1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä (Ei vielä arvioita)

Ensi tiistaina MTV:n studiolla haastetaan joukko eduskuntavaalien ”kuumia nimiä” eli tunnettuja ehdokkaita keskustelemaan Suomen tulevaisuudesta. Puheenjohtajia ei tässä tentissä nähdä.
Mukana ovat Harry Hjallis Harkimo (kok), Jutta Urpilainen (sdp), Matti Vanhanen (kesk.), Sampo Terho (ps.), Jani Toivola (vihr.), Li Andersson (vas.), Jufo Peltomaa (rkp) ja Sari Essayah (kd.).

Kuumat nimet MTV3-kanavalla 24.3. kello 20-22

Ensi tiistaina Maikkarin Kuumat nimet -vaalitenttiä on katsomassa paikan päällä joukko tunnettuja suomalaisia. Välttämättä suuri yleisö ei heitä vielä hyvin tunne, mutta omien kanaviensa kautta he tavoittavat viikoittain kymmeniätuhansia suomalaisia.
– Vloggaajien, bloggareiden ja aktiivisten somettajien toivotaan tuovan erilaista näkökulmaa tentiin. Heitä tulee studioon kymmenkunta ja saavat vapaasti kertoa mitä tapahtuu kameroiden takana ennen ja jälkeen lähetyksen ja tietysti itse lähetyksen aikana, kertoo lähetyksen tuottaja Tomi Einonen.

Einosen mukaan myös tiistain tentti itsessään eroaa monella tavalla esimerkiksi MTV:n ensimmäisestä, keskiviikkona lähetetystä puoluejohtajatentistä.
– Eroja on sekä aihevalinnoissa että tyylissä muutenkin. Meillä on Kuumat nimet- tentissä mukana esimerkiksi kolmehenkinen raati (Timo Haapala, Taru Tujunen ja Rosa Meriläinen), jonka tehtävä on kirjaimellisesti puhaltaa peli poikki heti, kun keskustelun taso ei miellytä tai aihe ei kiinnosta. Samalla tavalla myös tentin juontajat ovat raadin valvovan silmän alla.
Lähde: MTV

Aktiivisena sosiaalisen median käyttäjänä tulin kutsutuksi lähetykseen ”somettajaksi.” Olen äiti, nainen ja yrittäjä ja elämässäni monenlaisissa liemissä keitetty. Olen kiinnostunut siitä, mitä tulevat kansanedustajat tekevät, jotta monin tavoin alaspäin vajonnut Suomi saadaan nostettua suosta.
Odotan innolla tiistaita ja tulen jakamaan ajatuksiani ja havaintojani tuossa suorassa lähetyksessä lähinnä Twitterin välityksellä. Sain tilaisuuden esittää studioon tuleville kansanedustajaehdokkaille kysymyksiä ja nyt seuraan mielenkiinnolla ketkä kaikki arvostavat meitä äänestäjiä ja vaivautuvat vastaamaan. Kysymykset on lähetetty koko tälle joukolle: Harry Hjallis Harkimo (kok), Jutta Urpilainen (sdp), Matti Vanhanen (kesk.), Sampo Terho (ps.), Jani Toivola (vihr.), Li Andersson (vas.), Jufo Peltomaa (rkp) ja Sari Essayah (kd.).

Kolmantena ehdokkaana reagoi Jani Toivola. Jufo Peltomaan vastaukset löydät täältäSari Essayahin vastaukset löydät täältä. Jutta Urpilaisen vastaukset löydät täältä. Hjallis Harkimon vastaukset löydät täältä. Li Anderssonin vastaukset löydät täältä.

Hellapoliisi: Nimesi ja puolue, jonka listoilla olet ehdolla?

Jani: Jani Toivola, Vihreät, Uusimaa

Hellapoliisi: Mikä sai Sinut hakeutumaan ehdolle eduskuntaan?

Jani: Uskon demokratiaan ja muutoksen mahdollisuuteen. Mikään hyvä yhteiskunnassa ei pysy elossa itsestään. On jatkuvasti mietittävä minkälaista maailmaa haluamme valinnoillamme edistää. Haluan olla mukana vaikuttamassa ja luomassa parempaa yhteiskuntaa. Sain osaltani olla tekemässä tällä kaudella historiaa kuin voitimme äänestyksen tasa-arvoisesta avioliittolaista. Uskon että tämä oli vasta alkua. Uskon yhdessä vaikuttamiseen ja osallisuuden merkitykseen.

Hellapoliisi: Mitkä asiat koet sydämen asioiksi tulevalla vaalikaudella?

Jani: Olen avoimesti feministi-ehdokas. Tasa-arvon tulee toteutua täysimääräisesti kaikilla yhteiskunnan osa-alueilla. Samalla on tunnustettava, että yleinen tasa-arvon vaatimus ei vielä edistä asioita. On uskallettava nimetä ryhmiä, puuttua asioihin ja tehtävä poliittisia valintoja, jotka edistävät tasa-arvoa. Naisen palkka on edelleen pienempi kuin miehen, naisen mahdollisuudet edetä työelämässä eivät toteudu yhtäläisesti miesten kanssa, vanhemmuuden kustannukset jakautuvat epätasaisesti ja tämä vaikuttaa tiettyyn ikäryhmään kuuluvien naisten työllistymistä. Naiset kohtaavat huomattavan paljon myös väkivaltaa yhteiskunnassamme. Haluan myös tehdä töitä lasten ja nuorten vaikuttamisen mahdollisuuksien eteen.
Olen vieraillut yli 200 koulussa puhumassa ihmisoikeuksista, koulukiusaamisesta sekä unelmista. Olen myös johtanut Kesäduuni Uudellamaalla -kampanjan nuorten vaikuttamisryhmää, jonka kautta on löytynyt kesätyöpaikkoja yli 10 000 uusmaalaiselle nuorelle. Nuorten vaikuttamisen mahdollisuudet tuovat osallisuutta ja tukevat omien unelmien löytymistä ja sijoittumista työelämään.
Muita tärkeitä tavoitteita: äitiyslaki, translaki sekä vammaisten oikeuksien sopimuksen toimeenpano.

Hellapoliisi: Kuinka vaalityö on vaikuttanut ruokailuusi vaalikiertueen aikana?

Jani: Epäsäännöllisyys ja stressi tuovat toki omat haasteensa. Olen kuitenkin löytänyt itselleni toimivan ruokavalion jota on suhteellisen helppo toteuttaa myös tien päällä. Toimin 10 vuotta freelancerina ennen kansanedustajutta. Matkustin paljon ja olin pitkiä aikoja poissa kotoa. Olen siis aika harjaantunut etsimään itselleni sopivia eväitä melkein mistä tahansa. Tämän rinnalla jooga ja meditaatio tukevat ruokavaliotani.

Hellapoliisi: Miten edistäisit ruokakulttuuria ja lähi- ja luomuruoan kannattavuutta Suomessa?

Jani: Pienyrittäjien pääsyä markkinoille ja myös isoihin marketteihin tulee tukea ja edistää. Tällä hetkellä tilanne on monen pientilallisen kannalta kestämätön. Emme saa painaa hintoja liian alas. Vääränlainen kilpailu vääristää hintoja ja heikentää arvokasta ruokakulttuuriamme. Tämä ei ole myöskään ympäristön kannalta kestävää. Olen itse ollut osa lähiruokarinkiä. Tämän tyyppistä toimintaa olisi hyvä kehittää. Ravintolapäivät ja erilaiset ruokaan liittyvät festivaalit ovat myös hienoja tapoja viedä eteenpäin ruokakulttuuria ja lisätä yhteisöllisyyttä.

Hellapoliisi: Oletko toiminut yrittäjänä?

Jani: Ennen eduskuntaa toimin 3 vuotta yrittäjänä.

Hellapoliisi: Osaatko sanoa miksi nuoria naisia ei mielellään palkata töihin? Ja mitä asialle pitäisi tehdä?

Jani: Tiettyyn ikäryhmään kuuluvien naisten työllistyminen on huomattavasti heikompaa. Yleensä tämä liittyy mahdolliseen perheen perustamiseen. Työntekijän mahdollinen äitiysloma on iso kulu yrittäjälle. Erityisen kuormittavaa tämä on naisvaltaisilla aloilla. Itse olen puhunut sen puolesta että vanhemuuden kustannuksia tulisi jakaa tasaisemmin molempien vanhempien työnantajien kesken. Olisin myös valmis edistämään Ruotsin mallia jossa pienellä ylimääräisellä verolla kerätään osa vanhemuuden kustannuksista. Rahat ohjataan rahastoon ja sieltä työnantajille.

Hellapoliisi: Mitä mieltä olet niin kutsutusta kansalaispalkasta?

Jani: Kannatan perustuloa. Se toisi valtavasti joustoa ja kannustimia työntekoon ja opiskeluun. Työnteko olisi aina kannattaavaa ja pitkällä aikavälillä pienikin työ voi johtaa täyteen työllistymiseen. Perustulon avulla myös työn ja opiskelujen yhdistäminen olisi mahdollista huomattavasti joustavammin. Perustulo olisi myös yrittäjän etu.

Hellapoliisi: Mitä mieltä olet siitä että lapsia ja työntekijöitä altistetaan vaaralliselle sisäilmalle päiväkodeissa ja kouluissa?

Jani: Sisäilmaongelmat ovat todella vakava asia. Ketään ei saisi altistaa huonolle sisäilmalle ja/tai homeelle. Olen vieraillut useissa kouluissa jotka on jouduttu siirtämään näiden ongelmien vuoksi parakkeihin. Monissa kunnissa uuden koulun rakentaminen on kuitenkin jumissa rahoituksen puutteen vuoksi. Tämän asian korjaaminen on välttämätöntä. Homeelle altistuminen voi aiheuttaa elinikäisiä sairauksia ja työkyvyttömyyttä.

Hellapoliisi: Miten on mahdollista, että työttömän on kannattamatonta ottaa tarjottua työtä vastaan? Miten asia pitäisi korjata?

Jani: Perustulo

Hellapoliisi: Miten on mahdollista, että yrittäjällä ei ole Suomessa sosiaaliturvaa? Mitä asialle pitäisi tehdä?

Jani: Yrittäjän sosiaaliturvaa tulisi kehittää. Erityisesti ensmmäisten vuosien osalta. Tämä madaltaisi yrittäjyyden kynnystä.

Hellapoliisi: Miksi yrittäjäperheen muille jäsenille ei kuulu samanlainen sosiaaliturva kuin ulkopuolisella työssä olevalle? Onko tämä reilua?

Jani: En valitettavasti ymmärrä kysymystä.

Hellapoliisi: Oliko alvin alarajan nosto 10 000 euroon mielestäsi riittävä nostamaan mikroyrittäjien mahdollisuuksia itsensä työllistäjänä?

Jani: Asiasta on ollut hyvin erilaisia näkemyksiä. Osa näkee ettei nostolla ole mitään vaikutuksia. Suomen yrittäjät kuitenkin puolsivat päätöstä. Itse näen että noston tulisi olla suurempi todellisten vaikutusten saamiseksi. Ehkä tämä oli vasta hyvä alku.

Hellapoliisi: Miksi työnantajan kontolle kaatuu työntekijöiden sairausloma- ja äitiyslomakuluja?

Jani: Olen tukenut vanhemmuuden kustannusten tasaisempaa jakautumista. Nämä etuudet ovat osa työntekijän turvaa ja oikeuksia. Osa hyvinvointiyhteiskuntaa.

Hellapoliisi: Tiedätkö kuka maksaa yrittäjän sairausloma-ajan tai äitiysloma-ajan kulut?

Jani: Pääsääntöisesti yrittäjä itse.

Hellapoliisi: Miksi yrittäjä ei saa itse päättää milloin pitää liikkeensä auki?

Jani: Minä olen valmis kannattamaan vapaita aukioloaikoja. Samalla on huomioitava myös työntekijöiden oikeudet. Huolia tullut esiin erityisesti perheellisten osalta joilla saattaa olla muita rajoitetummat mahdollisuudet tehdä työtä iltaisin ja viikonloppuisin.

Hellapoliisi: Miksi kansanedustajien tavoitteilta puuttuu työelämästäkin tuttu deadline, eli aikataulu toteutuksen osalta?

Jani: Monilla työvaiheilla eduskunnassa on tarkat aikataulut ja prosessit joiden sisällä asioiden tulee tapahtua. Samalla politiikka ja demokratia on kollektiivista. Kukaan ei voi yksin päättää asiaa ja viedä sitä maaliin. Asiat ovat kompromisseja ja vaativat neuvotteluja. Tämä vie usein aikaa. Kulloinenkin pääministeri on hallituksen johtaja ja vastaa viime kädessä kokonaisuudesta.

Hellapoliisi: Miten ja missä järjestyksessä aletaan purkaa Suomen järjetöntä ja lannistavaa sääntelyä?

Jani: Toivottavasti heti tulevan kauden alussa kyetään luomaan yhtenäinen strategia jolla puramme turhaa sääntelyä ja muutenkin selkeytämme hallintoa. Samaan pakettiin kuuluu myös rakenteiden uusiminen ja sote-uudistus. Pitää hoitaa kokonaisuutena. Tämä säästää kustannukssissa, on palvelujen kannalta tehokasta ja työn ja yrittäjyyden kannalta kannustavaa.

Hellapoliisi: Miksi yritykset mielestäsi muuttavat toimintansa ulkomaille ja mitä asialle pitäisi tehdä?

Jani: Syitä ovat varmaankin verotus ja tuotantokustannukset. Itse olen seurannut läheltä tekstiiliteollisuutta jossa iso osa tuotannosta on siirtynyt ulkomaille ja tämän seurauksena tietty osaaminen on katoamassa Suomesta. Tällä alalla laatu, kotimaisuuden arvo sekä eettisten ja ekologisten valintojen arvo osana brändiä on tuomassa ainakin osaa tuotannosta takaisin. Suomalaisuus ja kestävä laatu osana brändiä perustelee myös tuotteen mahdollisesti korkeampaa hintaa.

Hellapoliisi: Millaisen elämän soisit sairaille ja vanhuksille ja miten sen toteutumista pitäisi tarkkailla?

Jani: Hyvinvointivaltion onnistuminen mitataan paljolti sen kyvyssä huolehtia kaikkein heikoimmista. Tämä on yksi syy miksi tarvitsemme sote-uudistuksen. Vain sen avulla on mahdollista taata kaikille hyvä hoito ja kattavat palvelut. Ihmiset ovat erilaisa ja siksi hoivankin tulee olla moninaista ja huomioida erilaiset tarpeet. Tämä sisältää sekä laitoshoidon että koitihoidon kehittämisen. Hoidossa tulee olla riittävästi aikaa myös kuuntelemiseen. Työntekijöiden hyvinvoinnin tukeminen taas edistää hoitajien pysyvyyttä ja tämä taas tuo vanhukselle turvaa. En usko että pelkkä hoitajien mitoittaminen riittää. Tarvitaan myös kulttuurinmuutosta siinä mitä hyvä hoiva tai arvokas vanhuus ovat. Itse olen tehnyt paljon töitä kulttuurisen vanhustyön eteen. Uskon että tuomalla taidetta ja kulttuuria osaksi hoivaa, tuomme myös paljon lisää hyvinvointia ja samalla luodaan uutta työtä ja edistetään myös hoiva-alan hyvinvointia ja henkilökunnan jaksamista.

Hellapoliisi: Miksi Sinua kannattaisi äänestää?

Jani: Mun mielestä kaikilla tulee olla mahdollisuuksia vaikuttaa omaan elämäänsä ja yhdessä me voidaan vaikuttaa enemmän. Vaikuttamisesta syntyy osallisuutta ja osallisuus on avain hyvään elämään. Mä haluan tehdä töitä sen eteen että kaikki tulisivat kuulluiksi meidän yhteiskunnassa. Ihmisoikeudet, tasa-arvo ja esteettömyys ovat mulle tärkeimpiä työkaluja päättäjänä.

Hellapoliisi: Muut terveiset lukijoille?

Kiitos että luit vastauksiani tänne asti. Jos on mitään kysyttävää tai kommentoitavaa ja tai haluat muuten haastaa ajatuksiani niin ole ihmeessä yhteydessä. Mun sähköposti on toivolajani@hotmail.com

Teksti: