1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä (Ei vielä arvosteluja)
Ladataan...

(Kuvassa: Kokit Antti Nurkka ja taustalla Tom Tapper neuvovat aterian valmistuksessa)

Kesäkuun alkupuolen sateisena iltana Hellapoliisi kurvasi Vantaalle HK-ruokatalon pihaan, missä jo odottelikin bussilastillinen innokkaita kokkailijoita.
Jyrki Sukulan isännöimä Via-ilta oli järjestetty Via-ruokien ystäville.
Tällä kertaa keittiöön pääsi ihan kaikki. Ei muuta kuin esiliinat päälle ja testaamaan itse Via-aterioiden valmistusta!
Mainittakoon, että joukkoon oli eksynyt myös muutama rohkea mies.
 
Aluksi kerrottiin, miten Via-ateriat valmistetaan ja miksi raaka-aineet ovat tässä valmisruoassa kuumennuksen jälkeen juuri sopivan kypsiä. Juju piilee siinä, että annoksen raaka-aineet pakataan rasiaan raakana, vakumoidaan, eli pakataan suojakaasuun, jolloin ei tarvita säilöntäaineita. Aineksia esikypsennetään jättimäisessä mikroaaltouunissa 6 minuuttia. Tämän jälkeen tuote jäähdytetään nopeasti, jotta jälkikypsyminen loppuu.
Tuote varastoidaan muutaman päivän ajan, jolloin maut tasaantuvat. Tämän jälkeen se on valmis kuluttajan ruokapöytään.
Via-aterioiden vinha hauskuus on viheltävä venttiili, joka ilmoittaa kimakalla vihellyksellä, kun ruoka mikroaaltouunissa on valmista nautittavaksi.

Ryhmä jaettiin kolmeen osaan. Jokainen ryhmä sai tehtäväkseen valmistaa omat Via-ateriat annettujen raaka-aineiden perusteella. Aihealueiksi oli valittu Pohjois-Afrikka, Aasia ja Välimeri. Pöydät notkuivat kullekin alueelle tyypillisiä raaka-aineita, joita sai täydentää hellalla porisevilla maustekastikkeilla. Vilskettä riitti, kun jokainen suunnitteli omaa ateriaansa.

Hellapoliisi kierteli keittiössä kameran ja muistivihkon kanssa ja pysähtyi kurkkimaan, mitä jännää syntyi Riihimäeltä mukaan saapuneen Marketta Salosen käsissä.
Afrikka-teeman alla kokkailleen Marketan rasiaan laitettiin kuhaa, kuskusia, porkkanaa, keltasipulia, punasipulia, mangoa ja tomaatti-kanelikastiketta. Annosta höystettiin marokkolaisella lemon-taginetahnalla.

Miina Toivonen suunnitteli omaa ateriaansa aasialaiseen henkeen sopivaksi ja kyseli vinkkejä Jyrki Sukulalta.
Miinan ateria sisälsi riisiä, broileria, inkivääriä, cashewpähkinöitä ja kanelitangolla maustettua kormaa.
Kun ateriat oli valmistettu, keittiöstä poistui tyytyväisiä reseptinikkareita. Kaikille luvattiin lähettää henkilökohtainen palaute juuri omasta ateriasta.

Illan antiin kuului myös ravitsemusasiantuntija Soile Käkösen luento terveellisistä elämäntavoista ja ruokailusta. Lopuksi pääsimme nauttimaan herkullisen ilta-aterian leppoisissa tunnelmissa.

Televisiosta tuttu kokki Jyrki Sukula ei esittelyjä kaipaa.
Hellapoliisi otti selvää mitä mieltä Sukula on einesruoista. Lue kysymykset ja vastaukset alta.

-Kerro lyhyesti miten yhteistyösi HK-ruokatalon kanssa sai alkunsa?
Vuonna 2005 , HK:n toimitusjohtajan rekrytoinnin yhteydessä , minuun otettiin yhteyttä ja tiedusteltiin kiinnostusta työskennellä HK:lla. Puolen vuoden neuvottelun tuloksena aloitin 2006 vuoden alussa.

-Mikä on toimenkuvasi HK-ruokatalolla?

Toimin asiantuntijana tuotekehityksessä, markkinoinnissa, sekä HK-ruokatalo Oy:n johtoryhmässä.

-Kuinka monta ruokalajia Via-sarjaan kuuluu?

11 tällä hetkellä.

Mikä näistä on oma suosikkisi?
Thai Kana-Curry ja Pasta Bolognese.

-Onko suhtautumisesi einesruokiin muuttunut HK:lla tekemäsi työn jälkeen?

On, ne ovat sisällöltään mainettaan parempia.

-Syötkö itse eineksiä?
Jep, kyllä meillä Via-ruokia kuluu.

-Millaisia einesruokalajeja uskot olevan kauppojen hyllyillä kymmenen vuoden päästä?

Ultratuoretta luomua valmistettuna lähialueiden raaka-aineista, maustettuna afrikkalaisilla ja aasialaisilla mausteilla, biohajoavissa pakkauksissa.

-Miksi Via-ruokalajeja kannattaa ostaa?

Niissä on yhdistetty terveellisyys ja hyvä maku.

Teksti: Kati Jaakonen/Hellapoliisi