1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä (Ei vielä arvosteluja)
Ladataan...

Thaimaa on nykyisin myös yksi suomalaisten suosikkilomakohde.
Päätin esittää muutaman
kysymyksen lapsuudenystävälleni, joka on elänyt Thaimaassa viimeiset kymmenen vuotta
työskennellen ravintoloiden keittiöissä. Mikään ei ole sen parempaa oppia vieraista
ruokakulttuureista, kuin päästä näkemään ja oppimaan taito paikallisilta ihmisiltä.

Lue vinkit, mitä sinun on turistina tärkeä tietää, kun matkustat Thaimaahan.


Marko Piironen työskentelee myös näyttelijänä elokuvissa kokin työn ohella.

Marko Piironen, suomalainen kokki Thaimaassa

Oliko ammatinvalintasi sinulle selvää jo nuorena vai mikä oli syy miksi hakeuduit
ravintola-alalle?
 
Peruskoulun loppuessa en tiennyt mitä haluaisin tehdä. Ajattelin meneväni ensin
armeijaan
ja sitten vasta ammattikouluun, mutta luokkatoverini Pukinmäen
yläasteelta suorastaan väkisin
veti minut mukanaan Roihuvuoren
ammattikouluun. Ensin en oikein edes pitänyt koko koulusta,
mutta vähitellen ajatus kokin koulutuksesta alkoi miellyttää enemmän. Roihuvuoresta menin
sitten Ravintolakoulu Perhoon ja valmistuin ravintolakokiksi.

Millaisissa paikoissa työskentelit valmistuttuasi?
 
Heti
valmistuttuani menin suoraan armeijaan. Olin siellä kokkina ja armeijan jälkeen kokeilin
monenlaisia paikkoja. Olin muun muassa Ehon leipomon keittiössä, AA-klinikan keittiössä,
Itäkeskuksen kauppakeskuksen ravintolassa ja ravintola Momentossa viisi vuotta. Thaimaassa

olen ollut monissa hotelleissa ja ravintoloissa freelancerinä ja myös
catering- yrityksessä.

Miten päädyit muuttamaan Thaimaahan?
 
Itseasiassa
olin aina halunnu elää Aasiassa. Jo pikkupojasta lähtien olin
kiinnostunut aasialaisista
maista, kulttuureista ja taistelulajeista. Harrastin melkein koko nuoruuteni karatea ja
thai-nyrkkeilyä. Myös
ex-vaimoni oli thaimaalainen ja nykyinen vaimoni on thaimaalainen.
Ehkä
se suurin syy Thaimaahan muuttoon oli vaimo.

Miten sopeuduit paikalliseen kulttuuriin?

Thaimaalaiset
sanovat, että olen ollut entisessä elämässä Thai, koska sopeuduin kulttuuriin niin
nopeasti. Opin kielen nopeasti kuten myös käytöstavat ja
uskomukset. He sanovat, että ulkoapäin
olen valkoinen, mutta sisältä Thai. Tulinen
ruoka ei ole ongelma, syön jopa tulisempaa ruokaa kun
vaimoni. Käyn
buddhalaisessa temppelissä aina kun on aikaa ja kaulassani on
thai-buddhalais-amuletteja.

Millainen perhe sinulla on?

Vaimo Poo, kaksi poikaa Mika ja Fifa.

Asutteko lähellä turistikohteita?
 
Asumme Bangkokissa, noin 25 kilometriä keskustasta pohjoiseen, lähella Don Muang lentokenttää.
Turistikohteissa hinnat ovat huomattavasti paikallista tasoa kalliimmat, siksi on järkevää asua
hieman niistä syrjässä. Paikalliset saavat joitakin palveluita ilmaiseksi, kun taas turistit maksavat
niistä, esimerkkinä on käynti Bangkokin Suuressa palatsissa, joka on kuninkaallisten palatsialue.

Näkyykö suomalaisten kasvava innostus maata kohtaan elämässäsi tai arjessasi?

Täällä on suomalaisia aina joulukuusta helmikuuhun. Suurin osa heistä menee
Pattayalle, Phukettiin ja Samuille. Viimeisen kymmenen vuoden aikana olen törmannyt kuitenkin
vain noin kymmeneen suomalaiseen.

Suomalaiset
ovat innokkaita Thaimaan matkailijoita. Kerro hieman tärkeimpiä asioita
thaimaalaisesta elämästä ja mitä turistin olisi hyvä siitä tietää?
 
Thaimaalaiset
ovat hyvin ahkera kansa, kaikki tekevät jonkinlaista työtä. Aikaisin aamulla he alkavat
myydä ruokaa kaduilla. Torit ovat heti aamusta hyvin ruuhkaisia, sillä ihmiset ovat ostamassa
tuoretta lihaa, kalaa ja vihanneksia. Thait
syövät koko ajan. Aamiaiseksi tarjotaan yleensä
riisikeittoa, kanaa riisillä, possua vihanneksilla ja chileillä. Riisiä on joka aterialla. Työpäivät
ovat
pitkiä, noin 12 tuntisia. Ihmiset syövät yleensä joukolla,
työkaverit ja ystävät yhdessä.
Vapaapäivinä he menevät yleensä ostoksille, eläintarhaan tai puistoihin.
Miehet juovat paljon viskiä ja olutta.
 
Turistin on tärkeää tietää:

 

1. Kunnioita kuningasta ja kuninkaallista perhettä sekä buddhaa.

2. Jalat
ovat kehon likaisin osa. Älä ikinä näytä kengänpohjaa tai jalkapohjaa
kenellekään.
    Älä avaa ovia jalalla, älä nosta jalkojasi pöydälle.

3. Pää on kehon puhtain osa. Älä ikinä taputa thaimaalaisen päätä, edes leikillä.

4. Älä näytä tunteitasi yleisellä paikalla. Huutaminen ja tappeleminen tekevät asiat
    vain vaikeammaksi.

Mitä teet nykyisin työksesi?

Olen freelancer-kokkina Bangkokissa ja ohessa näyttelen sekä opetan taistelulajeja.

Miten olet onnistunut pääsemään sisään thaimaalaiseen ruokakulttuuriin ja oppinut
valmistamaan maan ruokia?

Vaimo
on ollut se ensimmäinen opettajani ja sitten myöhemmin opiskelin aina
kun mahdollista
paikallisten kanssa. Olen ollut myös pitkiä aikoja maaseudulla,
jossa seurasin paljon
ruoanvalmistusta.

Miten kuvailisit thaimaalaista ruokaa?
 
Thaikeittiön
perusta on riisi, tarkemmin Jasmiiniriisi. Sitä höystetään tulisilla curryilla,
kasviksilla,
kalalla tai äyriäsillä. Ruoka perustuu vahvoihin
makuihin. Limettimehu, sitruunaruoho ja tuore
korianteri,
tämä kolmikko antaa thairuualle sen ominaisen maun. Thairuoka tunnetaan myös

tulisuudestaan, erityisesti pienistä torpedon muotoisista chileistä (phik khee noo)
kirjaimellisesti ”hiirenpaskachili.” Chilin käyttö on ollut
kuumassa ilmastossa perinteinen keino
säilyttää ruoka syömäkelpoisena.
 
Perusmakuja
on viisi: makea, hapan, katkera, suolainen ja polttava.
Suolan ja
ketsupin sijaan käytetään maustekastikkeita, kuten kalakastiketta ja
chilikastiketta.
Ruokailuvälineinä käytetään lusikkaa ja haarukkaa,
joista ainoastaan lusikka pistetaan suuhun.
Nuudeleita syödään puikoilla
ja lusikalla.

Kerro esimerkki thaimaalaisen päivän ruokalistasta, millaisista aterioista päivän ruokalista
koostuu?

Minä syön aamiaiseksi yleensä tulista kanaa moogoob ja
paistettua porsaan kylkeä vihanneksilla,
chilillä ja riisillä. Kahvin kanssa nautin kiinalaisia, suolaisia munkkeja patongoo. 
Lounas on yleensä kanaa tai porsasta riisillä ja aina tulisena.
Illallinen
ehkäpä jokin keitto, tom yam gai tai tom khaa gai, sekä tietenkin riisiä!
Jos yöllä on nälkä, saatan syödä vielä tahmeaa riisiä ja grillattua kanaa.
Thait valmistavat ruokaa käytännössä 24 tuntia vuorokaudessa.

Oletko jäänyt kaipaamaan joitakin makuja tai raaka-aineita Suomesta?

Salmiakkia, korvapuusteja ja poronkäristystä.

Lempiraaka-aineesi?
 
Kana ja porsas on parasta, en syö kalaa tai rapuja allergian takia.


Haastateltavana: Marko Piironen/Bangkok
Kuvat: Marko Piironen/kotialbumi

Teksti:
Kati
Hellapoliisi.fi

Creative Commons License