoista. Keskustelimme myös kutsutaanko tätä juustoa leipäjuustoksi vai juustoleiväksi.

Kainuussa ja muutenkin pohjoisessa juustoa kutsutaan yleisesti juustoleiväksi, mutta tilan emännän mukaan Etelä-Pohjanmaalla, josta hän on kotoisin, ei ole epäilystäkään siitä, etteikö juusto olisi leipäjuustoa. Juusto on samaa, mutta suolaisuudessa saattaa olla hieman eroja. Ennen vanhaan leipäjuustoa kuivatettiin ja säilytettiin viljalaareissa viljan joukossa ja kuivana sitä murustettiin kuuman kahvin joukkoon, jolloin se pehmeni.

Mäkitilan juustolassa valmistetaan mm. leipäjuustoa ja Camembert-tyyppistä valkohomejuustoa Humupekkaa. Valikoimista löytyy myös NatuStella, kotimainen cheddarjuusto, jota on kypsytetty 13 viikkoa ja maustettu Vanha-Penttilän viinitilan suoviinillä. PunaStella on cheddarjuusto, joka on maustettu Vanha-Penttilän herukkaviinillä.

Ostimme mukaan tuoretta, tänään valmistettua leipäjuustoa, jonka valmistimme jälkiruoaksi vaniljakastikkeen kera. Lisukkeeksi sai valita lakkahilloa tai metsämansikoita.

Leipäjuustoa vaniljakastikkeessa

n. 500 g leipäjuustoa
2 ½ dl vaniljakastiketta

Lisäksi:
marjoja tai hedelmiä, tai lakkahilloa

Leikkaa leipäjuusto kuutioiksi tai vinoneliöiksi ja laita uunivuokaan.
Kaada päälle vaniljakastike siten, ettei juustopalat kokonaan peity.
Kuumenna 200 asteisessa uunissa 10-15 minuuttia.
Tarjoa lisäksi marjoja, hedelmiä tai lakkahilloa.

Alla ohje Pohjanmaalaiseen perinneruokaan, johon käytetään leipäjuustoa.

Kaljavelli Mäkiahon tapaan


1 ½ dl makaroneja
3 dl vettä
1 rkl sokeria
7 dl kotikaljaa
siirappia
suolaa
200 g Mäkiahon leipäjuustokuutioita

Keitä kahvikupillinen makaroneja kymmenisen minuuttia 3 dl:ssa vettä, jossa on 1 rkl sokeria. Lisää 7 dl kotikaljaa. Mausta keitto siirapilla ja hyppysellisellä suolaa. Kuumenna kiehuvaksi ja lisää lopuksi noin 200 g Mäkiahon leipäjuustokuutioita. Nauti hyvässä ystäväseurassa.

Lisää suosikiksi
Kirjaudu sisään tai rekisteröidy palveluun lisätäksesi suosikki reseptejäsi.