Mansikkakakku

16/10/2007 16:48
Osumia 54352
Käyttäjien arviot: 4/5 (arvioita yhteensä 2)
HuonoinParas 
Mansikkakakku

Tein ylioppilaskakuksi serkkuni juhliin tämän mansikkakakun. Koska taannoin kakkuni aiheuttivat keskustelua mm. paistoaikansa vuoksi, voin kertoa, että testasin paistolämpötiloja ja aikoja kahteen kakkuun.

Molemmat ovat 8-10 munan kakkuja, tässä tapauksessa 10 munan (10 munaa, jos munat ovat pieniä, 8 munaa, jos munat ovat isoja. Vuoka vetää n 4,5 litraa).

Mittasinpa samalla vähän muitakin määriä.

Pohja:
1/2 litraa munia
1/2 l sokeria
1 dl perunajauhoja
4 dl vehnäjauhoja  (jos haluaa tehdä kaakaopohjan, voi vehnäjauhoista korvata noin desin sokeroimattomalla kaakaojauheella)
2-3 tl leivinjauhetta 

Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi, lisää varovasti sekoitellen keskenään sekoitetut kuivat aineet. Kaada taikina voideltuun ja jauhotettuun vuokaan.

Tämän kakun paistoin siis 175 asteessa uunin alimmalla ritilätasolla. Pinta otti ikävästi väriä jo ensimmäisen puolituntisen aikana. En voinut avata uuniluukkua laittaakseni leivinpaperia päälle, sillä kakku olisi lässähtänyt. Avasin luukun, kun 45 minuuttia oli kulunut, testasin varrastikulla kypsyyttä, kakku oli tahmean raaka sisältä. Niinpä jatkoin vielä paistamista, mutta vähensin lämpötilaa 150 asteeseen. Kokonaisajaksi tuli 1 tunti ja 15 minuuttia.

Vertailun vuoksi; suklaakakun, joka oli saman kokoinen, paistoin alusta asti 150 asteessa. Aikaa meni 1 tunti ja 45 minuuttia, lopputuloksena oli pehmoinen ja rakenteeltaan huomattavasti parempi kakku. Jatkan siis paistoa jatkossakin tuolla 150 asteen teholla.

Voin kertoa, että tämän vinkin opin joskus kauan sitten opiskeluaikana eräältä ulkomaalaiselta luokkakaveriltani. Sen jälkeen ovat kakkupohjani onnistuneet lässähtämättä. Tätä 150 asteen paistolämpötilavinkkiä olen auliisti eteenpäin jakanut muillekin ihan tämän bloginkin välityksellä ja olen saanut monta iloista sähköpostia, että kakkujen teko on ruvennut maistumaan, kun tietää,  että näin se onnistuu. Viehän se enemmän aikaa, mutta lopputulos on kyllä parempi näin.

Tämän kakun pohjaa jouduin siis tumman paistopinnan vuoksi kuorimaan, täyttövaiheessa laitoin sen päällimmäiseksi ja kannen alimmaiseksi, siten kaikki saivat lautaselleen siistin näköisen kakun pohjan;)

Moni on kysellyt kostutusnesteen määrästä. En ole sitä ennen muistanut mittailla, mutta nyt tein sen. Muistakaa, että kakku on 8-10 munan kakku, nesteen määrä riippuu tietenkin myös kakkupohjalevyjen korkeudesta. Itse leikkasin tämän kakun kolmeen osaan. Kostutukseen kului nestettä noin 2 dl per kerros.

Jos täytteeseen käyttää marjoja tai säilykehedelmiä, on syytä ottaa huomioon, että ne kostuttavat myös kakkupohjaa. Mousseissa ei ole sitä vaaraa. Kun pohja on kostutettu, kokeile onko kosteus mennyt myös pohjan läpi. Kuiva kakku ei ole hyvänmakuista, vaikka täytteenä olisi mitä herkkua, mutta tarkoitus ei ole, että kakku ui lautasella.

Mutta nyt sitten itse täytteeseen. Tämä on onnistuneen ja hyvänmakuisen moussen toimiva perusohje, johon marjoja tai hedelmiä vaihtamalla saat mitä erilaisempia makuja.

Molemmissa väleissä on sama täyte, kakku on kostutettu vanilja-maidolla (vaniljasokeria ja maitoa).

 

Mansikkamousse
12 liivatelehteä
4 dl vispikermaa
400 g creme fraichea
200 g maustamatonta tuorejuustoa (esim creme bonjour)
200g Sunnuntain tuorejuuston tyyppistä kasvirasvavalmistetta, makuna sitruuna
3-4 dl sokeria
4 tl vaniljasokeria
n 700 g (pakaste)mansikoita soseutettuna
1 dl mansikkamehua
 

Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Vatkaa kerma. Soseuta mansikat esim sauvasekoittimella.

Sekoita keskenään creme fraiche, tuorejuustot, sokeri, vaniljasokeri ja mansikkasose.

Kuumenna mansikkamehu esim mikrossa, liuota vedestä puristetut liivatteet kuumaan mehuun, anna jäähtyä noin minuutti.

Lisää liivateneste ohuena nauhana täytteeseen koko ajan sekoittaen. Kääntele joukkoon lopuksi kerma. Tarkista maku!

Täytä kakku kelmulla vuorattuun paistovuokaansa ylösalaisin. Laita pohjalle kakun kansilevy, kostuta. Kaada päälle puolet täytteestä, nosta päälle kakun keskiosa, kostuta ja kaada päälle loput täytteestä. Nosta päälle pohjaosa, kostuta ja nosta kelmun liepeet kakun suojaksi. Hyydytä jääkaapisa mielellään yön yli.

Nosta päälle leivinpaperi, kakkupaperi ja tarjoilulautanen. Kumoa kakku.

Koristele mielesi mukaan. Poista lopuksi leivinperin reunat kakun ympäriltä.

Koristeluun menee tyllan koosta ja kerman levitystavasta riippuen 5-7,5 dl kermaa.

Tässä kakussa on Flora vispiä, mansikoita, sitruunamelissaa ja vaaleanpunaisia pikkumarenkeja.

 

yhteistyössä

  • Yhteistyössä: HK
  • Yhteistyössä: Vogel
  • Yhteistyössä: Dr. Oetker
  • Yhteistyössä: Keski
  • Yhteistyössä: Kariniemen
  • Yhteistyössä: Makuja
  • Yhteistyössä: Baby Fit
  • Yhteistyössä: Pågen