1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä (1 arvostelua. Keskiarvo: 5,00/5)

Ensi tiistaina MTV:n studiolla haastetaan joukko eduskuntavaalien ”kuumia nimiä” eli tunnettuja ehdokkaita keskustelemaan Suomen tulevaisuudesta. Puheenjohtajia ei tässä tentissä nähdä. 
Mukana ovat Harry Hjallis Harkimo (kok), Jutta Urpilainen (sdp), Matti Vanhanen (kesk.), Sampo Terho (ps.), Jani Toivola (vihr.), Li Andersson (vas.), Jufo Peltomaa (rkp) ja Sari Essayah (kd.).

Kuumat nimet MTV3-kanavalla 24.3. kello 20-22

Ensi tiistaina Maikkarin Kuumat nimet -vaalitenttiä on katsomassa paikan päällä joukko tunnettuja suomalaisia. Välttämättä suuri yleisö ei heitä vielä hyvin tunne, mutta omien kanaviensa kautta he tavoittavat viikoittain kymmeniätuhansia suomalaisia.
– Vloggaajien, bloggareiden ja aktiivisten somettajien toivotaan tuovan erilaista näkökulmaa tentiin. Heitä tulee studioon kymmenkunta ja saavat vapaasti kertoa mitä tapahtuu kameroiden takana ennen ja jälkeen lähetyksen ja tietysti itse lähetyksen aikana, kertoo lähetyksen tuottaja Tomi Einonen.

Einosen mukaan myös tiistain tentti itsessään eroaa monella tavalla esimerkiksi MTV:n ensimmäisestä, keskiviikkona lähetetystä puoluejohtajatentistä.
– Eroja on sekä aihevalinnoissa että tyylissä muutenkin. Meillä on Kuumat nimet- tentissä mukana esimerkiksi kolmehenkinen raati (Timo Haapala, Taru Tujunen ja Rosa Meriläinen), jonka tehtävä on kirjaimellisesti puhaltaa peli poikki heti, kun keskustelun taso ei miellytä tai aihe ei kiinnosta. Samalla tavalla myös tentin juontajat ovat raadin valvovan silmän alla.
Lähde: MTV

Aktiivisena sosiaalisen median käyttäjänä tulin kutsutuksi lähetykseen ”somettajaksi.” Olen äiti, nainen ja yrittäjä ja elämässäni monenlaisissa liemissä keitetty. Olen kiinnostunut siitä, mitä tulevat kansanedustajat tekevät, jotta monin tavoin alaspäin vajonnut Suomi saadaan nostettua suosta.
Odotan innolla tiistaita ja tulen jakamaan ajatuksiani ja havaintojani tuossa suorassa lähetyksessä lähinnä Twitterin välityksellä. Sain tilaisuuden esittää studioon tuleville kansanedustajaehdokkaille kysymyksiä ja nyt seuraan mielenkiinnolla ketkä kaikki arvostavat meitä äänestäjiä ja vaivautuvat vastaamaan. Kysymykset on lähetetty koko tälle joukolle: Harry Hjallis Harkimo (kok), Jutta Urpilainen (sdp), Matti Vanhanen (kesk.), Sampo Terho (ps.), Jani Toivola (vihr.), Li Andersson (vas.), Jufo Peltomaa (rkp) ja Sari Essayah (kd.).

Ensimmäisenä kysymyksiin vastasi Jufo Peltomaa. Sari Essayahin vastaukset löydät täältä. Jani Toivolan vastaukset löydät täältä. Jutta Urpilaisen vastaukset löydät täältä. Hjallis Harkimon vastaukset löydät täältä. Li Anderssonin vastaukset löydät täältä.
 
Hellapoliisi: Nimesi ja puolue jonka listoilla olet ehdokkaana?
 
JUFO: Jufo Peltomaa, sitoutumattomana RKP:n listoilta.
 
Hellapoliisi: Mikä sai Sinut hakeutumaan ehdolle eduskuntaan?
 
JUFO: Olin itse jo päättänyt muuttaa maasta, koska täällä yrittäminen on tehty vaikeaksi byrokratialla ja lähes mahdottomaksi verotuksella. Kun ehdokkuus tarjoutui, vedin hätäjarrusta ja ajettelin: muutetaan maata, eikä maasta.
 
Hellapoliisi: Mitkä asiat koet sydämen asioiksi tulevalla vaalikaudella?
 
JUFO: Startupit (Konkretiaa: ehdotan uutta, startupeille sopivaa Oys-yhtiömuotoa, joka vapauttaa ne veroista ja turhasta byrokratiasta kahdeksi vuodeksi). Demokratian läpinäkyvyys (Konkretiaa: Teen kannattajilleni mobiiliapplikaatiota, jonka avulla voin olla yhteyksissä heihin koko kauteni ajan). Myös liberaalius, suvaitsevaisuus ja alkoholin sääntelyn lopettaminen ovat lähellä sydäntäni.
 
Hellapoliisi: Kuinka vaalityö on vaikuttanut ruokailuusi vaalikiertueen aikana?
 
JUFO: Huonosti siinä mielessä, että olen esimmäistä kertaa noin vuoteen joutunut käymään pikaruokaloissa kiireen takia. Aika hyvin ja terveellisesti on tullut syötyä ottaen huomioon 18 tunnin mittaisiksi venyneet työpäivät.
 
Hellapoliisi: Miten edistäisit ruokakulttuuria ja lähi- ja luomuruoan kannattavuutta Suomessa?
 
JUFO: Haluaisin etsiä tässäkin innovatiivisuutta ja edelläkävijyyttä. Uskon, että suomalainen luotettavuus, eksoottisuus ja vielä puhdas luontomme olisivat hyviä lähtökohtia innovatiiviselle yrittäjyydelle. Auttamalla startuppeja (katso edellä) auttaisin myös tätä asiaa. Työskentelen Johans-ravintolassa Porvoossa ja pyrimme käyttämään vain parhaita raaka-aineita. Luomun osuus on tällä hetkellä 30% ja pyrimme nostamaan sitä tulevaisuudessa.
 
Hellapoliisi: Oletko toiminut yrittäjänä?
 
JUFO: Olen sarja-yrittäjä. mm. Raptori Oy, Hybrid Graphics Oy, ZenRobotics Oy, Cuba yökerho ja Johans-ravintola (lisää: http://www.jufoeduskuntaan2015.com/cv/ )
 
Hellapoliisi: Osaatko sanoa miksi nuoria naisia ei mielellään palkata töihin? Ja mitä asialle pitäisi tehdä?
 
JUFO: Softa-alalla, jossa olen eniten pyörinyt, on jostain syystä käytännössä mahdoton löytää maailmanluokan huippukoodaajia, jotka olisivat naisia. Tai ainakin itse olen yrittänyt parisen kymmentä vuotta, enkä ole onnistunut löytämään ainuttakaan. Uskon, että historia painaa vielä, eli tyttöjä ei usuteta koodaamaan tarpeeksi, mutta toivottavasti tilanne on korjaantumassa.
 
Hellapoliisi: Mitä mieltä olet niin kutsutusta kansalaispalkasta?
 
JUFO: Sinne päin voisi liikkua jo pelkästään sen takia, että se vähentäisi byrokratiaa.
 
Hellapoliisi: Mitä mieltä olet siitä että lapsia ja työntekijöitä altistetaan vaaralliselle sisäilmalle päiväkodeissa ja kouluissa?
 
JUFO: Heh! Pidän tätä ehdottoman hyvänä asiana. 😉 No ei vaan, tietenkin kamalaa ja asialle pitää tehdä jotain.  
 
Hellapoliisi: Miten on mahdollista, että työttömän on kannattamatonta ottaa tarjottua työtä vastaan? Miten asia pitäisi korjata?
 
JUFO: Kaipa kyseessä on kaoottisissa olosuhteissa historian kuluessa syntymään päässyt systeemi, jota ei ole koskaan käyty läpi kokonaisuutena. Nyt olisi viimeinen hetki, ettei passivoida hyvää porukkaa. Kaikkea sääntelyä ja byrokratiaa pitäisi purkaa, uskon että tämä ongelma poistuu helposti, kunhan sääntöviidakkoa karsitaan. Tämä siksi, että en tunne ketään, joka kannattaisi epäkannustavaa systeemiä. 
 
Hellapoliisi: Miten on mahdollista, että yrittäjällä ei ole Suomessa sosiaaliturvaa? Mitä asialle pitäisi tehdä?
 
JUFO: Yrittäjien aseman kaikkinainen parantamien on lähellä sydäntäni. Tosin pelkään, että kohta Suomella ei ole verokertymää, mistä maksettaisiin nykyisiä tai tulevia etuisuuksia, koska yrittäjät ovat sankoin joukoin lähdössä Suomesta. Kiinnittäisin ensisijaisesti huomiota kokonaiskuvaan: miten parantaa Suomen kokonaishoukuttelevuutta yrittäjille, jotka pystyvät räjähtävään kasvuun – ja sitä myötä tuomaan merkittävää etua taloudellemme. Oma konkreettinen ideani on Oys-yhtiömuoto (ks. edellä). Sitten kun on huolehdittu tällaisista yrityksistä, voisi paremmin lupailla uusia etuja kaikille jos haluaa.
 
Hellapoliisi: Miksi yrittäjäperheen muille jäsenille ei kuulu samanlainen sosiaaliturva kuin ulkopuolisella työssä olevalle? Onko tämä reilua?
 
JUFO: Kannatan kaikkea, joka parantaa yrittäjien asemaa suomessa.
 
Hellapoliisi: Oliko alvin alarajan nosto 10 000 euroon mielestäsi riittävä nostamaan mikroyrittäjien mahdollisuuksia itsensä työllistäjänä?
 
JUFO: Mielestäni se on askel oikeaan suuntaan, mutta tämä ei koske lainkaan startuppeja. Eli nehän eivät edes maksa alvia, koska tekevät muutaman ensimmäisen vuoden tahallaan tappiota riskirahan turvin. Olennaisinta olisi luoda hyvät olosuhteet uniikin liikeidean omaaville, räjähtävään kasvuun kykeneville yrityksille. Muiden auttamisen hienosäätäminen, niin hyvä asia kuin se onkin, ei ikävä kyllä ole realistinen tie nostaa merkittävästi Suomea talouskriisistä.
 
Hellapoliisi: Miksi työnantajan kontolle kaatuu työntekijöiden sairausloma- ja äitiyslomakuluja?
 
JUFO: Beats the hell out of me. Sairauslomakulut voidaan vielä joissain tapauksissa ajatella työnantajan syyksi, mutta lapsiahan eivät halua firmat vaan yhteiskunta.
 
Hellapoliisi: Tiedätkö kuka maksaa yrittäjän sairausloma-ajan tai äitiysloma-ajan kulut?
 
JUFO: Sairausloman maksaa yleensä yrittäjä itse, koska vasta jos työkyvyttömyys kestää yli omavastuuajan (noin kymmenen päivää), Kela voi alkaa maksaa sairauspäivärahaa. Yrittäjät eivät kuitenkaan yleensä sairasta yli kymmentä päivää, koska firma usein kaatuisi sillä aikaa. Äitysloma: yrittäjät saavat äitiys- ja vanhempainpäivärahaa kuten palkansaajatkin. Päivärahat kuitenkin määräytyvät yrittäjän itse asettaman Yel-työtulon mukaan, eli hei-hei päivärahat jos palkkoja ei ole maksettu, kuten usein ei ole.
 
Hellapoliisi: Miksi yrittäjä ei saa itse päättää milloin pitää liikkeensä auki?
 
JUFO: Ilmeisesti jäänne agraariajalta, jolloin pelattiin auringon mukaan eikä tehty globaalia businesta.
 
Hellapoliisi: Miksi kansanedustajien tavoitteilta puuttuu työelämästäkin tuttu deadline, eli aikataulu toteutuksen osalta?
 
JUFO: Sellaista ajattelua voisi varmasti tuoda eduskuntaan. Muutenkin eduskunta ja yhteiskunta voisi ottaa mallia pienyrityksistä, jotka naurettavan pienillä resursseilla ja todella kireillä aikatauluilla saavat ihmeitä aikaan ketteryytensä vuoksi. Voi toki olla, että ”deadline kansanedustajien projekteihin” -ajattelu ei sovellu kaikkeen – edustajathan eivät aloita useinkaan puhtaalta pöydältä eivätkä aina kertakaikkiaan voi runnoa asioita läpi haluamassaan aikataulussa vaikka kuinka haluaisivat.
 
Hellapoliisi: Miten ja missä järjestyksessä aletaan purkaa Suomen järjetöntä ja lannistavaa sääntelyä?
 
JUFO: Startupit edellä. Ne ovat ainoa minun kuulemani viaabeli ratkaisu, joka voi tuoda nopeahkosti miljardeja Suomen verokertymään. Oys-yhtiömuoto on hyvä alku, ja uskon että toimittuaan vähän aikaa se näyttää kyntensä, jolloin samanlaista ajattelua uskalletaan rohkeammin soveltaa muihinkin yrityksiin.
 
Hellapoliisi: Miksi yritykset mielestäsi muuttavat toimintansa ulkomaille ja mitä asialle pitäisi tehdä?
 
JUFO: Itse olin ainakin lähdössä yrittäjävastaisen ilmapiirin, byrokratian ja verotuksen (mukaan lukien piiloverot kuten sotut) takia.
 
Hellapoliisi: Millaisen elämän soisit sairaille ja vanhuksille ja miten sen toteutumista pitäisi tarkkailla?
 
JUFO: Sivistysvaltion tunnistaa siitä, kuinka se kohtelee heikko-osaisimpia. On äärimmäisen tärkeää hoitaa ne ihmisryhmät hyvin, jotka eivät itse pysty nousemaan barrikaadeille vaikka tilanne olisi sietämätön. Soisin tietenkin parhaan mahdollisen elämän ja toteutumista pitäisi tarkkailla kaikin käytettävissä olevin keinoin. Mukana myös digitalisaatio.
 
Hellapoliisi: Miksi Sinua kannattaisi äänestää?
 
JUFO: Katso edelliset vastaukset.
 
Hellapoliisi: Muut terveiset lukijoille?
 
JUFO: Jos ette äänestä minua, äänestäkää herran tähden edes jotain yrittäjähenkistä kaveria. Muuten Suomi menee konkurssiin. 
 
Teksti: