Juhlatarjoilut

01/09/2009 03:01
Osumia 57764
Käyttäjien arviot: 5/5 (arvioita yhteensä 3)
HuonoinParas 
Juhlatarjoilut



Juhlia suunnitellessa kannattaa ensin listata kuinka monta juhlavierasta paikalle on tulossa ja montako näistä on pieniä lapsia ja kuinka iso osa nuoria ja aikuisia.
Ota huomioon myös mahdolliset ruoka-aineallergiat. Jos joukossa on useita vähälaktoosista ruokavaliota noudattavaa, kannattaa leivonnaisten maitotuotteet vaihtaa suoraan vähälaktoosisiin. Näin vältyt varsinaisten diettileivonnaisten tekemiseltä.

Juhlan luonne sanelee kuinka paljon tarjottavaa kannattaa varata. Myöhään jatkuvissa iltajuhlissa pääpaino kannattaa huomioida suolaisiin tarjoiluihin. Tee mielikuvamatka tarjoilupöytään ja mieti mitä itse mieluusti lautasellesi keräisit.
Jos tiedät, että osa vieraistasi on kranttuja, eivätkä mielellään syö mitään tavallisuudesta poikkeavaa, tarjoa silloin jotain myös ihan perinteistä, kuten voileipäkakkua, cocktailpiirakoita, kinkkupiirasta tai vastaavaa.

juhlatarjoilut

Voileipäkakut ovat juhlien kestosuosikkeja. Suolaiset tarjoilut vievät nykyään voiton makeista, joten niihin kannattaa panostaa varsinkin, jos juhlavieraat saapuvat pitkän matkan takaa.

Pyöreän voileipäkakun saat, kun valmistat sen irtopohjaiseen kakkuvuokaan ja leikkaat reunoille tulevien leipien reunoja pyöreiksi. Tässä kakussa on vain vaaleita leipäviipaleita. Voit halutessasi vaihtaa puolet leivistä ruisvuokaleipään.

Lihavoileipäkakku

35 kpl isoja paahtoleipiä
n. 4 dl lihalientä

1. täyte:
400 g palvikinkkua
200 g creme fraichea
persiljaa maun mukaan
pieni keltainen paprika kuutioina

2. täyte:
200 g Kavli kinkkusulatejuustoa
125 g HK Herkkumaksamakkaraa
persiljaa silppuna
10-15 kpl kirsikkatomaatteja puolitettuina

Pinnalle:
300 g majoneesia
200 g pippurihärkää
6-7 kumkvattia
kirsikkatomaatteja
muutama viinirypäle
50-100 g juustoraastetta
herneenversoja


Leikkaa leivistä reunat.
Laita irtopohjavuoka ilman pohjaa suoraan tarjoiluvadille. Voit halutessasi tehdä kakun myös vuokaan, jossa on pohja, vuoraa silloin pohja leivinpaperirinkulalla.
Asettele leivät vuokaan ja kostuta lihaliemellä.

Jauha palvikinkku, creme fraiche ja persilja tasaiseksi tahnaksi esimerkiksi sauvasekoittimella, silppua joukkoon paprika.
Levitä puolet täytteestä leipäkerroksen päälle.
Asettele päälle toinen kerros leipiä, kostuta.

Sekoita kinkkusulatejuusto, maksamakkara ja persiljasilppu tasaiseksi tahnaksi, levitä koko tahna leipäkerroksen päälle.
Ripottele pinnalle puolitettuja kirsikkatomaatteja.

Laita päälle leipäkerros, kostuta ja levitä loput palvikinkkutäytteestä. Nosta päälle vielä yksi leipäkerros ja kostuta.
Nosta kylmään vetäytymään mielellään yli yön.

Irroita vuoka kakun ympäriltä ja levitä pinnalle ja reunoille majoneesi.
Koristele pippurihärällä ja kumkvateilla, kirsikkatomaateilla ja viinirypäleillä.
Painele kakun reunoille juustoraastetta. Nosta lautasen reunoille herneenversoja.



Juhlatarjoiluja tehdessä joutuu miettimään monenlaisia asioita. Koska monet tarjottavat pitää valmistaa vain hetkeä ennen tarjoilua, on aikatauluttaminen tärkeää. Voileipäkakut ovat melko aikaavieviä, joten jos haluat päästä hieman helpommalla, valmista voileipäkakku rullaksi.
Täytteeseen voit laittaa tonnikalaa, kasviksia, savukalaa, kinkkua tai mitä ikinä keksit.
Tämä rulla on täytetty broileritäytteellä ja se sopii nuorekkaalle juhlaväelle.
Koska pesto on suolaista, älä lisää täytteeseen suolaa. Käytä marinoimattomia fileesuikaleita!

Broileri-pestorulla

15 viipaletta juustopaahtoleipää tai muita isoja paahtoleipiä
n. 2 dl kana-, tai kasvislientä
tilkka öljyä
400 g broilerin fileesuikaleita
n. 100 g pestoa
200 g sulatejuustoa
100 g smetanaa
1 pieni punainen paprika pieninä kuutioina
10-15 cm pala tuorekurkkua pieninä kuutioina
muutama lehti rapeaa salaattia

Pinnalle:
200 g majoneesia
120 g mozzarellapalloja
kirsikkatomaatteja
herneenversoja
basilikanlehtiä


Kuumenna tilkka öljyä pannussa, paista broilerin fileesuikaleet kypsiksi, mausta pestolla. Anna jäähtyä.
Leikkaa leivistä reunat.
Asettele leivät suorakaiteen muotoon leivinpaperin päälle, kostuta kana-, tai kasvisliemellä.

Lisää jäähtyneiden fileesuikaleiden joukkoon sulatejuusto ja smetana, sekä paprika-, ja kurkkukuutiot, sekoita tasaiseksi.
Levitä täyte leipäviipaleiden päälle, silppua myös salaatinlehdet.
Kääri levy tiukalle rullalle leivinpaperia apuna käyttäen ja nosta kylmään, mielellään seuraavaan päivään.

Nosta kakku tarjoiluvadille ja levitä pinnalle majoneesi.
Koristele mozzarellapalloilla, kirsikkatomaateilla, herneenversoilla ja basilikanlehdillä.
Laita yrtit vasta juuri ennen tarjoilua, jotta ne eivät ehdi nuukahtaa.



Salaatit maistuvat aina! Ainakin yksi suolainen salaatti kannattaa valmistaa juhlapöytään.

Couscoussalaatti
15-20 annosta

1 rkl öljyä
1 iso punasipuli silppuna
5 dl vettä
400 g (5 dl) Couscousia (täysjyvä)
2 rkl limettimehua
1 pieni kurkku kuutioina
1 punainen paprika kuutioina
200 g fetajuustoa murustettuna tai paloina
125 g mozzarellapalloja
3/4 dl aurinkokuivattuja tomaatteja kuutioina
vihreitä oliiveja
1 dl auringonkukan ja kurpitsansiemeniä, sekä cashew-pähkinöitä.
tuoretta bas
ilikaa

Kuumenna öljy pannussa, paista sipulisilppua hetki.
Lisää vesi ja anna kiehahtaa. Nosta pois liedeltä. Lisää couscous ja anna turvota viitsen minuuttia.
Purista joukkoon limen mehua. Lisää kurkku-, ja paprikakuutiot, murustettu feta, mozzarellapallot, aurinkokuivatut tomaatit ja vihreitä oliiveja maun mukaan. Sekoita joukkoon auringonkukan-, ja kurpitsansiemeniä, sekä cashew-pähkinöitä.
Silppua pinnalle tuoretta basilikaa.



Vaikka sekoitettu rahkavoitaikina onkin suosikkini, onnistuu suolaisten hyrrien valmistus valmiistakin taikinasta.
Nämä maistuvat hyvin lapsillekin. Lasten suosikkitäyte on yleensä tuttu jauheliha. Voit toki vaihdella täytteitä oman mieltymyksesi mukaan.

Jauhelihahyrrät
n. 15 kpl

600 g lehtitaikinalevy
400 g naudan paistijauhelihaa
1 sipuli silppuna
1 punainen paprika paloiteltuna
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
suolaa
Santa Marian Pasta Rossa mausteseosta
70 g tomaattipyreetä
150 g smetanaa
150 g juustoraastetta


Anna lehtitaikinan sulaa rauhassa.
Valmista täyte.
Paista jauheliha pannussa, lisää sipulisilppu, paprika ja valkosipuli. Mausta suolalla ja Pasta Rossa mausteseoksella.
Lisää tomaattipyree ja smetana, kuumenna.
Lisää juustoraaste ja anna jäähtyä.

Levitä täyte sulaneelle lehtitaikinalevylle ja kääri tiukalle rullalle.
Leikkaa viipaleiksi ja nosta leivinpaperilla vuoratulle uunipellille tai viinerivuokiin.
Voitele munalla ja paista 225 asteessa noin 15 minuuttia.

Vinkki! Tee pohjataikinaksi pizza-, tai sämpylätaikina!



Iskeekö runsaudenpula kakkua miettiessä?
Tekisikö ehkä mieli tehdä muutamaakin erilaista kakkua?
Valmista hyydytetty kakku isoon vuokaan kahta eri täytettä käyttämällä siten, että kakusta voi leikata kahdesta eri kohdasta ja syödä halutessaan vain jompaa kumpaa täytettä.
Tässä kakussa maistuu aikuisempaan makuun tyrnit ja lapsille paremmin maistuvat mansikat.
Kakku on tehty Vesililja-reunavuokaan, jota voi ostaa täältä.
Jos käytät pyöreää irtopohjavuokaa, valitse vuoka, jonka halkaisija on noin 26-28 cm.

Tyrni-mansikkakakku
20-30 annosta

Pohja:
4 munaa
1 1/2 dl sokeria
1 1/2 dl perunajauhoja
2 tl leivinjauhetta

Kostutukseen:
1 dl maitoa
2 tl vaniljasokeria

10 liivatelehteä
5 dl vispikermaa tai vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
n. 1 dl sokeria
3 tl vaniljasokeria
300 g Vanilja tuorejuuston tyyppistä kasvirasvavalmistetta (Sunnuntai)
1/2 dl vettä tai mehua
200 g Mansikkasosetta (esimerkiksi Pakkasmarja Marjapuree)
150 g Tyrnihilloa
100 g Tyrnimarjoja

Reunoille:
2 1/2 dl vispikermaa
1 tl vaniljasokeria
mansikanmakuista tomusokeria maun mukaan


Pinnalle: 200 g mansikoita ja 50 g tyrnimarjoja


Vaahdota munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi, lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet. Levitä taikina leivinpaperilla vuoratulle pellille ja paista 225 asteessa noin 7 minuuttia.
Kumoa sokeroidulle leivinpaperille. Leikkaa taikinalevystä vuoan pohjan kokoinen pala ja nosta vuoka ja pohja suoraan tarjoiluvadille. Kostuta vaniljasokerilla maustetulla maidolla.

Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen.
Vaahdota vispikerma, mausta sokerilla ja vaniljasokerilla.
Sekoita joukkoon vanilja tuorejuuston tyyppinen kasvirasvavalmiste.
Kuumenna vesi tai mehu kiehuvaksi ja lisää joukkoon vedestä puristetut liivatelehdet. Kaada liivateseos ohuena nauhana täytteeseen koko ajan sekoittaen.
Jaa seos kahteen osaan.
Sekoita toiseen seokseen mansikkasose, toiseen tyrnihillo ja puolet tyrnimarjoista, tarkista maku.

Kaada täytteet vuokaan vieretysten tai kerroksittain ja anna hyytyä suojattuna muutama tunti tai yli yön.

Irroita kakku vuoastaan tai nosta reunavuoka pois.

Vaahdota vispikerma ja mausta se vaniljasokerilla ja mansikanmakuisella tomusokerilla.
Pursottele kerma kakun reunoille.

Koristele puolet kakusta mansikoilla ja puolet tyrnimarjoilla.
Säilytä kylmässä!

Kakku kestää pakastamista. Ota se sulamaan tarjoilua edeltävänä iltana ja koristele juhlapäivänä.



Tiramisu ja siitä johdetut leivonnaiset ovat helppoja ja nopeita juhla-, ja arkiherkkuja.
Pidä aina paketti Savoiardikeksejä kaapissa, niistä saat kostuttamalla kakkupohjan tyylisen pohjan moneen erilaiseen leivonnaiseen.
Savoiardikeksejä myydään myös gluteenittomana.

Mikäli et halua käyttää liivatteita, jätä ne pois, mutta tarjoile tämä silloin reunallisesta vuoasta ja laita ottimeksi lusikka.

Sitruunainen lakumisu

n. 10 annosta

2 liivatetta
12 Savoiardikeksiä

n. 1 dl sitruunalimua
100 g täytelakuja
3 dl vispikermaa
200 g Sitruuna-tuorejuustoa
1 tl vaniljasokeria
3/4 dl tomusokeria
lakritsiaromia maun mukaan TAI n. 1/2 dl lakukastiketta
1 rkl vettä tai sitruunamehua

Pinnalle: lakuja ja sitruunan kuoriraastetta

Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen.
Asettele Savoiardikeksit reunalliseen vuokaan ja kostuta sitruunalimulla. Ripottele pohjan päälle lakupaloja.
Vaahdota vispikerma, lisää sitruuna-tuorejuusto, vaniljasokeri ja tomusokeri. Mausta seos lakritsiaromilla tai lakukastikkeella.
Kuumenna vesi tai sitruunamehu kiehuvaksi ja liuota joukkoon vedestä puristetut liivatteet.
Kaada liivateneste ohuena nauhana täytteeseen ja sekoita tasaiseksi.
Kaada täyte vuokaan ja anna hyytyä muutama tunti.
Koristele lakupaloilla ja sitruunan kuoriraasteella.



Perinteinen Tiramisu on helppotekoinen ja maistuu juhlassa kuin juhlassa.
Jälkiruokana se on vertaansa vailla. Kahvipöydän Tiramisuun kannattaa lisätä muutama liivatelehti, jotta se on rakenteeltaan enemmän kakkumainen. Jos et halua käyttää liivatteita, voit jättää ne poiskin. Tee se silloin reunalliseen vuokaan ja laita ottimeksi iso tarjoilulusikka.

Tiramisu

n. 10 annosta

12 savoiardikeksiä
n. 1 dl maitokahvia
2 liivatelehteä
3 dl vispikermaa
250 g Mascarponejuustoa
1 tl vaniljasokeria
2 rkl sokeroitua kaakaojauhetta
1 rkl amarettoa (mantelilikööriä)
3/4 dl tomusokeria
n. 1/2 dl sokeroimatointa kaakaojauhetta

Laita savoiardikeksit reunalliseen vuokaan, kostuta maitokahvilla.
Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen.
Vaahdota vispikerma, lisää Mascarponejuusto, vaniljasokeri ja sokeroitua kaakaojauhetta. Kuumenna amaretto kiehuvaksi, lisää vedestä puristetut liivatteet joukkoon ja sekoita tasaiseksi.
Lisää liivateneste ohuena nauhana täytteeseen koko ajan sekoittaen, mausta tomusokerilla.
Tarkista maku.
Kaada täyte kostutettujen keksien päälle ja nosta muutamaksi tunniksi jääkaappiin.

Ripottele pinnalle siivilöityä, sokeroimatonta kaakaojauhetta juuri ennen tarjoilua.
Koristele mielesi mukaan.



Mokkapalat kuuluvat tarjoilujen ikisuosikkeihin, jotka maistuvat niin lapsille, kuin aikuisillekin.
Mokkapalojen taikina ja kuorrute ovat hyvinkin muuntelukykyisiä. Mausta jompaa kumpaa esimerkiksi erilaisilla karamellirouheilla, pähkinä-, tai mantelirouheilla, aromeilla tai valmista kuorrute erimakuisista tomusokereista.

Mokkapalat

 3 munaa
3 dl sokeria
4,5 dl vehnäjauhoja
0,5 dl kaakaojauhetta
2 tl leivinjauhetta
150 g sulatettua margariinia
1,5 dl maitoa

kuorrutus:

4 rkl kuumaa kahvia
4 rkl sulatettua margariinia
225 g tomusokeria
2 rkl kaakaojauhetta

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi, lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet.

Lisää vielä joukkoon sulatettu margariini (jätä n. 4 rkl kuorrutusta varten) ja maito.

Kaada leivinpaperilla vuoratulle pellille, paista 225 asteessa 10-15 minuuttia.

Kun pohja alkaa olla kypsä, tee kuorrutus. Sekoita kaikki kuorrutteen ainekset sekaisin ja levitä lämpimälle pohjalle nuolijan avulla.

Juomasuositus:

Tällaisen buffet pöydän ehdoton suosikkijuoma on kuohuviini. Lisäksi voit valita kevyen valkoviinin ja kevyen punaviinin vaihtoehdoiksi.



Gancia Prosecco
Alko no 585787
Hinta 9,25 e.
Kuiva, kevyen sitruksinen, erittäin hedelmäinen italialainen kuohuviini sopii alkumaljaksi ja buffet-pöydän antimien seuraksi.

 

Frontera Chardonnay
Alko no 008106
Hinta 6,28 e
Chileläinen, kuiva, trooppisen hedelmäinen valkoviini on monikäyttöinen buffet-pöydän viini.

 

Frontera Cabernet Sauvignon
Alko no 005551
Hinta 6,28 e
Chileläinen, keskitäyteläinen ja notkea punaviini buffet-pöydän seuraksi.

yhteistyössä

  • Yhteistyössä: Pågen
  • Yhteistyössä: HK
  • Yhteistyössä: Dr. Oetker
  • Yhteistyössä: Kariniemen
  • Yhteistyössä: Makuja
  • Yhteistyössä: Keski
  • Yhteistyössä: Baby Fit
  • Yhteistyössä: Vogel