1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä (2 arvostelua. Keskiarvo: 5,00/5)

Kaupallinen yhteistyö: Lakka.fi

Vuosi sitten monivuotinen haaveemme täyttyi, kun vihdoin löysimme juuri meidän oloisen pienen kesämökin Mikkelin Haukivuorelta. Mökki oli hyvin rakennettu, pihapiiri kaunis ja linnunlaulu sinetöi kauppamme. Pienen pintaremontin jälkeen katse alkoi kiinnittyä pihamaalle. Lapset haaveilivat hiekkarannasta ja riippumatosta vesirajassa. Tilasimme paikallisen yrittäjän toteuttamaan hiekkarantahaaveemme. Osin sammaloitunut nurmi korvattiin kesällä tuuhealla siirtonurmella. Maisemasta tuli upea, mutta aina kun katsoin järvelle, en voinut olla pohtimatta mökin edustan sammaloitunutta kivetystä ja mietin pidänkö siitä vai inhoanko sitä.

Kahdeksan metrinen kukkapenkki kulki samalla tasolla ja sen maanpeitekasvit rönsyilivät pihalaatoilla, jotka olivat paikoin hieman jo lintallaan. Aloin pohtia miten alueen saisi siistiksi. Painepesurilla ei sammal irronnut ja vaikka olisikin, kukkapenkin kanssa olisi ollut ongelmia. Niinpä aloin katsella pihalaattoja netistä. Lakan valikoima oli mainio. Mustat pihalaatat miellyttivät silmää ja muurinkivet houkuttivat erottelemaan kukkapenkin.

Vielä kun löysin paikallisen yrittäjän tehtävään, oli päätös helppo. Laskimme yhdessä tarpeemme ja tilauskin saapui sovitusti suoraan mökkipihaan toimitettuna.

Haluatko nähdä miten piharemontti eteni?

Vanhat pihalaatat irtosi helposti ja ne kerättiin pihan laidalle odottamaan noutoa.

Toisen romu on toisen aarre ja laatat saivat kaksi uutta kotia, kun ne noudettiin jatkamaan uutta elämää toisaalla.

Pohja oli jo valmiiksi hyvä, mutta siihen lisättiin vielä hiekkaa ja se tasoitettiin jyrällä. Aluskangas levitettiin jyrätyn pohjan päälle, jotta rikkakasvit eivät ala kasvamaan laattojen välistä. Laatat levittyivät huolellisesti mökin etuosaan.

Mökin sivulta johtava kuja vie takapihalle ja sen laatoitus oli ennestään harva. Rikkakasvit olivat vallanneet alaa ja sähkötöiden kaivuu aiemmin keväällä oli jättänyt kujalle pieniä kiviä, joihin olimme jo moneen kertaan kompastelleet.

Maata kaivettiin, hiekoitettiin, jyrättiin, laitettiin kangasta ja laattakuja sai uuden ilmeen. Polulle osunut valtava kivi teki oman haasteensa, mutta työmiehet ratkaisivat sen leikkaamalla laatan siten, että kivi mahtui kohdalle osuneen laatan kanssa rinnatusten. Lopuksi laattojen saumakohtiin harjattiin vielä Lakka -saumahiekkaa.

Kesäkeittiölle johtava kuja oli täyttynyt puunjuurista ja kivenmurikoista. Nyt reitti on selvä ja upea kivetys niin jämäkkä ja tasainen, että sitä saattaa kävellä paljain jaloin tai vaikka sukat jalassa.

Lopuksi kukkapenkin reunalle koottiin antiikkimuurikivistä pieni muuri. Halusimme jättää sen matalaksi, jotta voisimme nauttia kesällä kukkivista kukista. Rannan puolelle muuria ei laitettu, sillä kukkapenkin reunus on tehty vanhasta ratapihan pöllistä.

Se istui maisemaan hyvin ja näin kukkien väriloistosta voi nauttia myös rannan puolelta. Muuri toi hurjasti ryhdikkyyttä pihan ilmeeseen ja erottelee kivasti nurmialueen.

Vaikka mökillämme on grillikota, sen käyttäminen kesähelteillä on melkoisen kuumaa. Olin jo edellisenä kesänä ihastellut rautakaupassa Lakan nuotiopaikkaa ja nyt oli hyvä hetki pystyttää se samalla. Suorakaiteen mallinen nuotiopaikka vaihtui pyöreäksi. Reunasta reunaan halkaisijaltaan 137 senttinen nuotiopaikka tulee varmasti olemaan jatkossa suosittu makkaran grillaukseen tai iltanuotiolla voi nauttia toki vain tunnelmastakin.

Hieman rinteinen kohta kaivettiin tasaiseksi ja täytettiin routimattomalla kiviaineksella. Pohja tiivistettiin jälleen jyrällä. Kivet asennettiin hiekkakerroksen päälle maata vasten. Yhden kiven voi jättää pois ilmanottoaukoksi. Kerroksia nuotiopaikkaan tulee kolme ja ne asennetaan limittäin.

Kivet on syytä kiinnittää toisiinsa kiviliimalla, joka ei sisälly toimitukseen. Nuotiopaikan sisälle suositellaan tulitiiliä, jolloin käyttöikä pitenee. Tulitiilet eivät sisälly toimitukseen. Meillä niiden hankinta jää ensi kevääseen, jolloin pääsemme vasta nauttimaan nuotiopaikastamme.

Haaveiletko sinäkin kauniista ja ryhdikkäästä pihasta? Tartu tuumasta toimeen. Kaunis piha syntyy pihakivistä ja pihalaatoista nopeasti. Jos et itse osaa tai jaksa ryhtyä puuhaan, kysy rohkeasti paikkakuntasi ammattilaisia apuun.

Lue lisää pihakivistä ja nuotiopaikoista täältä: lakka.fi