Suolaista ja makeaa juhlahetkeen

09/05/2010 15:19
Osumia 219801
Käyttäjien arviot: 5/5 (arvioita yhteensä 44)
HuonoinParas 
Suolaista ja makeaa juhlahetkeen

Huomioni mukaan parhaillaan etsitään kuumeisesti vinkkejä kevään valmistujais-, ja muihin juhliin.
Olen panttaillut tätä tarjoilupöytää tätä ajankohtaa varten, sillä vaikka tässä juhlittiinkin veljeni pojan kastepäivää, käy nämä tarjoilut haikarakakkua lukuunottamatta mainiosti mihin tahansa juhlaan pienistä häistä hautajaisiin ja kaikkeen siltä väliltä.

Vieraita kutsuttiin aluksi 70, mutta juhlapäivän lähestyessä määrä putosi kahdellakymmenellä.
Kun lähetät kutsun juhlaan, pyydä kutsussa vieraita ilmoittamaan osallistumisestaaan ja mahdollisista ruoka-aineallergioista tiettyyn päivämäärään mennessä.
Mikäli itse saat kutsun, on kohteliasta ja hyvin tärkeää oikeasti myös vaivautua vastaamaan tuohon pyyntöön. Kenelle tahansa on turhauttavaa valmistaa tarjottavia, kun ei tiedä kuinka paljon vieraita lopulta tulee. On hyvä ilmoittaa silloinkin, kun ei ole ihan varma osallistumisestaan.

Jos juhlakansaa on tulossa paikalle paljon, kannattaa miettiä olisiko helpointa kuitenkin tarjota ruokaa ja lisäksi kakkua ja muutamaa makeaa jälkiruoaksi. Usein tällainen vaihtoehto on huomattavasti edullisempi ja valmistajan kannalta kiitollisempi vaihtoehto.

Jos kuitenkin päädyt valmistamaan useita laatuja suolaista ja makeaa, mieti voisitko delegoida osan töistä vaikkapa sukulaisille, ystäville tai muille tuttaville.
Hanki koristeet, servetit ja muut pilaantumattomat tarvikkeet hyvissä ajoin, jotta voit juhlapäivän lähestyessä keskittyä vain tarjoilujen valmistamiseen.
Ota ennakkoon selvää myös säilytystiloista. Jos juhlat ovat kotona, kysy voisiko naapurin jääkaappiin viedä osan herkuista säilytettäväksi.

Näihin juhliin valitsimme melko perinteistä tarjottavaa, lihaisaa ja kasvispitoista, makeaksi valittiin iloisen värikkäitä herkkuja.

Ja kyllä, minun mielestäni suolaista ja makeaa saa olla samassa pöydässä tarjolla yhtä aikaa. Laita tarjottavat esille siten, että suolaiset ovat pöydän toisella puolella ja makeat toisella.

Suluissa, ohjeen perässä kerrotaan kuinka paljon kyseistä tuotetta on valmistettu.
Näiden tarjoilujen raaka-ainekulut olivat noin 200 euroa.



Juhlatarjoilut
n. 50-60:lle

Välimeren piirakka

Välimerenpiiras on trendikkäistä aineksista valmistettu suolainen piiras, johon monet ihastuvat. Hyvä valinta "perinteiselle" kasvissyöjälle, joka ei vältä ruokavaliossaan kananmunaa tai maitovalmisteita.

Tästä valmistuu pellillinen piirakkaa. Jos haluat tehdä pyöreään piirasvuokaan, käytä vain puolet aineksista.

Välimeren piiras
25-30 palaa, uunipellillinen (näitä valmistettiin kaksi pellillistä)

Pohja:
300 g margariinia tai voita
1 tl suolaa
6 dl vehnäjauhoja
1 dl vettä

Täyte:
200 g salaattijuustoa kuutioina TAI 3 pkt mozzarellajuustoa
vihreitä oliiveja maun mukaan
200 g kirsikkatomaatteja TAI 2 dl aurinkokuivattuja tomaatteja silppuna
1 paahdettu, kuoreton paprika paloiteltuna TAI tuore paprika
1 ruukku basilikaa silppuna
4 munaa
4 dl ruokakermaa
4 dl juustoraastetta


Nypi rasva, suola ja vehnäjauhot ryynimäiseksi, lisää vesi nopeasti sekoittaen. Sekoita taikina tasaiseksi.
Painele taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipellille.
Paloittele pinnalle salaattijuusto tai mozzarella, ripottele oliivit (joita voit halutessasi paloitella).
Lisää kokonaiset tai puolitetut kirsikkatomaatit tai aurinkokuivatut tomaatit hienonnettuna, samoin paloiteltu paprika ja tuore basilika.

Sekoita keskenään munat, kerma ja juustoraaste, kaada piirastäytteiden päälle.
Kypsennä 200 asteisessa uunissa 30-40 minuuttia.

xxxxxxxx



Tonnikalapiiras on yksi kaikkien aikojen suosituimmista piiraista. Tämä piiras maistuu kaiken ikäisille.
Tämä ohje riittää uunipellilliseen.
Jos haluat tehdä pienemmän piiraan pyöreään piirasvuokaan, puolita ohje.

Tonnikalapiiras (Näitä valmistettiin kaksi pellillistä)
25-30 palaa

Pohja:
300 g margariinia tai voita
1 tl suolaa
6 dl vehnäjauhoja
1 dl vettä tai kermaa

Täyte:
3 prk tonnikalaa valutettuna
tilliä silppuna
1 paprika paloiteltuna
4 munaa
4 dl juustoraastetta
4 dl ruokakermaa


Nypi rasva, suola ja jauhot ryynimäiseksi, lisää nopeasti sekoittaen vesi, sekoita tasaiseksi.
Painele taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipellille.

Ripottele pinnalle valutettu tonnikala, silputtu tilli ja paloiteltu paprika.
Sekoita keskenään munat, juustoraaste ja kerma.
Kaada täyteainesten päälle.

Kypsennä 200 asteisessa uunissa 30-40 minuuttia.
Jos pinta tummuu liikaa, tiputa lämpötilaa 175 asteeseen.

xxxxxxx

Kinkkupiirakka

Kinkkupiirakka on perinteinen piirakka, joka on hyvä pitää tarjoiluvalikoimassa nirsoilijoita varten.
Mikäli kala ei maistu ja kasvikset tuntuvat oudolta, yleensä kinkku on se, joka maistuu.
Jos haluat valmistaa yhden pyöreän piirasvuoan, puolita ohje.

Kinkkupiirakka (Näitä oli tarjolla kaksi pellillistä)
uunipellillinen

300 g margariinia
6 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
1 dl vettä

500g (savu)kinkkua
n. 1dl purjoa
2 prk smetanaa
2 dl kevyt kermaa
6 kananmunaa
2 dl juustoraastetta


Nypi rasva ja jauhot sekaisin, lisää suola ja vesi, sekoita nopeasti tasaiseksi. Painele taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipellille.
Sekoita täyteaineet keskenään.
Paista pohjaa 225 asteisessa uunissa ensin noin 15 minuuttia. Lisää täyte ja jatka paistamista 15-20 minuuttia,  kunnes pinta on kauniin värinen.

xxxxxxx



Helpot juustosarvet
64 kpl

1,6 l vehnäjauhoja
1,6 l emmental-raastetta
2 1/2 rkl leivinjauhetta
4 tl suolaa
600 g margariinia
6 dl maitoa

Nypi pehmeä rasva ja kuivat aineet keskenään, kunnes seos on tasaista. Sekoita joukkoon maito, mutta älä vaivaa enempää kuin on välttämätöntä.
Jaa taikina kahdeksaan tasakokoiseen osaan, pyörittele ne palloiksi ja kaulitse suurehkoiksi, pyöreiksi levyiksi. Leikkaa levyt terävällä veitsellä kahdeksaan sektoriin, kääri sarviksi siten, että aloitat käärimisen leveämmästä päästä.
Laita sarvet leivinpaperin päälle, voitele munalla ja ripottele pinnalle halutessasi seesamin- tai unikonsiemeniä.
Paista 200 asteisessa uunissa 10-15 minuuttia. Peitä lämpimät sarvet liinalla.

xxxxxxx



Pikkuriikkiset lihapullat ovat suloisia ja ne voi valmistaa muutamaa päivää aikaisemmin valmiiksi.

Minikokoiset lihapullat

6 dl korppujauhoja
1,2 l vettä (osan voi korvata kermalla)
3 kg jauhelihaa
6 munaa
suolaa maun mukaan
mustapippuria
paprikajauhetta
3-4 sipulia silppuna
öljyä tai rasvaa paistamiseen


Mittaa korppujauhot ja neste kulhoon, anna turvota viitisen minuuttia.
Lisää joukkoon jauheliha, munat ja mausteet. Jos et ole varma mausteiden määrästä, maista taikinaa tai paista pieni koekakkara pannulla.

Silppua sipuli hyvin hienoksi ja kuullota sitä pannulla rasvassa. Jäähdytä ja lisää murekemassaan.
Pyörittele massasta hyvin pieniä, tasakokoisia pyöryköitä ja paista pannulla tai uunipellillä leivinpaperin päällä 200 asteessa.

xxxxxxxx



Minimozzarellapallot ovat ihastuttavia ja tekevät hyvin kauppansa.
Lisämakua saat mozzarellaan marinoimalla niitä pestokastikkeessa.

Marinoituja mozzarellahelmiä

1 kg mozzarellahelmiä
2 prk (n. 300 g) vihreää pestoa


Sekoita pestokastike mozzarellahelmien joukkoon ja anna maustua muutama tunti kylmässä.

xxxxxxx

Salaatit maistuvat aina! Couscous on trendikäs ja helppo raaka-aine salaatin pohjaksi. Se pysyy siistinä pitkäänkin, eikä turpoa tai kuivu kuten pasta.
Käytä mielikuvitustasi ja lisää joukkoon mitä haluat!

xxxxxxx

Lihapullien ja mozzarellahelmien kaveriksi sopii raikkaat, kauniin punaiset miniluumutomaatit.
Tarjolla oli noin 1 kg miniluumutomaatteja, mutta niitä olisi voinut olla enemmänkin.

xxxxxxx



Couscoussalaatti

2 rkl öljyä
2 isoa punasipulia silppuna
10 dl vettä
800 g (n. 10 dl) couscousia
4 rkl limettimehua
2 kurkkua kuutioina
2 punaista paprikaa kuutioina
n. 1,5kg/700 g salaattijuustoa kuutioina öljyssä
n. 140 g aurinkokuivattuja tomaatteja paloina
n. 200 g vihreitä oliiveja
2-3 ruukkua tuoretta basilikaa
limeä koristeeksi


Kuumenna tilkka öljyä kattilassa ja kuullota punasipulisilppua hetki. Lisää vesi, kiehauta. Nosta kattila pois levyltä.
Laita joukkoon couscous ja anna seistä muutama minuutti. Painele couscousjyvät irtonaisiksi lusikalla tai paistinlastalla. Anna jäähtyä hetki.
Purista joukkoon limettimehua. Lisää kuutioidut kurkut, paprikat, valutetut salaattijuustot, aurinkokuivatut tomaatit, vihreät oliivit ja silputtua basilikaa.
Sekoita tasaiseksi ja laita tarjolle laakealle vadille.
Koristele limettilohkoilla tai -viipaleilla ja tuoreella basilikalla.

xxxxxxxx



Säilykkeenä myytävät mandariinilohkot ovat iloisen värisiä ja niillä saa kuorrutettua helposti kauniin kakun. Tämä kakku on täyteläisen makuinen kakku monenlaisiin juhliin. Seljankukka-appelsiinihillo antaa kakulle erityisen ihastuttavan maun!

Hedelmä-valkosuklaakakku

Pohja:

8 isoa kananmunaa
tilavuusosina saman verran sokeria
tilavuusosina saman verran vehnäjauhoja (osan jauhoista voi korvata perunajauhoilla tai vaikka sokeroimattomalla kaakaojauheella)
3 tl leivinjauhetta


Kostutus: 4-6 dl maitoa + 2 tl vaniljasokeria


Mangotäyte:
9 liivatelehteä
2 1/2 dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
400 g vaniljajugurttia
2 prk mangoviipaleita
2 tl vaniljasokeria

1/2 dl mehua tai vettä

Valkosuklaatäyte:
6 liivatelehteä
2 munaa + 1/2 dl sokeria
2 1/2 dl vispikermaa
2 tl vaniljasokeria
200 g valkosuklaata
1/2 dl vettä


Pinnalle:
200-300 g Ikeassa myytävää seljankukka-appelsiinihilloa tai appelsiinimarmeladia
2 prk säilykemandariineja
3 dl vettä
1 1/2 dl hyytelösokeria
kumkvatteja


Reunoille:
5-7 dl vispikermaa
sokeria
vaniljasokeria


Vaahdota munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi, lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet.
Kaada taikina voideltuun ja jauhotettuun, noin 4 litran vetoiseen kakkuvuokaan (28-30 cm halkaisija).
Paista 150-175 asteessa noin 1 1/2 tuntia tai kunnes kakku irtoaa vuoan reunoista.

Valmista mangotäyte. Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen.
Vaahdota vaniljakastike. Lisää joukkoon vaniljajugurtti ja soseutetut, valutetut mangoviipaleet. Mausta vaniljasokerilla ja tarvittaessa sokerilla.
Kuumenna mehu tai vesi kiehuvaksi, lisää joukkoon vedestä puristetut liivatelehdet, sekoita tasaiseksi.
Lisää liivateneste täytteeseen ohuena nauhana koko ajan sekoittaen.

Leikkaa jäähtynyt kakku kolmeen osaan.
Vuoraa paistovuoka kelmulla.
Laita kakun kansiosa ylösalaisin vuokaan, kostuta vanilja-maidolla.
Kaada mangotäyte päälle, laita päälle kakun keskiosa ja kostuta.

Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Vaahdota munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Vaahdota vispikerma. Yhdistä vaahdot ja mausta vaniljasokerilla.
Sulata paloiteltu valkosuklaa mikrossa puolen minuutin jaksoissa välillä sekoitellen.
Lisää sula suklaa vaahdon joukkoon.
Kuumenna vesi kiehuvaksi ja lisää joukkoon vedestä puristetut liivatteet.
Lisää liivateneste ohuena nauhana täytteeseen koko ajan sekoittaen.
Kaada valkosuklaatäyte vuokaan ja nosta päälle kakun pohjaosa ylösalaisin.

Anna hyytyä kylmässä seuraavaan päivään.

Kumoa kakku tarjoiluvadille.
Levitä kakun pinnalle ensin seljankukka-appelsiinihilloa ja levitä pinnalle sen jälkeen mandariinilohkot.
Kiehauta vesi ja lisää hyytelösokeri, hämmennä, kunnes liemi kirkastuu.
Levitä hyytelösokeriliemi mandariinien päälle. Nosta hetkeksi jääkaappiin, jotta liemi hyytyy.

Vaahdota kerma, mausta sokerilla ja vaniljasokerilla. Pursottele kerma kakun reunoille ja koristele kumkvateilla.

Vinkki! Voit korvata valkosuklaatäytteen muna-sokerivaahdon 200 grammalla tuorejuustoa tai rahkaa. Tarkista lopullisen seoksen maku ja lisää tarvittaessa sokeria.

xxxxxxx



Marjaisat kakut ovat aina suosittuja ja raikkaita. Hyödynnä pakastealtaasta löytyviä marjasoseita, näin pääset ohittamaan yhden työvaiheen, sillä aika on rahaa!
Pakkasmarjan marjapureet ovat todella herkullisia ja ne myydään viilipurkin kokoisessa purkissa.
Tämä kakku on valmistettu Bake and Partyn ihastuttavaan Vesililja-reunavuokaan, josta riittää tarjottavaa isommallekin joukolle.
Jos haluat helpottaa työtäsi, tee pohja savoiardikekseistä. Asettele keksit vuoan pohjalle ja kostuta vaniljasokerilla maustetulla maidolla.

Raikas marjakakku

Pohja:
4 munaa
1 1/2 dl sokeria
1 1/2 dl perunajauhoja
2 tl leivinjauhetta

Kostutusliemi: maitoa ja vaniljasokeria

Täyte:
10 liivatetta
2 1/2 dl vispikermaa
2 1/2 dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
1 dl sokeria
3 tl vaniljasokeria
400 g vanilja tuorejuuston tyyppistä kasvirasvavalmistetta
200 g Pakkasmarjan marjapuree mansikka
200 g Pakkasmarjan marjapuree mustaherukka
3 rkl marjamehua

Pinnalle:
400 g mustikoita
100 g vadelmia
4 dl vettä
2 dl hyytelösokeria
2 dl vispikermaa


Reunoille:
1-2 dl vispikermaa
sokeria
vaniljasokeria


Vaahdota munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi, lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet.
Paista taikina leivinpaperilla vuoratulla uunipellillä 225 asteessa noin 7 minuuttia.
Kumoa torttulevy ja paina vuokaa apuna käyttäen levystä vuoan kokoinen pohjapala.
Mikäli käytät reunavuokaa, nosta vuoan reunat ja pohjaosa suoraan tarjoiluvadille.
Kostuta vaniljasokerilla maustetulla maidolla tai vaalealla mehulla.

Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen.
Vaahdota vispikerma. Vaahdota vaniljakastike. Huomioi, että näitä ei voi sekoittaa ja vatkata samaan aikaan!
Sekoita valmiit vaahdot keskenään ja lisää joukkoon sokeri, vaniljasokeri, vanilja tuorejuuston tyyppinen kasvirasvavalmiste, mansikka-, ja mustaherukkamarjasoseet.
Kiehauta mehu ja liuota vedestä puristetut liivatteet joukkoon, sekoita tasaiseksi.

Lisää liivateneste ohuena nauhana täytteeseen koko ajan sekoittaen.
Kaada täyte kostutetun pohjalevyn päälle ja anna hyytyä mielellään yön yli.
Ripottele pinnalle tuoreet tai pakastemarjat.
Kiehauta vesi ja lisää joukkoon hyytelösokeri. Hämmennä, kunnes liemi kirkastuu.
Valuta liemi marjojen päälle lusikalla. Nosta hetkeksi kylmään jähmettymään.
Irroita veistä apuna käyttäen vuoka kakun ympäriltä.

Vaahdota kerma ja mausta sokerilla ja vaniljasokerilla, pursota kerma kakun pinnalle ruusukkeiksi.

xxxxxx



Perinteiset kahvikakut näyttävät usein tylsiltä. Niistä saa kuitenkin kuorrutteilla hauskan kahvipöydän koristeen. Juhlaan kuin juhlaan sopiva vuoka on ruusuvuoka, jota myy Bake and Party.
Tämä kakku on kuitenkin tehty kastejuhlaan, joten on ollut luonnollista valmistaa kakku haikara-muotovuokaan.

Porkkanainen haikarakakku

4 munaa
2 dl rypsiöljyä
300 g porkkanaraastetta
reilu 4 dl vehnäjauhoja
1 tl soodaa
1 tl leivinjauhetta
3/4 tl suolaa
1 tl kanelia


Kuorrutus:
250 g suolatonta voita
500 g tomusokeria
tilkka maitoa
1 tl vaniljasokeria

geelimäisiä elintarvikevärejä (Bake and Partysta)

Reunoille:
2 dl vispikermaa
sokeria
vaniljasokeria

Sekoita kakun ainekset sekaisin esimerkiksi puuhaarukalla. Paista voidellussa ja jauhotetussa vuoassa 175 asteessa noin tunti, anna jäähtyä hetki. Kumoa kakku. Anna jäähtyä täysin.

Vatkaa suolaton voi ja tomusokeri kuohkeaksi. Mausta vaniljasokerilla, ohenna tarvittaessa maitotilkalla.
Jaa seos niin moneen eri kulhoon, kuin haluat käyttää kakussa eri värejä.
Värjää jokainen seos erikseen geelimäisillä elintarvikeväreillä.

Pursota kakkuun ensin suorapäisella tyllalla rajaukset, täytä rajatut alueet väri kerrallaan pienipäisellä tähtityllalla.
Tee vauvan pää halutessasi sokerimassasta tai marsipaanista.

Vatkaa vispikerma, mausta sokerilla ja vaniljasokerilla.
Pursota kakun reunalle tähtipäisella tyllalla.

xxxxxx



Pikkuleipien valmistus on kiireen keskellä aikaa vievää, eikä kuulu ainakaan Hellapoliisin lempipuuhiin.
Tässäkin on lupa oikoa.
Hanki valmiita rasiassa myytäviä kauralastuja ja pursota juhlakalun nimikirjaimet lastuihin Dr.Oetkerin pursotettavilla suklaatuubeilla.
Suklaa jähmettyy keksin pintaan kauniisti ja voit latoa keksejä huoletta limittäin tai päällekkäin.
Suklaatuubit ovat myynnissä kolmen pakkauksen laatikossa, jossa on valkoista suklaata, vaaleaa suklaata ja tummaa suklaata. Tuubit ovat riittoisia ja sellaisenaan käyttövalmiita.

xxxxxxx



Mars-suklaasta ja riisimuroista valmistat helposti todella herkulliset suklaamakeiset. Tässä voit pyytää perheen lapset apuun lusikoimaan täytettä pieniin karamellivuokiin. Säilytä tarjottimella jääkaapissa tarjoiluhetkeen saakka.

Mars-riisimuromakeiset
n. 90 kpl karamellivuokiin tehtynä tai 30-40 muffinivuokiin tehtynä

75 g leivontamargariinia tai  voita
6 Mars-suklaapatukkaa
7-9 dl riisimuroja


Mittaa kattilaan rasva ja suklaapatukat, sulata miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen. Lisää joukkoon riisimurot ja sekoita tasaiseksi.
Jaa seos kahta lusikkaa apuna käyttäen karamelli-, tai muffinivuokiin. Nosta hetkeksi kylmään jähmettymään.

Iloisia juhlahetkiä!



Kilistelyjuomaksi iloisiin juhlahetkiin sopii:



Gancia Prosecco
Alko nro 585787
Hinta: 9,25€

yhteistyössä

  • Yhteistyössä: Kariniemen
  • Yhteistyössä: Vogel
  • Yhteistyössä: Makuja
  • Yhteistyössä: Dr. Oetker
  • Yhteistyössä: Keski
  • Yhteistyössä: Baby Fit
  • Yhteistyössä: HK
  • Yhteistyössä: Pågen