1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä (1 arvostelua. Keskiarvo: 5,00/5)

Tulevien vaalien viimeisin ehdokas, joka istuu Hellapoliisin vaalitentissä, on Kokoomuksen listoilta eduskuntaan pyrkivä Ann-Mari Patshijew. Ann-Mari osallistui Hellapoliisin järjestämään yrittäjäiltaan, jossa keskustelimme yrittämisen epäkohdista. Nyt hän saa puheenvuoron ja tilaisuuden kertoa, mitä asioita  hän pitää tärkeinä. Mikä sai Sinut hakeutumaan ehdolle eduskuntaan? 

Olen ollut koko yrittäjäurani mukana aina alaa kehittävässä yhdistystoiminnassa. Nyt toimin mm.  Pro luonnonkosmetiikka Ry:n puheenjohtajana, Suomen Mikroyrittäjien varapuheenjohtajana ja Vantaan Yrittäjien hallituksessa. Olen ollut mukana myös kunnallispolitiikassa jo useamman vuoden ja nyt on oikea hetkiä jatkaa matkaa eduskuntaan päättämään Suomen asioista.

Mitkä asiat koet sydämen asioiksi tulevalla vaalikaudella?

Työ on numero yksi. Työn tekeminen, työn vastaanottaminen ja työn antaminen tulee olla aina kannattavin vaihtoehto, kaikille osapuolille, myös nuorille. Turhan säätelyn ja byrokratian purkutalkoot ovat tarpeen tulevalla hallituskaudella.

Kuinka vaalityö on vaikuttanut ruokailuusi vaalikiertueen aikana?

Positiivisesti. Ylimääräinen epäterveellinen iltamässyttely on jäänyt pois. Ruokailu on terveellisempää ja liikunta on lisääntynyt. Muuten ei jaksa, kiertäminen on kuitenkin rankkaa duunia.

Miten edistäisit ruokakulttuuria lähi- ja luomuruoan osalta Suomessa?

Siten, että esimerkiksi annetaan tuottajille mahdollisuus myydä suoraan kauppoihin ja ravintoloihin lähellä. Nyt kananmunatila saa myydä kuluttajalle suoraan tilalta, mutta läheinen kyläkauppias ei niitä saa ostaa suoraan tuottajalta.

Oletko toiminut yrittäjänä?
Kyllä, yli 20 vuotta. Aloitin ensin  toiminimiyrittäjänä  ja 15 vuotta sitten jatkoin osakeyhtiöllä, joka harjoittaa maahantuontia ja tukkumyyntiä kauneusalan ammattilaisille: www.kynnet.com

Osaatko sanoa miksi nuoria naisia ei mielellään palkata töihin? Ja mitä asialle pitäisi tehdä?

Äitiyslomakustannukset ovat varmasti suurin syy työllistymisen haasteille. Jos se kustannus saadaan siirrettyä pois yrittäjiltä, asia helpottaa varmasti. Useimmiten ihmiset eivät edes tiedä että siitä tulee työnantajalle kustannuksia. Ja siis vikahan on systeemissä, ei nuorissa naisissa!

Mitä mieltä olet niin kutsutusta kansalaispalkasta?

En oikein osaa sanoa tuohon asiaan mielipidettä. Olen kyllä tutkinut asiaa, ja ymmärrän kuinka se purkaisi työtä ja sitä turhaa byrokratiaa. Mutta kaiken kaikkiaan vastikkeettoman palkan saaminen tuntuu hullunkuriselta järjestelmältä ja mietin passivoiko se työn tekemisen mielekkyyttä. Itse yrittäjänä olen ns. lainsuojaton ja tuo kansalaispalkkahan ei sinänsä edes koskisi meitä yrittäjiä.

Mitä mieltä olet siitä että lapsia ja työntekijöitä altistetaan vaaralliselle sisäilmalle päiväkodeissa ja työpaikoilla?

Se on edesvastuutonta ja häpeällistä, enkä edes ymmärrä kuinka se on mahdollista!

Miten on mahdollista, että työttömän on kannattamatonta ottaa tarjottua työtä vastaan?

Ei pidä olla, työn tekemisen pitää aina olla kannattavin vaihtoehto. Siis aina! Siihen pitää tulla muutos.

Miten on mahdollista, että yrittäjällä ei ole Suomessa sosiaaliturvaa? Mitä asialle pitäisi tehdä?

Järjestelmä pitää muuttua, niin että sosiaaliturva koskee kaikkia, olit yrittäjä tai palkansaaja. YEL systeemi ei tällaisenaan toimi, se on liian kallis esimerkiksi mikroyrittäjille, joiden liikevaihto on pientä.

Miksi yrittäjäperheen muille jäsenille ei kuulu samanlainen sosiaaliturva kuin ulkopuolisella työssä olevalle? Onko tämä reilua?

Ei ole reilua. Perhesuhteet eivät pitäisi vaikuttaa yksilön sosiaaliturvaan millään lailla. Yrittäjän perheenjäseniä rangaistaan yrittäjyydestä. Ei voida olettaa että yrittäjäpuoliso automaattisesti työllistää heti perheenjäsenensä jos perheenjäsen jää työttömäksi. Ei esimerkiksi kampaajapuoliso pysty miestään työllistämään tuosta noin vaan.

Oliko alvin alarajan nosto 10 000 euroon mielestäsi riittävä nostamaan mikroyrittäjien mahdollisuuksia itsensä työllistäjänä?

Ei ole, auttaa ainoastaan osa-aikaista yrittäjää.

Miksi työnantajan kontolle kaatuu työntekijöiden sairausloma- ja äitiyslomakuluja?

Ei pitäisi, mutta näin vain on. Hulluahan se on että jos esimerkiksi työntekijä vapaa-ajalla teloo nilkkansa sählyottelussa on  kuukauden työkyvytön se kaatuu työnantajan niskaan. Mielestäni kustannukset pitäisi siirtää Kelan maksettavaksi. Sama koskee äitiyslomakuluja. Äitiysloman kulut ovat myöskin työnantajan ?riesa? ja suuri este tänä päivänä nuorten naisten työllistymiselle. Kela voisi ottaa hoitaakseen nuo kulut, Ruotsin malliin.

Tiedätkö kuka maksaa yrittäjän sairausloma-ajan tai äitiysloma-ajan kulut?

Yrittäjän sairausloma lienee melkoisen harvinainen käsite, ei minulle ainakaan koskaan tarjota sairauslomaa, jos lääkärissä kerron olevani yrittäjä. Toki 3+1 omavastuupäivien jälkeen saa maksetun YEL- vakuutuksen mukaista sairauspäivärahaa, sinänsä hassu karenssi, sillä työntekijällä karenssia ei ole laisinkaan. Mutta yrittäjä harvoin sairastaa, sillä hänen töitään ei luonnollisesti tee sillä aikaa kukaan. Yrittäjän oma äitiysloma määräytyy myös sen  mukaan, kuinka paljon yrittäjä on pystynyt  YEL-vakuutusta itselleen maksamaan. Tietysti sijaisen kulut yrittäjä maksaa sitten omien kulujensa päälle,

Miksi yrittäjä ei saa itse päättää milloin pitää liikkeensä auki?

Sanoppa se, aivan älytöntä!  Siinä on yksi asia joka pitää ehdottomasti muuttaa ensi hallituskaudella.

Miksi kansanedustajien tavoitteilta puuttuu työelämästäkin tuttu deadline, eli aikataulu toteutuksen osalta?

En osaa sanoa. 

Miten ja missä järjestyksessä aletaan purkaa Suomen järjetöntä ja lannistavaa sääntelyä?

Annetaan esimerkiksi yrittäjien tehdä töitä silloin kun niitä on, oman harkinnan mukaan, ei sääntelyllä.  Poistetaan työllistämisen esteitä ja kevennetään sivukuluja, jotta saadaan lisää työpaikkoja. Poistetaan järjettömiä lakeja, joilla ei ole oikeasti mihinkään mitään merkitystä, hulluina esimerkkeinä lienee terassien aurinkovarjojen värien määräykset tai se, että kampaaja tarvitsee anniskeluoikeudet ja ravintola-alan koulutuksen tarjotessaan tuolissa istuvalle asiakkaalleen lasin viiniä. Tai että pitää myydä kaksi vuotta olutta, että voi alkaa myymään viiniä, tai että kotitalouden palkatessa kodinhoitajan, tarvitaan 15 sivuinen raportti työpaikan vaaroista ja lisäksi 300 euron arvoinen terveystarkastus.

Millaisen elämän soisit sairaille ja vanhuksille ja miten sen toteutumista pitäisi valvoa?

Ihmisarvoinen elämän sen joka vaiheissa. Katsoin 9 vuotta takaperin voimattomana sitä, kuinka onnettomuuden kohdannutta isääni, 69-vuotiasta eläkeläistä ei hirveästi hoidettu, hänhän ei ollut eläkeläisenä enää ihmisen arvoinen, yhteiskunnalle tärkeä yksilö, jolloin hoitaminen oli toissijaista. Puhutaan hyvinvontivaltiosta, mutta kyllä täällä valitettavasti kategorioidaan ihmisiä ja näin ei saa olla.

Miksi Sinua kannattaisi äänestää?

Olen sanojeni takana seisova jämäkkä yrittäjä, ison perheen äiti ja tulevaisuuden rakentaja

Artikkeli: